Translate

torsdag 29 augusti 2019

Betyghöjaren!

I morse så var lillebror lite irriterad. Nästan alltid i hans liv har han kommit för sent. Till förskolan, till skolan. Övergångar och tid är jättesvåra. Hur man än förbereder.

I morse var han lite sen igen. Då så ville han hoppa över tandborstningen (men fick inte) eftersom det var viktigt att vara i tid för han vill inte ha F (=underkänt) i betyg. Det beror ju inte på tandborstningen att han är sen till skolan utan att han kommer upp för sent eftersom han oftast kommer i säng för sent. Han vill helst spelat datorspel och kämpar länge mot både oss och sömnen. Och vägrar ta sitt melatonin in i det längsta.

Men så kom jag på det: Melatonin är en betyghöjare! För kommer man i säng, så kommer man också upp i bättre tid, och då kommer man lättare i tid och får därmed lättare att få bra betyg. Alltså är melatonin en betyghöjare. Tillsammans med IrisMini (gratisapp) som blockerar det blåa ljuset på skärmen. (Blått ljus signalerar vakenhet och gör att kortisolet ökar och melatoninet sjunker. Man bör alltså inte sitta vid en skärm sista timmen innan man lägger sig. Läs en bok istället!)

Och det funkade faktiskt idag. Han var lite mer vänligt inställd till melatoninet. När det väl verkar så får han bråttom och att komma i säng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar