Idag vill jag, med tillstånd, dela med mig av en berättelse från en annan mamma. Jag låter texten tala för sig själv och rekommenderar er alla att titta på filmen på YouTube. En väldigt gripande och talande film, i sin enkelhet. Lille gubben, så jobbigt han haft det! Skönt föräldrarna hittade lösningen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
https://www.youtube.com/watch?v=l_GoYluO6l8&feature=youtu.be
Det här är Charlie, snart 8 år. Han har levt med svåra tics i ungefär
halva sitt liv. Han har haft problem med sin mage (kramper,
förstoppning, uppblåst) sen han var 2,5 år och haft talsvårigheter sen
han var bebis. Prover för både celiaki och kasein (gluten och mjölk) har
tagits men varit negativa.
De första ticsen började som små,
knappt märkbara handrörelser över pannan till att nu 4 år senare
eskalera i svåra skov med ögonblinkningar (väldigt kraftiga som håller
på hela tiden) men även harklingar till och från i vissa skov. Som han
har kämpat denna lilla kille! Vissa dagar har han varit så dålig så att
leka, klä på sig, vara i skolan eller ens prata har varit svårt för
honom.
I maj i år sökte vi ytterligare läkarhjälp (för vilken
gång i raden vet jag inte) och då efter samtal, undersökning m.m. föll
domen - Children´s tourettes eller övergående tics. Rådet vi fick var
"vänta och se...". Jag är inte riktigt "vänta och se-personligheten" så
jag har lagt åtskilliga timmar att googla, läsa, kontakta alla möjliga
personer för att kunna gräva djupare i detta. Något sa mig att det inte
var tourettes...
Vi har nu sen i somras, på eget initiativ,
uteslutit all gluten och alla mjölkprodukter och han har aldrig mått så
bra som han gör nu! Inga raseriutbrott, inga gråtattacker, inga
magproblem och INGA TICS! Han är som vår helt vanliga snälla, roliga,
busiga underbara Charlie igen.
Som en hemsk slump fick vi ett
bakslag förra veckan. Charlie hade då fått i sig gluten (skulle det visa
sig). Redan på kvällen några timmar senare var aggressions- och
raseriutbrotten ett faktum. Dagen efter var han bjuden till sin bästa
kompis på kalas men bara en stund efter vi lämnat av Charlie fick vi
hämta honom. Han mådde verkligen inte bra. Han kände sig sjuk men kunde
inte riktigt förklara hur, "bara sjuk mamma".
På morgonen efter
vaknar han och det första han säger är "jag tror det har börjat igen
mamma" (och syftade på ticsen). Och visst hade det gjort det... Ticsen,
kraftiga ögonryckningar och muskeldrag i ansiktet var tillbaka med full
kraft. Det var ett tungt bakslag.
I skolan hade han det
jättetufft, klarade med nöd och näppe av skoldagen och när han kom hem
släppte alla spärrar och han satt i soffan och slängde huvudet bakåt i
"ticskramper" och ögonen blinkade oavbrutet.
MEN dagarna som
följde var MYCKET intressanta! Allt som dagarna gick (vi återgick/höll
givetvis en glutenfri och mjölkfri kost) började ticsen avta och idag är
de helt borta!!! På bara några dagar är han sig själv igen! Alla skov
han har haft hittills har varit minst några månader, ibland mycket
längre och återkommit efter bara några veckor.
"Irritabilitet,
utbrott, överaktivitet och problem med uppmärksamheten, tvångssymtom och
tics kan vara symtom på glutenrelaterad störning"... "Vanligen
rekommenderar jag att de håller en gluten- och kaseinfri diet för att få
inflammationen i lillhjärnan att avta och så småningom upphöra".
"Celiaki eller glutensensitivitet kan också ge upphov till olika
neurologiska symtom som nervinflammation, ataxi... Ataxi anses bero på
att antikroppar mot gliadin förs med blodet till lillhjärnan där det
orsakar inflammation, i synnerhet i lillhjärnan. Lillhjärnan är en del
av hjärnan som framförallt är ansvarig för balans och koordination och
är av stor betydelse för det talade språket. Information i lillhjärnan
beroende på gluten kan orsaka både talrubbningar och försenad
talutveckling..." (Harald Blomberg; Glutenrelaterad störning hos barn
och vuxna).
Det som händer kan beskrivas så här; Proteinerna i
mjöl- och mjölkprodukter omvandlas, vid en proteinintolerans, till något
som kallas opioida peptider. Dessa peptider har en morfinliknande
effekt på nervsystemet samtidigt vet man att den läckande tarm som
uppstår leder till en obalans i tarmfloran, där exempelvis candida lätt
kan ta över samtidigt som det fattas en del av de enzymer/tarmbakterier
som skall bryta ned den kost individen får i sig vilket medför att
tarmludden inte kan ta till vara på all näring som skall ut i kroppen.
Den näringen är ju byggstenar till individens signalsubstanser och
hormoner, substanser som sköter kommunikationen i kropp och knopp. Den
läckande tarmen har svårt hålla gifter (opioida peptider, socker,
vacciner, färgämnen etc.) borta från blodbanan samtidigt som brister (på
kroppens byggstenar) uppstår - det blir mer eller mindre kaos i kropp
och knopp eftersom individens biokemi kommer i mer eller mindre obalans
(Sussie Olofsson www.neuropedagogik.se).
"Peptider som bildas av kasein frigör, precis som gluten, cytokiner som
också ger inflammation i hjärnan. Även i tarmen orsakar dessa cytokiner
inflammationer som ofta ger tarmsymtom, vanligen
förstoppning...".(Harald Blomberg)
Men under hela denna tiden har
jag googlat, läst och haft kontakt med folk/läkare/"kunniga" men INGEN,
absolut ingen har ens nämn att det kan bero på kosten! OCH även om alla
prover visar negativt kan man ändå inte utesluta att det beror på
kosten.
Vill nu dela med mig av vår historia och hoppas kunna hjälpa andra.
Hej, ville bara tillagga att det har tillkommit en studie som visar att "gluten sensitivity" orsakar inflammation som kan ge symptom i manga olika delar i kroppen. http://gut.bmj.com/content/early/2016/07/21/gutjnl-2016-311964.full
SvaraRadera