Translate

torsdag 9 maj 2013

Piano nyttig träning?

Jag har tidigare berättat att M spelar piano. Det är möjligt numera, tack vare att han mår bättre sen vi la om kosten för honom. Om någon vill läsa det gamla inlägget, så finns det här:

http://aspergermamma.blogspot.se/2013/03/kompensation-vid-pianot.html

På senare tid har det gått så pass bra, att jag vill berätta om det igen. Det har verkligen gått över förväntan. När jag skrev det tidigare inlägget så kompenserade jag honom rätt mycket, för hans brister. Det behöver jag inte göra längre i alls samma utsträckning. Han tittar själv på noterna och försöker läsa. Han spelar utan att jag behöver spela stycket flera gånger innan. Och styckena blir svårare och svårare.

Jag har misstänkt att det är bra träning för honom. Ni vet vänsterhanden spelar kompet och högerhanden spelar melodin, öron måste lyssna till melodin och tonerna, och ögonen måste titta på noter och händer. Och fort ska det gå. Det är egentligen rätt komplext och svårt för ett barn som M. Men som sagt, det går väldigt bra.

Maken är också imponerad. Igår sa han: "Jag fattar inte hur ni kan spela olika melodier med händerna. Jag kan spela samma melodi med båda händerna, men det är helt omöjligt för mig att spela olika melodier med varje hand."

Jag undrade faktiskt lite, eftersom maken är så himla duktig på allt praktiskt. Han är väldigt händig. Men han hävdade att pianospel är något helt annat för honom. Och när han snickrar så har han ofta den ena handen still. Han påpekade att han aldrig har kunnat göra olika rörelser med armarna t ex på skolgymnastiken. Ni vet snurra med ena armen åt ena hållet och samtidigt den andra armen åt andra hållet. Han har försökt, men aldrig lyckats.

Kanske är det något väldigt viktigt som M håller på att öva upp? Något som ger nya nervförbindelser i hjärnan?

Läs även vad Susan R Barry skriver om sina positiva erfarenheter av att spela piano:

"Since playing the piano requires using the two hands simultaneously, I learned to pay attention to both sides of my body at the same time. Careful attention to how I was seeing and moving and to balancing the right and left side helped me progress through vision therapy."

http://www.psychologytoday.com/blog/eyes-the-brain/201211/piano-practice-can-have-far-reaching-effects

http://www.psychologytoday.com/blog/eyes-the-brain/201212/vision-music-and-waking-the-brain

2 kommentarer:

  1. Vad roligt att det går så bra! Ja, jag är helt säker på att det är nyttig träning.

    SvaraRadera
  2. kul att det går så bra för M. :)
    själv är jag som din make. har aldrig lyckats göra olika rörelser med olika händer samtidigt.

    SvaraRadera