Translate

fredag 11 januari 2013

Funktionshindrad "m a p att köra tåg"?

Transportstyrelsens agerande upprör mig. Jag tar dock inte åt mig personligen. Jag är neurotypisk, dvs utan diagnos. Jag tar förstås åt mig indirekt, å mina söners vägnar. Inte för att jag tror att någon av dem kommer vilja köra tåg eller ha liknande arbetsuppgifter. Ingen av dem har tåg som specialintresse. Jag är främst upprörd ur ett människorätts och samhällsekonomiskt perspektiv.

Transportstyrelsen tänker förmodligen så här: "Vi kan inte ha lokförare som är funktionshindrade." Det kan jag hålla med om, om man lägger till: "med avseende på att köra tåg". Jag vill inte heller att något tåg ska krocka. Vi ska inte ge människor som är funktionshindrade med avseende på att köra tåg detta ansvar. För det är helt enkelt inte värt det. Trafikanternas säkerhet är det viktigaste.

Torolf Jansson är funktionshindrad. Det är därför han har en diagnos. Annars får man inte en diagnos. Frågan är bara vad han är funktionshindrad med. En sak är säker: Inte är det med avseende på att köra tåg i alla fall. Det har han 28 prickfria år som bevisar. Även om han skulle vara funktionshindrad i varje aspekt i livet i övrigt, så kan ingen människa komma och säga att han är funktionshindrad med avseende på att köra tåg. Han är ju faktiskt sitt eget bevis. Annars hade det helt enkelt smällt någon gång under dessa 28 år. Det är ingen slump att han varit prickfri i 28 år. Det behöver man inte vara statistiker för att räkna ut....

Om man nu ska gå in på vad funktionshindret Aspergers Syndrom är, så innebär det att man har autism, men är åtminstone normalbegåvad i övrigt. Jag brukar säga att mina söner är skevbegåvade. De har svårigheter som är typiska för autism: Social förmåga, kommunikation, föreställningsförmåga med mera.

De har också styrkor som är typiska för autism:
 • Logisk och matematisk förmåga. (M, min äldste son, går i 2:an, men förstår högstadiematematiken utan att vi tränat honom. Lillebror kan räkna till 1000 på svenska och till 130+ på engelska. Han har lärt sig av eget intresse.)
 • Detaljseende (Jag har inte en chans mot M när vi läser barnböcker, där man ska leta detaljer.)
 • De hör allt (Lillebror brukar peka ut var ventilationsrören går.)
 • Fantastiskt minne (M minns saker från när han var 2,5 år, som jag glömt för länge sen. Han är som sagt 8 år idag.)
 • Absolut gehör (M minns musik, och kan själv "spela upp" låtar i sitt huvud. Han hör när konsertpianister spelar fel.)
Vuxna aspergare brukar även:
 • vara lojala och ärliga
 • gilla rutiner och när man följer ett schema
 • vara noga med detaljer 
Okej, nu är ju alla aspergare individer med unika funktionsuppsättningar, med dessa egenskaper förekommer oftare hos dem.

Om man nu tänker på att aspergarna är åtminstone normalbegåvade, dvs skevbegåvade med lite annorlunda funktionsuppsättning jämfört med oss andra, så borde det ju finnas tillfällen och yrken när de har en fördel gentemot oss andra. Eller hur?! När maken känner brandröken flera minuter före mig. Eller när han ser alla detaljer när vi är ute och går, men som jag missar. Eller när han fixar med datorer och annan teknik här hemma, och kan alla detaljer. Eller när han snickrar. Ja, då är det jag som känner mig funktionshindrad. Diagnosen: "Tummen-mitt-handen" finns inte vad jag vet, men om den gjorde det, hade jag varit i riskzonen för att få den. Inte för att det spelar någon roll. Jag har inte valt att utbilda mig till snickare, eller något annat praktiskt. Jag har valt att utbilda mig till något där jag har mina styrkor. Det gäller nog de flesta människor, eller?

Okej, nu kan de ju rent teoretiskt finnas människor, neurotypiska eller aspergare, som är funktionshindrade med avseende på att köra tåg och som helt saknar självinsikt. Det är ju därför man måste göra ett test innan man får läsa till lokförare. För att solla ut sådana människor. För allas skull. Räcker inte det? Eller är det testet väldigt bristfälligt? Är det inte det testet man borde omformulera  istället för de här föreskrifterna, om man nu är rädd att man får in fel folk?

Har vi verkligen råd att ta bort våra duktigaste yrkesmänniskor, och ersätta dem med mindre erfaret (neurotypiskt) folk. Som kanske inte är lika duktiga heller för den delen. Om sådana finns. Det är brist på lokförare. SJ vill gärna ha tillbaka Torolf Jansson.

3 kommentarer:

 1. suveränt skrivet - håller med!!!

  SvaraRadera
 2. Man blir så ledsen när många inte kan använda den där klumpen i huvudet ordentligt...

  SvaraRadera