Translate

söndag 19 januari 2014

Tema motivation: Guld- och silverpennor + luktpennor

I augusti tog jag lillebror till arbetsterapeuten. Här kan ni se vad jag skrev efter det. För den som inte orkar läsa det gamla inlägget, kan jag sammanfatta det med att lillebror hade svårigheter med att rita, främst att föreställa sig vad han skulle rita samt att trycka tillräckligt hårt med pennan. Vi fick med oss penntyngder hem. Vi hade nästan aldrig sett honom rita eller skriva här hemma. Han verkade totalt ointresserad. Inte bra inför skolstarten om ett år..... Det kändes inte alls bra, med tanke på storebror Ms svårigheter inom området.

Däremot så hade lillebror faktiskt målat ett självporträtt på dagis. Det var en märklig känsla att leta rätt på hans bland 14 självporträtt som hängde på väggen på dagis. Jag hade ingen aning om vilket som var hans. Jag hade ju nästan aldrig sett honom rita, så jag hade inga kännetecken att gå på alls. (Jag vet hur det är med lillasysters alster. Jag ser att de är hennes på håll.)

Naturligtvis frågade jag lillebrors fröken hur de hade gjort för att motivera honom. Hon tipsade om bra tuschpennor, som är lätta att rita med. Ni vet: blyerts, kritor och färgpennor kräver att man anpassar trycket mer än tuschpennor. Så jag åkte till en stormarknad och letade efter nya bättre tuschpennor. Till min och barnen lycka hittade jag de här - lättritade pennor med metallic-look. Alltså med guld, silver samt några andra glänsande färger. De blev väldigt populära. Lillebror som funderar mycket kring guld just nu, älskar dem.


Han började med att kladda guld på flera papper. Och silver och de andra färgerna. Därefter började han rita mer och mer. De ritade skattkartor på dagis - mycket pedagogiskt. Hans intresse och motivation var därmed väckt. Han förstod varför han skulle rita och vad som var kul med det. Nedan ser ni skattkarta nummer 4, som han gjort här hemma.Därefter kom farmor hit med luktpennor i julas. De verkligen älskade lillebror. Han målade teckningar bara för att det skulle lukta gott. Han satte upp dem överallt för att ha dem att lukta på. (De är helsyntetiska, så om man vill undvika alla kemikalier, så ska man nog inte köpa dem.)

Och nu på sistone så har barnen börjat göra "hemliga brev". Lillebror har alltid varit intresserad av siffror och bokstäver och titta nedan så fint han börjat skriva. Han kan t o m skriva fint med blyerts numera. Och märkligt nog så verkar han vara båd-hänt. Dvs han skriver med både vänster och höger. Det är förmodligen förklaringen till att 1,2, och 3 blivit spegelvänt nedan. Möjligtvis kan det skapa lite problem för honom i skolan framöver. Men jag tänker att är han redan så här duktig, så kommer skrivandet funka i förskoleklassen i augusti. En enorm skillnad mot att knappt ha tagit i en penna..... (Om någon undrar över dollartecknet, så kommer det från datorspel.)


Man märker att de där guld-, silver- och färgpennorna fortfarande är väldigt kära för honom. Liksom familjen. :) Igår målade han var sin lapp till varje familjemedlem, med ett hjärta i varje färg.


4 kommentarer:

 1. Många barn spegelvänder skrift (både siffror och bokstäver) som en del av sin skrivutveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för info! Någon annan skrev det på neurobloggarna, så nu vet jag att jag kan sluta oroa mig. Det är alltså helt "normalt". Så glad jag blir. Min bror spegelvända ofta hela texter och vi trodde då att det berodde på att han var(är) vänsterhänt. Och lillebror är bådhänt, så det var därför jag trodde så.

   Radera
 2. Det finns gelkritor på clas ohlson som är väldigt lättritade, ser ut som "riktiga" pennor men väldigt trevliga att rita med, glider lätt på papperet (och man kan måla fina mustascher på sig själv tycker tvååringen). Sett på Panduro också men de på clas ohlson hade starkare färger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad bra! Tack för tipset. Hoppas de går att tvätta bort...... ;)

   Radera