Translate

lördag 19 januari 2013

Om vitaminer och "mirakelvitaminer".

Jag har blivit erbjuden att testa mirakelvitaminer flera gånger. Som gör en märkbart piggare och löser en väldigt massa hälsoproblem. Finns de?

Nej, de gör de inte! Ända tills någon av dessa försäljare skickar mig en länk på en vetenskaplig studie som visar att deras tablett har effekt, kommer jag hävda att detta är bluff. Jag struntar i att de hänvisar till X antal patent och nya teknologier som gör att upptaget går lättare. Hur vet jag det, liksom.....

Ingen av de gånger, någon har viskat i mitt öra, har jag fått någon studie att läsa. Fastän jag påpekat att jag har kompetensen att förstå sådana. Jag har bara fått hänvisningar till patent och örtinstitutet i Schweiz. Och till otal lyckliga historier. Som jag skrev i mitt förra inlägg, så kan man inte bara välja ut några individer som haft god effekt och låta dem berätta. För även om 20 personer upplever att de haft ett fantastiskt resultat, så kan det finnas flera hundratals som inte märkt någon effekt och tvärt emot känner sig lurade. Det inser man ju om man tänker efter lite.

Men ändå, så är det så lätt att falla för frestelsen att testa. Speciellt om man har barn med svårigheter, och man blir lovad att de försvinner av någon som säger sig ha upplevt detta själv för sina barn eller barnbarn.

Hur det kan finnas folk som verkligen upplever en effekt, förresten? Som går ut med sitt namn i tidningar osv? Jo, det är inte konstigare än att livet, sjukdomar, funktionshinder m m går upp och ner. Barnen utvecklas. Framstegen kan bero på andra faktorer. Visst kan det finnas substanser som funkar från dessa solskenshistorier, men då kommer det i princip alltid studier efteråt, som bevisar detta. Får vi inte höra talas om några studier efter ett tag, utan bara återkommande lyckliga historier, så vet vi ju......

Första gången jag blev erbjuden mirakelvitaminer var det av någon som jag vet har goda intentioner, som nog själv bara råkat fastna i det. Så kan det förstås vara.

Nyligen skrev en annan för mig okänd person ett meddelande på min gillasida. Hon skrev att vitaminerna hade gjort stor skillnad för hennes familj som inkluderade NPF-barn. Jag tänkte att jag kunde kolla vad det var. Jag misstänkte att det var en pyramid, men det kan ändå vara intressant att veta hur de gör. Jag fick en länk till ett "webinar", och när jag klickade på den så ville de att jag skulle köra en exe-fil på min dator. Eftersom maken sagt åt mig att aldrig köra exe-filer (virus, spionprogram?) som jag inte vet vad de innehåller så avstod jag, och skickade meddelande och berättade det för den personen. Och bad om information på annat sätt, som pdf t ex. Men jag har inte fått något svar. Jag hittade dessutom denna länk om Cellenergi och Fitline som det handlade om, så jag insåg att det bara var ytterligare en pyramid-organisation. Den som tipsade mig, hade inte heller något vettigt kort som sin profilbild på facebook. Man kan undra varför.....

Hur det funkar, kan ni läsa i länken ovan. Kortfattat så kringgår de lagar och kontroll genom att sälja från privatperson till privatperson. Om detta nu vore så fantastiskt, så borde mirakelvitaminerna finnas överallt till försäljning. De borde kunna tillåta kontroller, eller hur?! Och när jag hör att folk känner sig piggare, så blir jag lite bekymrad. Vad har de egentligen i tabletterna? Något uppåt-tjack som är beroendeframkallande? Fast det är ändå mest troligt att det är någon saft eller liknande.

Sist jag blev erbjuden var det någon som länkade upp sin blogg i en grupp på facebook. I bloggen fanns en flik om Fitline. När jag började ifrågasätta, så kom det ena dumma svaret efter det andra och hon blev otrevlig i tonen. Administratören bad henne att sluta länka sin blogg. Då gick hon ur gruppen. Det säger väl allt om vad hon var ute efter, eller hur?! Hon hade förresten inte heller något vettigt kort på sig själv.

Vi äter vitaminer och mineraler. Vi äter D- och muliti-B-vitamin, magnesium, zink och kalk. Jag håller koll på att de jag köper tas upp lätt av kroppen och inte mest åker igenom den. Vi undviker multivitamintabletter, eftersom doserna är lägre i dem och dessutom så innehåller sådana tabletter ofta sånt som inte tas upp så lätt. Man får vad man betalar för.... Det är svårt att hitta bra vitaminer till barn. Jag köper vuxenvitaminer, som jag delar (för att få lägre dos) och mosar i mortel och blandar med vatten. Det smakar kanske inte så gott, men det slinker ner om M får lite rismjölk efteråt. :)

Givetvis är det bättre att äta frukt, grönt och nötter istället. Om det går för att få i sig tillräcklig mängd och inte är allergisk (som jag).

Jag tänker inte skriva vad jag använder (om inte någon specifikt frågar och då gärna som meddelande på gilla-sidan). Jag gör inte reklam för produkter och säljer inget heller. Och så byter jag ofta märken p g a att jag hittar lägre priser eller läser något nytt rön. Men jag försöker köpa närproducerat, eftersom jag inbillar mig att det är bättre kvalitet och bättre kontroller. Doser vågar jag inte råda om. Det beror förstås på vad man äter i övrigt. Ni får googla det. Eller fråga en dietist. Man kan också kolla upp om barnet har brist på något, givetvis. Fråga på vårdcentralen först. Det är dyrt att testa privat, och alla företag är nog inte så seriösa. Vi har inte kollat upp brister, utan ger efter rekommenderad dagsdos.

------------------------------------------------
En parentes: Jag är mycket väl medveten om att många säkert tror att det jag berättar om vår kostomläggning bara är en sån där solskenshistoria, som beror på andra faktorer. De stora studier om kost och NPF som hittills har gjorts har varit för dåliga. Ja, förutom INCA-studen som jag skrivit om i detta gamla inlägg. Det kommer komma fler och bättre studier i framtiden, tror jag. Men det står er givetvis fritt att tro vad ni vill om diet och NPF. :)

 

1 kommentar:

  1. hej, Jag blir lite bestört när du inte får ta del av studier som finns om FitLines produkter. Kontakta mig så ska jag se till att du får ta del av dem som jag har i mina ägor. Alla är inte på Svenska, men det kanske går vägen i alla fall ;)
    Du kan mejla mig (fiaz@live.se)

    SvaraRadera