Translate

lördag 18 januari 2014

Tema motivation: En liten konversation

En konversation som utspelade sig här hemma för ett tag sen.

M: "Varför måste man lära sig att läsa?"

Jag: "Jo, för att det blir svårt att få ett bra jobb när man blir vuxen, om man inte kan läsa."

M: "???? Men varför är det viktigt att kunna läsa?" (Mitt svar var inte tillräckligt konkret och motivatorn låg förmodligen för långt fram i tiden.)

Jag (nytt försök): "Jo, det är för att det ska vara lika lätt att läsa text, som att titta på bilder."

M, sken upp: "Aha! Är det verkligen så, att texten KAN bli lika lätt att förstå som en bild?"

-------------------------------------

Fler TEMA-inlägg om motivation hittar ni här:
https://www.facebook.com/pages/Neurobloggarna-F%C3%B6lj-v%C3%A5ra-temaveckor/111575532334914

2 kommentarer:

 1. Vilken klok mamma du är! :) En riktigt perfekt förklaring!

  Jag minns efter att vi hade flyttat och jag bytt klass i femman, att jag plötsligt låg jättelångt efter alla andra i engelska och svenska. Det var helt olika lärare, förstår du - först hade jag haft en riktigt progressiv och slarvig en och sedan kom jag till en gammaldags "fröken". Och jag var van att alltid vara bäst i klassen - efter flytten var jag plötsligt urdålig. Mamma försökte läsa med mig hemma, jag minns att jag kastade engelskaboken över rummet och skrek att jag inte ville lära mig engelska, för vad skulle man ha för nytta av det? Mamma sade att man skulle kunna prata med folk på engelska när man blev stor (lika avlägset som din första förklaring). Jag sade att om de nödvändigt ville prata med mig kunde de lära sig svenska... ;) JAG tänkte då aldrig prata med någon på engelska!

  Men sen bet jag ihop ändå för jag ville inte ha fel på alla proven jämt utan ville bli duktig igen. Och det blev jag, på några månader var jag bäst igen. Det var min motivation den gången... Min mamma kom inte på så bra förklaringar som du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) Tja ibland dyker det upp något bra i huvudet i ett pressat läge. Nöden är uppfinningarnas moder, brukar man säga.....

   En riktigt svår sits för din mamma. Vilken tur att du hittade din motivation. Det måste varit en bra erfarenhet i livet - att man kan vara sämst, men jobba ikapp och sen komma om.

   Radera