Translate

onsdag 21 mars 2012

Jag torkar honom i skolan

Oftast går det framåt i utvecklingen, men ibland får man acceptera ett steg tillbaka. Som Ms toalettvanor i skolan. Den ordinarie resursen har gått på föräldraledighet, och en vikarie har tagit vid. Det funkar jättebra förutom på en punkt; bajsandet.

Han har inte accepterat att hon torkar honom i rumpan. Det fastän hon har tre barn, och rent logiskt borde vara bättre än den ordinarie som "bara" hade ett barn, när hon torkade honom. Vikarien har försökt och försökt att få torka honom, men icke. Och han kan absolut inte slappna av på toaletten, när han vet att det är hon som ska torka. Det kommer inget.

Som jag skrivit tidigare, så jobbar vi på att han ska lära sig att torka sig själv. Det har han nästan gjort också flera gånger. Andra gånger så sitter han inte riktigt still på ringen, så det blir lite kladdigt, och man får hjälpa till. Det gör att vi inte känner att han är helt mogen än, för att sköta det själv i skolan. Det är stor risk för ett jättejobbigt misslyckande. (Läs: Bajs överallt.)

I början så verkade han klara att vänta med nr 2 till efter skolan, men de senaste dagarna har han varit alldeles för hård i magen på kvällen. Det har inte känts bra alls. Och när han är bajsnödig blir han ledsen och mindre kontaktbar.

Att har rätt förutsättningar för bra toalettvanor, är en mänsklig rättighet precis som mat, dryck, sömn, värme osv. Motsatsen känns som tortyr. Så vi har beslutat att jag, som ändå är dagledig för tillfället, kommer bort till skolan och torkar. För mig är det inget besvär, eftersom vi bor granne med skolan.

Jag tror inte att man ska dra så stora växlar av det, dvs att mamma kommer till skolan och torkar. Inte för att jag säger det rent ut till klasskamraterna, förstås. Barnen är snälla och retar honom inte. Tvärt om är de gulliga och hjälper honom. Och han är ju faktiskt på väg att lära sig själv. Han har det jobbigt nog i sitt lilla liv. Jag vill inte pusha honom för mycket att klara sig själv. Det är viktigt att han känner att mamma finns här och hjälper honom när det behövs. Det ger trygghet, och ibland är trygghet viktigare än att man klarar saker själv. Tror jag i alla fall. Jag känner mig glad att jag är ledig, och har denna möjlighet.

2 kommentarer:

 1. Hej hittade hit av en slump och ville bara dela med mig av tips som vi nyttjat kring detta...
  Min dotter har AS/ADD (tonåring idag)

  Då hon var liten insåg jag snabbt att det skulle kunna bli ett dilemma då skolan började, så tidigt fick vi in rutinen att gå på toa på morgone och bajsa...hon har även "bulkmedel" som lunelax eller phyllisfrön/linfrön som jag blandar i gröten som hjälper till att hålla ordning på ajset så det ej är hårt eller löst (förstoppningar eller diarré) Det tog tid i början men att sitta i lugn och ro på toan på morgonen, läsa en bok (datorn) eller annat funkar bra, hon skiter och slipper tänka det under skoldagen (oro/stress) sen lärde jag henne att försöka torka lite grann - då hon hade så svårt att fixa att torka ordentligt så fick hon börja gå i duschen och tvätta sig helt enkelt och det funkar jättebra nu =)

  Hon torkar lite grann - det hon mäktar med och kan hantera, sen går hon i duschen och spolar av sig och tvättar sig - bajsar varje dag (morgon) och magen fungerar bra med "bulkmedel" och utan mjölkprotein, laktos, soja och gluten också - för hon klara inte av nått av det - utredd för det och har intyg på det!

  Skolan vet om situationen och hon börjar lite senare om det drar ut på rutinen på morgonen (bajsandet) men då hon ej kan avgöra att det är just bajsnödig hon är utan får kramp och nästan tuppar av innan hon kommer på toan och smärtor av att "hålla sig" ingen annan får hjälpa henne nämligen, varken torka (då hon var mindre) eller tvätta och på skolan finns det ingen toa med dusch förut men nu finns det =) men nu sitter rutinen att göra bort det på morgonen...

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket för din kommentar. Intressant! M gör det oftast på kvällen här hemma, men jag ska tänka igenom det du skrivit. Om man kan ändra kvällsbajsningen till morgonbajsning kanske. Så blir det kanske morgon + eftermiddag? Då hade allt skett här hemma.

  Tack för att du tog dig tid att skriva in denna kommentar! En riktigt bra rutin ni arbetat in, och tipset hjälper kanske någon annan, om inte M!?! :)

  SvaraRadera