Translate

onsdag 13 mars 2013

Familje-disco

Vi har infört återkommande familje-discon. Det funkar perfekt när barnen är lite för spralliga och har överskottsenergi, och vädret inte är det bästa. Maken sätter på någon dansvänlig musik- idag var det James Brown. Och jag leder dansen, om barnen vill. Vill de hitta på egen dans, så får de så klart göra det. Det viktigaste är att man rör på sig och har kul. När man blir trött får man sätta sig och vila, så klart.

Lillebror har verkligen taktkänsla och en skön dansstil. Han riktigt njuter av att få röra på sig till musiken. M behöver övningarna - det märks. Jag brukar utmana honom att göra olika "moves", typ att dansa som ett vindkraftverk som vill smita (vifta med armarna och röra på benen samtidigt). Och lillasyster tycker att det är jättekul hon med.

Det blir lite olika improviserade steg, rörelser och vi härmar olika djur. T ex:

* Dansa som träd som vajar i vinden.
* Plocka äpplen
* Plocka upp löv från marken (på ett graciöst sätt)
* En katt som simmar.
* Dansa som elefanter
* En apa som går runt
* Åka skridskor
* Dansa på ett ben
* Klappa på knäna
* Vicka på rumpan
* Simma

Osv, osv. Endast fantasin sätter gränser. Jag gör dessutom mycket olika rörelser med händer och ben, som inte går att beskriva med ord. Det spelar ingen roll om det blir lite fånigt ibland, så länge man har kul. Och man får givetvis lyfta upp barnen och dansa runt med dem på armen. ;) Inte M förstås, han är för tung. Men han ställer sig ibland på en stol, så vi blir lika långa och kan hålla om varandra och dansa.

Maken och jag tycker att det är perfekt, eftersom vi sedan länge övergivit arrangerade aktiviteter. Barnen behöver få vara hemma och vila på fritiden. Inte skjutsas runt till olika aktiviteter, där det är mycket nytt folk och nya intryck. I alla fall så gör vi så just nu, när barnen är små. Men de behöver röra på sig och de behöver rytmik.

Annars är studsmattan en klassiker. Jag rekommenderar det varmt. Dock med skyddsnät, och gärna även undertill, om man har någon som springer in under den..... Ett gammalt inlägg om vår studsmatta, hittar ni här.


1 kommentar:

 1. Min syster tipsar om följande rörelser:
  ------------------------
  Finns några enkla dansmoves som man kör på afrodans, tex:

  ta på sig stövlar (en i taget)
  svepa gräset (sida till sida)
  rör i lilla grytan och sen stora (använd hela kroppen på den stora)
  påfågeln (dra armarna/vingarna bakåt)
  svepa himmelen (upp med armarna i vevande rörelse från sida till sida. Funkar bra att kombinera med "svepa gräset"
  hålla upp Simba (som i filmen, ta ett steg bakåt o lyfta upp armarna)
  Elefanten (ta ett steg fram o svinga en arm framåt)
  Stampa kring lägerelden

  SvaraRadera