Translate

måndag 16 maj 2011

Föräldrarnas svar på mitt mejl

Man får inte glömma att ett funktionshinder berör alla barn, inte bara ens eget. De undrar och frågar sina lärare, sina föräldrar, varandra och kanske barnet självt, i fråga. Jag anser att de har rätt att få veta. I alla fall svaren på sina frågor, även om de inte får namnet på diagnosen. Det handlar inte om själva informationen, utan de signaler man sänder till barnen ifall man hyssjar och talar tyst om saker som är annorlunda. Vad händer då med de barn som senare upptäcker att de blir kära i människor av samma kön som de själva, eller de barn som har alkoholiserade föräldrar, osv osv. Ska vi lära våra barn att man ska tala tyst, skämmas och dölja vissa saker, eller ska vi lära dem att de är okej precis som de är allihopa? Att man får vara annorlunda och/eller be andra om hjälp när det behövs? Att man aldrig behöver skämmas för den man är eller hur man har det? Ganska enkelt svar, eller hur?!

I alla fall, i resten av inlägget tänkte jag låta barnens föräldrar komma till tals. Jag publicerar deras svar på mitt mejl, eftersom de var så bra och kloka (dock något modifierade, så att barnen och föräldrarna är anonyma). 


------------------------------------------


"Kära 'aspergermamma', vilket underbart brev och vilken bra sak ni bestämde Er för att göra. Jag skulle ljuga om jag sa att min son inte har kommit hem och frågat varför M viftar med händerna och varför han är så mycket med I. Jag har inte haft svaren utan sagt att det ibland blir sa att barn behöver extra hjälp i skolan av olika anledningar. Vi har pratat mycket om barn med autism och ADHD (då vi själva har det i släkten ) och i helgen har sonen berättat för mig att M är som alla andra men han har svårt med balansen och att sitta stilla. Han har mycket förståelse för M (säger han ) då han själv är höjdrädd  och vet att hinderbanan är svår. Jag hoppas att Er initiativ att förklara för barnen kommer underlätta för M och med den kärleken han får hemma är jag säker att han både klarar av skolan och livet utan problem. Det är en fin pojke och ni har all anledning att vara stolta över honom. "

"Hej, stort tack för ditt mail! Jag tycker det är jättebra att ni har informerat barnen och oss föräldrar om hur M har det. Det känns så viktigt att kunna sätta ord (rätt ord) på sådant som barnen kanske kommer hem och undrar över. Så, tack för att ni delade med er."

"Tack för att du berättar! Bra att veta dels för mig själv och om dottern skulle fråga nåt. Vi har förstått att M inte riktigt är som alla andra, fast jag har aldrig varit orolig att han skulle vara ett problem. Nu vet vi, och för tillfället undrar jag inte något skulle det ändra sig så återkommer jag."

"Hej! Tack för mailet. Min son har inte pratat alls om detta hemma så det är bra att veta. Sonen går i XX men de leker ju ofta över grupperna. Vi ska prata lite till hemma. Jag har själv haft elever med högfungerande autism."

"Hej! Tack för ditt fina och utförliga mail! Jättebra initiativ att både prata med barnen och skriva till oss föräldrar! Information och öppenhet är alltid den bästa vägen, och jag blir jätteglad även att höra att barnen reagerade bra på ert föredrag. Lycka till med allt i fortsättningen!"

"Hej 'aspergermamma' och familj! Jag tycker att det är jättebra att ni pratat med barnen! Dottern har berättat om detta, och barn är oftast mindre intresserade av vad som är "normalt" än vad vi vuxna är!!!"

"Åh så vackert o klokt skrivet! Jag får tårar i ögonen! Inte bara har ni en fantastisk M utan han har fantastiska föräldrar!"

"Tack för din fina beskrivning av M, och de frågeställningar som uppkommit och som ni i er familj på ett föredömligt sätt hanterat!! Det är väl just precis så man avväpnar och avdramatiserar - genom att berätta och visa att det hela inte är så komplicerat när det väl kommer till kritan. Har inte haft tid ikväll att fråga om din och Ms lilla "informationsträff", men det är ju viktigt att vi övriga föräldrar följer upp och på så sätt kanske kan bidra till ett så schysst bemötande av allas klasskompisar som möjligt! Jättebra att få veta detsamma som våra barn har fått reda på och formuleringar som är lätta att förstå!

"Tack så jättemycket för informationen! Det är bra att vi föräldrar vet så att även vi kan förklara om barnen frågar och så att vi förklarar rätt! Bra ord & uttryck du använder! Vi tycker att det är viktigt att lära barnen att vi är alla lika & olika på en & samma gång och att det inte är något märkligt med det! Alla har vi våra styrkor & svagheter. Ju mer man pratar om varandras olikheter desto mindre konstigt tycker man att det är. Enbart positivt för alla!"

4 kommentarer:

 1. Så bra gjort och skrivet, mailutskick och svaren. Du har så rätt och å vad jag önskar att fler barn kunde ha drivande, intresserade och stöttande vuxna kring sig. Du agerar förståss som mamma och för Ms bästa, men du påverkar positivt på fler plan och berör garanterat många fler än då får feedback ifrån. massa kram
  Ami

  SvaraRadera
 2. Stort tack för din blogg. Den lättar på trycket för mig och inspirerar och ger nya starkare tankar. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att den gör det! Tack för den återkopplingen, som gör mig jätteglad! :)

   Radera