Translate

måndag 15 juli 2019

Nu är jag på gång igen!

Som ni kanske såg på mitt förra inlägg är jag här på bloggen nu igen och skriver. 😀

Jag har, som ni kanske har märkt, haft paus ett tag. Livet har varit upptaget med annat som jag behövt fokusera på. Som en ny familjemedlem (plutten nu 1,5 år) och storstädning av huset. Man får ju passa på när man är föräldraledig, har tre rätt stora barn som går i skolan och "bara" en liten glad plutt att ta hand om på dagtid. Erfarenheten gör det ju lättare också, så klart. Jag är ingen förstagångsmamma direkt - lite tricks kan jag och jag kan läsa honom bra. Eftersom de andra tre är så stora så har jag nog varit som en förstagångsmamma tidsmässigt. Även om barnen har behov har jag inte haft något litet syskon som också har behövt tas om hand.

Okej om sanningen ska fram så har jag inte hunnit så mycket som jag har velat. Plutten har sovit på konstiga tider och jag har behövt sova med honom. Sömn är ju superviktigt. Och lillebror har sprungit hem till mig ca 30-40% av dagarna (och ofta väckt mig 😖) när han inte haft det bra i skolan för att "mamma har rätt teknologi med mig". M har, "tack vare" skoltransporter som tvingade skolan att anpassa sig efter deras tider 😠, kommit hem redan innan två vissa dagar. Jag har inte hunnit så mycket som jag har velat. Men det får man tåla, för jag har ju varit föräldraledig, inte städledig. 😉 Hur som helst så är en grovgenomgång av huset klar och det är mest skåp här och där som återstår. Barnens rum (de får hjälpa till om inte annat så de lär sig). Och vinden. 😫

Jag har verkligen saknat att blogga, för detta är nog min meditation. Min avkoppling. Att få ut tankarna och ner dem i skrift. Ni borde förmodligen testa allihopa om ni inte gjort det redan. 😉 Starta en blogg för släktingarna, om inte annat!

Jag hörde en gång en liknelse mellan livet och en spis som har fyra plattor. Man har fyra plattor: Jobbet, vännerna, familjen och sina intressen. Det är svårt att hålla alla fyra igång samtidigt. Det blir rörigt. Så man måste stänga av en eller två av dem för att göra de andra bra. Jag tror i och för sig inte att alla håller med om detta, för många tankar nog energi i sina fritidsintressen för att orka med sin familj eller sitt jobb. Men då stänger man i och för sig ner de andra tre tillfälligt och bara ägnar sig åt sitt intresse.

Jag förstod detta ännu bättre när jag lyssnade på någon av Anders Hansens böcker och han berättade om det här med bandbredd och hur fantastiskt dåliga vi är på att multitaska. Resonemanget går ut på att vi mest tror att vi kan multitaska och att det totalt sett tar längre tid när vi konstant byter fokus än när vi gör en sak i taget. Det är som fönster i en webläsare. Har man för många öppna så blir man stressad och har svårt att fokusera. Man hattar för mycket fram och tillbaka och varje gång behöver hjärnan ställtid för att ställa om. Så man bör stänga ner så mycket som möjligt och koncentrera sig på en sak i taget. Jag har varit tvungen att pausa bloggen eftersom den stal bandbredd som jag behövde till annat. (Som väl är är jag ingen impulsiv person så den fick ligga kvar. Det är ändå många som klickar sig in på gamla inlägg och läser.) Det var ärligt talat rätt svårt att förstå för vissa inlägg går väldigt fort att skriva - kanske på 5-10 minuter. Den tiden har man ju. Men det var alltså bandbredden det berodde på. Nu känns det i alla fall som att jag är på gång igen. Det känns som att jag fått tillbaka lite bandbredd och som att jag behöver meditationen. Är ni med och läser? Det kommer mera alltså. Jag har flera inlägg "på lager".

2 kommentarer:

  1. Kul att du är tillbaks! Har klickat in lite då och då för att se om det har kommit något nytt. Ser fram emot fler kloka tankar!

    SvaraRadera
  2. Så roligt att se att du är tillbaka! Ser fram emot fler inlägg!
    /Maria

    SvaraRadera