Translate

fredag 27 december 2013

Lillebror utvecklas med stormsteg

Innan jullovet började så berättade lillebrors dagisfröken hur mycket hon tycker att lillebror utvecklats på sistone. Numera har han ingen resurstid på dagis. För det behövs inte. Han leker och är glad, mestadels. Någon gång ibland bryter han ihop, men de tillfällena blir färre och färre.

"Om man tänker på hur de andra barnen är, så är han snarare bättre fungerande än medelsnittet i gruppen."

Det är ju viktigt att komma ihåg att alla 6-åringar har utbrott, beter sig irrationellt och behöver extra stöd ibland. Vi har fullt förtroende för denna oerhört duktiga fröken som känt lillebror sen han var 1,5 år. Och övrig dagispersonal bekräftar att det är så numera. Lillebror är glad på dagis, och fungerar bra.

Och vi ser samma saker hemma faktiskt. Det märks nu när vi är hemma mycket tillsammans allihopa  i familjen. Visst har han ett himla temperament emellanåt, fjantar en hel del, men i så många situationer fungerar han så bra numera. Jag ska strax förklara, men först ska jag berätta hur lillebror var som 2,5-3-åring.
 • När han var 2,5 år så började han "pinga" här hemma. Det var hans favoritsysselsättning. Han bara sprang runt, runt och drog ut leksaker. Han kunde inte koncentrera sig på sin egen lek. Det var då jag började misstänka ADHD. För det är hemskt att ha ett barn som inte kan koncentrera sig på sin egen lek. Dessutom klättrade han runt på inredningen som en liten apa.
 • Han var lite svår att få kontakt med. Ögonkontakt var inte naturlig för honom.
 • Talet var sent. Han sa inte mycket innan han var 3 år.
 • Han bets som en liten huggorm när han blev arg. (Det höll i sig till alldeles nyligen. Nu, när han snart fyller 6 år, har han äntligen slutat helt. Han vet hur han ska lösa sina konflikter med ord. Skönt!)
 • Han la märke till alla ljud och brukade peka ut ventilationsrören på dagis.
 • Hans mage var lurig. Hälften av gångerna kom det ut en kladdig smet.
När han var 3,5 år tog vi bort gluten ur hans kost, tack vare ett förstående dagis som gick med på att testa utan läkarintyg. Hyperaktiviteten minskade betydligt. Magen blev helt normal. Perfekt avföring varje gång.

När han var 5 år (för ett år sen) fick han sin diagnos "autism med hyperaktivitet". Då fick vi äntligen läkarintyg på specialkost och tog bort även komjölksprodukter, soja, glutamat och det mesta av sockret. Tre veckor efter det som förbättrades ögonkontakten och leken markant. Under förra våren gick jag en kurs (Talkability) för att stötta sönernas lekutveckling. Efter det så fullkomligt exploderade leken, till rollek och fantasilek. Tidigare så konstruerade han bara. Numera leker lillebror åldersadekvat. Och med liv och lust.

Nu så känner både maken och jag att lillebror inte känns så autistisk längre. Visst är han det. Han är inte botad, men det är så få drag som ställer till problem för honom numera. Det är mest matteförmågan :) som skvallrar om att han är annorlunda. Är med i leken på dagis precis som vem som helst. Han löser sina konflikter bra. Ber om ursäkt. Lyssnar ofta (inte alltid) på oss föräldrar. Tittar i ögonen. Skrattar. Ber om att få bli myst med av oss föräldrar. Pratar åldersadekvat. Klagar sällan och ljud och ljus. Går på toa själv. Och börjar äntligen lära sig att ta på sig kläder. Och har lärt sig rita och skriva bokstäver jättefint. Han kan koncentrera sig på svåra uppgifter och är uthållig. Grovmotoriken är mycket bra.  Ja kort och gott, så har han utvecklats jättefint senaste året.

Ibland så har jag numera svårt att tänka på lillebror som en aspergare. Men visst är han det i själen. Det känns dock inte helt rätt, när jag vet vilka svårigheter och vilket funktionssätt många aspergare har. Storebror M till exempel....  Finns det halv-aspergare? Då är kanske lillebror det? Och angående hyperaktiviteten så finns den kvar till viss del. Den är dock betydligt mer hanterbar, både för honom och för oss.

Missförstå mig inte. Jag älskar mina barn precis sådana som de är. Jag tycker om aspergare. Jag har ju gift mig med en aspergare. Men jag älskar inte barnens svårigheter. De får gärna försvinna.

Vi tänker behålla lillebrors diagnos. Inte be om en ny bedömning. För naturligtvis kan livet ändras snabbt för lillebror, t ex om han skulle råka få i sig något han inte tål och gå tillbaka i utvecklingen. Och då är en diagnos bra att ha.

Jag antar dock att ni läsare får tänka på detta, när ni läser mina inlägg. Det är också därför som det inte kommit så många inlägg om lillebror på sistone. Han fungerar helt enkelt så bra just nu, att jag inte har något att skriva om. :)

Om ni frågar mig, så beror utvecklingen det senaste året på att vi tog bort mjölken + har gett lillebror en kost och mjölksyrabakterier som gjort att han kunnat läka sin trasiga tarm. Det är nämligen så att många barn med autism har trasig tarm ("leaky gut"), och får många av autismsymptomen av att gluten, kasein och andra ämnen läcker in i blodomloppet. Detta vet man i utlandet (USA, Polen, Norge t ex). Forskning finns på flera håll i världen. Men tydligen inte i Sverige. Nej, här ska man av någon anledning hålla tillbaka utvecklingen. Varför?

Alla barn utvecklas tyvärr inte lika bra som lillebror på glutenfritt- och mjölkfritt. Till exempel har storebror M har kvar fler svårigheter, som sagt. Om någon förälder blir intresserad av att testa kostomläggning, så gå med i den här trevliga gruppen. Där finns föräldrar som ideellt stöttar varandra. Vi ses där :)

https://www.facebook.com/groups/fantastiskaforaldrarkostgruppen/

Eller här för yrkesfolk och "icke-föräldrar" (föräldrar är också välkomna).
https://www.facebook.com/groups/542596089146584/

Här kan man läsa mycket info också (Obs, en öppen grupp!):
https://www.facebook.com/groups/NatverketforFriskarebarnochungaNU/

Övriga inlägg om kosten:
http://aspergermamma.blogspot.se/2013/02/tema-kost-sonernas-forbattringar.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2013/03/tema-kost-hur-lyckas-man-med-en.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2013/10/lat-alla-som-vill-fa-testa.html

8 kommentarer:

 1. Det är så intressant det här med kost!! Att så mycket hänger på det. Mäktigt på ngt vis...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast är det egentligen det? Det är det som ändrar oss inifrån. Som har mest kontakt med omvärlden. Tarmarnas yta sägs vara som en tennisplan. Det är nog bara vi människor som snurrar till det, när vi tror annat än att de vi stoppar i oss 5 ggr om dagen skulle påverka oss otroligt mycket. Det gör det! Testa själv att lägga om kosten, så får du se! ;)

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Det krånglar lite för mig när jag ska kommentera.... Min kommentar fastnar mitt i en mening å sen kommer jag inte längre... Fast det tror jag hänger på min mobil. Ja kosten å magen... Hjälp va det kan ställa till det. Jag har börjat lägga om kosten fast jag tycker att det är lite svårt ibland. Tar lite tid, fast det är det nog värt i slutändan. Ändan... Hahaha!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite problem i bland med kommentarsfältet. Jag kan tyvärr inte påverka det.

   Det tar tid att lägga om kosten och är svårt. Vi höll på i över ett år innan vi fick kläm på det. Gå med i gruppen ovan, så kommer det kännas lättare. :)

   Radera
 4. Gud vad jag känner igen vår 6 åring i er pojk. Förutom då att våran pojk har en svårt matvägran (nästan matfobi) vilket gör det väldigt svårt att lägga om kosten. Han har fortfarande konstiga diarréer och klagar på magont. Vi har dock testat honom för både glutan, komjölkprotein och laktosintolerans och dessa prover var bra! Han äter ca. 5 olika rätter och är väldigt ovillig att prova annat. Eller omöjlig rättare sagt. Det han vill äta är mestadels gluten, socker och glutamat :( Jag tror att en omläggning av kosten hade gjort underverk för honom men vi vet inte hur vi ska göra. Hans utbrott nu för tiden kommer bara vid matsituationer..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni! Ursäkta sent svar. Det har varit fullt upp senaste veckan. Tyvärr är de där testerna inte alls mycket att ha. De missar väldigt mycket och det finns fler glutenpeptider man kan reagera på än alfa-gliadin. Se detta:
   https://www.youtube.com/watch?v=pNAyjFaRnjU

   Gå gärna med här, så får du hjälp. Vi är många mammor (konstigt nog bara mammor) som hållt på ett tag och gärna hjälper er som är nya:

   https://www.facebook.com/groups/fantastiskaforaldrarkostgruppen/

   Hoppas vi ses där!

   Radera