Translate

tisdag 28 januari 2014

G-shock, någon?

Maken kom på att han behöver något slags tidshjälpmedel för att hålla koll på tiden. Han har lätt för att fastna i saker, speciellt sina intressen, och då tappar han tiden. (Ja, gör inte vi alla det ibland? ) Och då funkar det inte att ställa in timern på mobilen, eftersom han då måste hålla koll på var mobilen är samt höra den.

Till saken hör att ett av hans intressen är vindsurfing. Det är vanligt bland tävlingssurfare att man har en klocka på armen som hjälper en hålla koll på starttiden. Det är så att vindsurfarna får en pipsignal och/eller att den vibrerar, sen så har man typ 5 minuter på sig att komma i rätt riktning mot startplatsen. Och man får naturligtvis inte vara för tidig, för då tjuvstartar man. Självklart underlättar det om man har en klocka som piper och/eller vibrerar när en viss tid efter startsignalen har gått.

Maken är väldigt bra på att läsa på inom det områden som intresserar honom. Det är ju bland annat då han tappar tiden. Han vill lära sig "allt". Här får ni makens bästa tips:
http://www.casio-intl.com/asia-mea/en/wat/watch_detail/GB-6900B-1B/
http://www.casio.com/products/archive/Watches/G-Shock/G7500-1V
http://world.g-shock.com/eu/en/ble/products/Det finns verkligen många olika modeller - "hur många som helst". Vissa av dem går att synka med sin kalender, så att det burrar och/eller piper när en ny påminnelse kommer upp. Det är m h a bluetooth, men den är bara på när den sänder, så det är minimalt med strålning.

Och man kan ställa in så att klockan burrar/piper när man får ett SMS. Maken ser vem SMS:et kommer ifrån i sin klocka, men inte vad det står. Det underlättar för honom att bedöma om han ska slita upp mobilen ur fickan eller inte (reklam eller viktigt?). T ex när han har fullt upp vid dagishämtningen.

Det var lite humor när han hade förklarat funktionerna för mig. För att kontrollera att jag förstått, så frågade jag:

"Jag kan alltså lägga in en ny händelse i vår gemensamma google-kalender som t ex 'kör till tippen' i kalendern, och så får du upp det på armen?" 

Maken: "Ja, om jag har ställt in det så att dina händelser kommer upp i klockan."

Jag: "Och jag kan skicka SMS till dig och be dig göra saker och du ser dem direkt om du tar upp mobilen ur fickan?"

Maken: "Ja!"

Jag: "Gött, du är min slav." (skämtsamt)

Tanken är förstås inte att han ska vara min radiostyrda gubbe. :D Men det är praktiskt att kunna påminna när det behövs. Fast kalenderfunktionen gör ju förstås att jag slipper påminna. Vi SMS:ar dessutom varandra rätt mycket på dagarna. Jag hör oftast burret eller ser blinket, så "slaveriet" är egentligen på två håll. Ännu mera nu, när han ser mina SMS lika snabbt som jag ser hans. Praktiskt!

En annan funktion, är att man kan ställa in att klockan larmar om någon snor ens mobil eller om man glömmer den. När klocka och mobil är för långt ifrån varandra så får man en varningssignal. Och om man lyckas gå nära mobilen igen, så får man en ny signal. Den funktionen skulle jag verkligen behöva, jag som dagligen förlägger min mobil som jag har på ljudlöst.....

Ett litet tips om ni är intresserade av att köpa: Köp dem på eBay. De är mycket dyrare i Sverige än i utlandet.

2 kommentarer:

  1. Finns fler smarta klockor numera som fungerar så. Kolla t ex Samsungs Galaxy Gear Fit. Kanske inte fullt så stöttålig som Casio dock.

    SvaraRadera