Translate

söndag 19 maj 2013

Svenny Kopp om lustprincipen

Här kommer fler kloka ord från Svenny Kopp om något som är väldigt centralt vid ADHD (och autism?): Lustprincipen.

https://www.youtube.com/watch?v=9Vufo7nMxvs
(41 minuter och 36 sekunder in i klippet)

-----------------------------------------------------------------------
"Ja, vad får de här flickorna höra? Ja, om hon bara anstränger sig lite mer, så klarar hon sig. Då ska man veta vad grundproblematiken är vid ADHD. Grundproblematiken vid ADHD är att man går efter lustprincipen. Man kan bara göra saker som man är maximalt intresserad av. Övrigt fungerar inte. För det har med belöningssystem att göra. Det har med dopaminhalt att göra. Det är då man går på topp, ska man säga. Det är det här som gör att det blir så svårbedömt, att i vissa sammanhang kan man prestera bra, men då är man supermotiverad. Då går det. Man kan gå upp på morgonen klockan sex om man ska göra nåt jätteroligt. Det går alldeles utmärkt. Men man kan inte gå upp klockan sex om man ska gå till en mattelektion som är urtråkig. Det går inte när man blir lite äldre. Hon kan inte anstränga sig när det är tråkigt. Detta är ju den stora pedagogiska utmaningen. Hur ska ni få dessa flickor, och också pojkar, att klara skolans krav när de går efter lustprincipen. Det är en utmaning som inte är lätt. Men det är så det ser ut. Man måste på nåt sätt göra hela undervisningen mer lustfylld och spännande."
------------------------------------------------------------------------

Och självklart så gäller lustprincipen inte bara i en skolmiljö som Svenny pratar om detta fall.

Hur ska jag göra tillvaron här hemma mer lustfylld och spännande, för att få en mer fungerande vardag med dessa tre ADHD-killar? Som gör att det blir mer lustfyllt att göra vissa nödvändiga saker som att städa, gå upp på morgonen osv? Det funderar jag rätt mycket på just nu. Jag testade med städmusik ikväll, men det funkade inte. Tips någon?

4 kommentarer:

 1. Hej,
  Kanske är barnen intresserade av att städa olika saker, det gäller bara att komma på vad? Kanske de inte kan städa sitt rum eller något sådant, men den ena kanske skulle kunna städa upp bland alla skor, sätta på rad etc, någon annan kanske kan diska, eller duka, eller torka av bordet, plocka ute i trädgården? Jag tror att om du funderar lite så kan du nog hitta "intresse" områden för var ett av barnen där de kan känna sig duktiga och lustfyllda i sitt "städande", om man börjar lite, så kommer nog fler saker eftersom.

  Det kommer säkert att ta tid, men om de känner själva att det blir fint på ett område så tror jag att chanserna ökar att de ser det på fler ställen. Min make älskar att städa upp köket, det är hans område, men han behöver absolut inte se jättedammråttorna på golvet osv, men då får han ta den delen som han vill och tycker är viktigt, och det funkar. Något av barnen kanske gillar att tvätta bilen? Det kan ju också vara ett "städområde".

  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag hade inga idéer när du skrev det här men nu har jag plötsligt fått en vad gäller dottern och delar frikostigt med mig till dig. :)

  Hon plockar aldrig heller undan efter sig utan säger bara att jag ska göra det - men hon gör det själv om hon får räkna sakerna som ska plockas ner i någon låda igen! Då går det som smort och är extremt kul att få se vilken siffra det blir i slutet. ;) Åtminstone lillebror kanske gillar tanken...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Jag det kanske faktiskt kan funka. Vilket smart trix. Måste testa. Tack!

   Radera
 3. Vi har fina lådor (många med hjul på som går att rulla runt medanman plockar), "hus" för dockorna samt stängda "stökbyråer" för våra grejer. När min dotter var liten fick hon natta dockorna medan hon plockade undan på kvällen.Ibland körde jag henne i en rullåda medan hon snappade upp grejerna vi åkte förbi :) Det viktigaste hos oss är nog .. ... för att det ska städas måste förutsättningen finnas för att det ska vara smidigt, gå fort och att rutinen följs varje kväll vid samma tid. Städmusik har vi haft länge och här funkar det utmärkt så länge det är glad och ösig musik som man kan studsa runt till. Hur vi städar sedan är lite varierat. Kör samma teknik på mig själv eftersom dessa problem tydligen inte växer bort haha .. .KRAM!

  SvaraRadera