Translate

fredag 19 juli 2019

Multitasking - går det ens att undvika när man har barn?

Nu sitter jag här och är helt seg i huvudet efter en dag. M och lillebror är fortfarande vakna. Lillebror käftar med maken på ovanvåningen och M går fram och tillbaka och smyger bakom min rygg för att ha dörren till köket lite på glänt. Han har någon noja för stängda dörrar.... Köket är rörigt. Vardagsrummet är fortfarande inte städat och jag har två tvättberg efter att tvättmaskinen gick sönder i söndags, men numera är lagad: En med smutsig tvätt och en med ren som behöver läggas in på rätt ställen.

Det är märkligt att man inte kan lyckas få färdigt något och att allt ska vara halvfärdigt. Otroligt frustrerande. Jag vet ju att jag inte kan multitaska och att det bästa är att göra en sak i taget. Och jag försöker verkligen. Men det är så rörigt på dagarna. Så många processer som pågår samtidigt i mitt huvud. T ex:

Var är plutten? Vad gör han? (Han är 1,5 år och går omkring så man måste ha uppsyn.) Är grinden till studsmattan stängd? Grinden till trappan? Har han kissat? Är blöjan ens på? Plockade jag upp legot från golvet så han inte får för sig att stoppa det i munnen? Hur länge har han egentligen varit i solen idag? Kanske dags att ta på honom en tröja eller ta in honom i skuggan. Är det badvatten i hans lilla balja som han kan drunkna i?

Vad gör M? Han sa precis att han hade tråkigt och verkade vilja bli aktiverad? Åt han ordentligt? Lillebror verkar ha dragit av honom hans tofs så jag får sätta upp luggen igen åt honom. Kanske jag skulle spela lite kort med honom. Passa på att lära honom Skip-Bo, så han kan spela det med lillasyster sen. Och var är boken med patienser som han kan lära sig?

Spelar lillebror dator nu igen? Åt han av maten han fick upp på rummet? Han välter väl inte ut vattnet över sitt tangentbord igen? Har han fönstret på glänt eller har det blivit en bastu igen?

Vad gör lillasyster? Sitter hon och tittar på mobilen igen? Hon sa ju att hon var mera hungrig nyss och så bara gick hon undan.

Och nu piper tvättmaskinen. Klockan är redan fyra och köket behöver röjas innan jag kan laga middag. Och min ljudbok skulle jag verkligen vilja lyssna på idag. Och så hade jag lite administrativt jag skulle försöka hinna. Ringa och kolla vart de mejlar räkningen från tvättmaskinsreparatören, t ex.

Somnade maken på spikmattan? Han hade ju ont i ryggen och var trött. Bäst att kolla.

Nu plingade mobilen - ett SMS. Och det behöver dammsugas i köket.

Som ni märker så har jag inte en chans att inte multitaska. Det krävs i viss mån när man har 4 barn (och en man) även om man är superduktig på att bara göra en sak i taget. Det eviga mammatjatet som jag vet att de flesta mammor är utsatta för. Barn som vill ha uppmärksamheten hela tiden. Att man ska dela melon, bli burna till studsmattan, lyssna på gåtor, byta blöja, torka upp kladd, hämta salva som tar bort klåda etc etc.

Missförstå mig inte. Jag älskar att ha barn. Och jag har ju fyra. Mer än vad de flesta får och jag är så tacksam för det. Vill aldrig byta bort dem och jag vill vara med dem så mycket jag kan. Men om jag bara kunde få lite mer lugn och ro i mitt huvud. Få göra saker från A till Ö, eller i alla fall från A till D, utan att bli avbruten hela tiden. Det känns ibland som att min hjärna smälter....

Bandbredden är ju konstant full. Det är för många processer på gång i mitt huvud samtidigt. Jag försöker så gott jag kan att stänga ner process efter process, ungefär som man stänger ner fönster efter fönster i sin webläsare (i bästa fall....). T ex kom idag Ms konfirmationskort (ja, han konfirmerade sig för 3 veckor sen!) och jag beställde direkt tackkorten bara för att ha det avklarat. Istället för att skriva upp det på en oändliga att-göra-listan.

Jag hade verkligen behövt få ha ett eget kontor att stänga om på jobbet, men efter sommaren väntar visserligen nya och fina lokaler, men öppet landskap. För att det är så trevligt och socialt när alla sitter tillsammans. (Och billigare för arbetsgivaren, tror de....)

1 kommentar: