Translate

tisdag 24 april 2012

Film på Youtube fångar intresset

Jag har funderat lite på det där Temple Grandin sa (om aspergerbarnen): "You've gotta show kids interesting stuff." Det har vi i och för sig alltid gjort med dem alla tre, har jag tyckt. Alltid läst sagor för dem, och berättat saker för dem, t ex vad blommorna på marken heter.

Det som fick mig att tänka ett steg längre, är Anna Halléns bok, där hon skriver att film funkar speciellt bra som inlärningsmetod, för NPF-barnen. Vi visar mycket film, det ska erkännas. Men mest barnfilm och f a tecknat, eftersom det är det som får dem att sitta still vid matbordet. Och när det vi har hemma inte räcker, visar vi klipp från SVTPlay och Youtube. Nackdelen med Youtube, är att barnen lätt klickar sig vidare till mindre lämpliga klipp. Man får vara med och hålla koll.

Det är förstås en fördel också, det där att barnen aktivt kan vara med och välja nästa klipp. Det håller dem vakna och alerta och f a kvar vid matbordet. När vi visat naturfilmer vid matbordet, har de tröttnat snabbare. De får dessutom öva på att turas om, samt att förklara med ord vad förstabilden för klippet de vill se, föreställer. Och om klippet är uppe, i mitten eller nere + till höger, mitten eller till vänster.

Vi har visat olika klipp tidigare, t ex om att blanda färg, åska, rymdraketer. Det har nog de flesta familjer. Skillnaden mot tidigare, är att jag tänker visa filmer enligt teman nu. För närvarande har vi tema rymden. Både M och lillebror tycker att det är väldigt intressant och vill lära sig mer och ställer många kluriga frågor.

Vi hittade först detta klipp, som gjorde att lillebror fick upp intresset (Solar System Song). Han fnissade hysteriskt:
http://www.youtube.com/watch?v=BZ-qLUIj_A0

Sen två klipp som är häftiga även för vuxna. Titta och häpna över hur stora stjärnor det finns! Och hur månen skapades. Men titta först utan barn, för att bedöma om det är okej för barnen att se. Kan tänka mig att detta skrämmer vissa barn. Speciellt planeter som krockar och stjärnor som exploderar. Kan kanske ge mardrömmar och konstiga funderingar på vad som kan hända med jorden, om man har otur?

Hur månen blev till:
http://www.youtube.com/watch?v=IO45ZiGql8E&feature=related

Om planeterna och olika stjärnors storlek:
http://www.youtube.com/watch?v=2LUQVzerseI&feature=related

Sen är det bara att klicka vidare, ja eller låta barnen......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar