Translate

måndag 15 februari 2016

Havets Stjärna

Vi hittade en australiensisk serie som heter "Havets Stjärna" på SVT play. Den handlar om två bröder som flyttar från sin mamma inne i stan till sin pappa ute på landet. Det är inte helt enkelt för dem i början att hitta rätt, speciellt inte för den yngre brorsan. Efter ett tag så är han med i ett kompisgäng, med ett antal olika karaktärer:
  • Sura flickan som också är informell ledare
  • Bortskämda flickan som inte riktigt är med i gänget. Hon får vara med ibland eftersom de behöver henne för att leta efter en skatt.
  • Snälla flickan som är kär i storebrorsan
  • Killen med kepsen (huvudpersonen)
  • Vågliga storebrorsan (som gör ett misstag när han dyker och får dykarsjukan)
  • "Spider" (en rätt blyg kille)
  • Skrytiga pappan (försöker kompensera med saker och pengar att bortskämda flickans mamma aldrig kommer på besök)
  • Halvgalne gubben (vresig men är egentligen snäll då han bara försöker varna barnen)
  • Frånvarande pappan (som inte varit delaktig i brorsornas liv tidigare men som försöker engagera sig ibland).
Och så några till som vi inte börjat prata så mycket om. Det är i alla fall väldigt nyttig social träning för M att läsa sig de här typerna. Och jag kan också peka ut ansiktsuttryck, t ex när Spider fick nog av sura flickan, öppnade munnen, spärrade upp ögonen, tittade rakt på sura flickan och skakade på huvudet och menade "du är ju inte klok".

M tycker att det är kul att diskutera karaktärerna och handlingen i serien. När vi pratade om sura flickans relation till killen med kepsen som varit ganska kall från början, så förstod M att fler saker kan ligga bakom. Jag sa att hon kanske känner sig hotad av honom och att de kanske egentligen tycker om varandra fast inte vill erkänna det.

"Han är kanske kär i henne, men inte tror att hon är kär tillbaka. Och så kanske hon är kär i honom, men inte tror att han är kär tillbaka. Så de är kära i varandra."

En rätt bra analys tycker jag själv! Det här ska vi göra oftare och med fler serier. Vi har precis börjat titta på "Stick!" som handlar om en flicka som kommer till nya fosterföräldrar och blir utstött av tjejerna i klassen. Man ser flickans sida och varför hon stjäl klasskassan som de ska ha till skolresan. Och varför hon är arg. (Hennes mamma har dött och pappan har övergivit henne när hon var liten.)  Den erbjuder många tillfällen att prata om människors olika perspektiv, samt att de flesta är både snälla och elaka, dvs att det inte är svart eller vitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar