Translate

torsdag 7 februari 2013

Mejl till dagisföräldrarna om diagnosen

Jag skickade precis nedanstående mejl till föräldrarna i lillebrors dagisgrupp. Tanken är att öppna upp dialogen, eftersom barns och vuxnas fantasier ibland är värre än sanningen. Och självklart för att lillebror ska få bästa möjliga stöd och förståelse. Detta har funkat helt underbart bra för M.

Vi kunde skrivit mycket mer, men maken var noga med att det inte skulle bli för långt, så föräldrarna orkar läsa. Nog klokt.

--------------------------------------------------------------------------
Hej alla föräldrar!

Innan jul fick lillebror diagnosen ”Autism med hyperaktiva drag”. Lillebror har högfungerande autism, vilket innebär att han är normalbegåvad. Detta är samma sak som Aspergers Syndrom.

Vi vill förklara lite hur lillebror fungerar. Om någon situation skulle uppstå på dagis, antingen när ni är där eller som era barn berättar om, så är det bra för er att ha kännedom. Vi är väldigt öppna, skäms inte för lillebror och tycker att han är fin precis sån som han är. Fråga gärna oss eller pedagogerna om det är något ni undrar! Lillebror vet dock inte själv om sin diagnos, eftersom han är för liten för att förstå innebörden. Vi pratar med honom i termer av svårigheter och styrkor, på ett konkret sätt.

Lillebrors svårigheter är:

* Kommunikationen med de andra barnen. Han har svårt att tolka de andra barnens intentioner. Han misstolkar ofta andra barns misstag t ex om någon råkar rasa hans bygge. Då tror han att någon gör honom illa med flit. Därför är det viktigt att en vuxen är med och förklarar de andra barnens intentioner för honom, och hjälper honom hantera situationen.

* När jobbiga situationer uppstår, t ex att en kompis slår sig, eller att han får skäll, kan han reagera med att skratta. Det är för att han inte vet hur han ska hantera situationen och då försöker lätta upp den med att tramsa. Lillebror har inget ont uppsåt med detta. Han har svårt att förstå både sina egna och andras känslor. Han behöver få höra vad han ska göra istället, som t ex hur han ska trösta det andra barnet.

* Han har även koncentrationsproblem, med sådant som han tycker är tråkigt. Det är därför ni ser bilder på toaletterna.

* Lillebror har svårt med övergångar och avslut och kan ibland behöva lite extra tid på sig att komma till och från dagis.

* Lillebror har ibland svårt att känna när han är törstig, hungrig eller toanödig. Då blir han på dåligt humör och behöver hjälp att komma på vad som är fel.

* Lillebror ser och hör mycket på en gång, och kan inte ”stänga av” dessa intryck som t ex ventilationens susande. Det tröttar ut honom och därför är det viktigt för honom att få gå undan och vila ofta. Lillebror upplever solljus extra starkt.

* Hans svårigheter ger honom ibland dåligt självförtroende. Han kan bli enormt frustrerad när han misslyckas med saker. Då behöver han vuxenstöd, för att komma på fler strategier om hur han ska lyckas eller att bara acceptera att det var för svårt (och kanske för fler än honom själv).


Lillebrors styrkor:

* Lillebror kan koncentrera sig mycket bra på det som han tycker är roligt.

* Lillebror är duktig på datorspel, teknik och matematik.

* Han är intresserad av bokstäver och språk.

* Lillebror har ett gott hjärta. När han väl förstår hur andra människor känner och upplever omvärlden, så har han stor empati. Han har ett stort behov av att få vara duktig och omtyckt.

* Lillebror har en väl utvecklad logik, som man kan använda för att förklara omvärlden för honom.

Relativt ny forskning visar att många barn med autism och ADHD mår bättre utan mjölkprodukter, gluten, glutamat, socker och några ämnen till. Lillebror är satt på denna diet, med god effekt. Främst har den värsta hyperaktiviteten försvunnit.

Stort tack för att ni läst ända ner hit! Det betyder mycket för oss och framför allt för lillebror.

Med hopp om en bra dialog om detta!

Bästa hälsningar

8 kommentarer:

 1. Låter ungefär som mailet jag skickade ut till föräldrarna i vår sons föräldragrupp. Pedagogerna upplevde att attityden från andra föräldrar i gruppen blev mycket bättre och att de smittade av sig på barnen. Öppenhet är bra. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men åh vad underbart att höra! :) Jag som nästan trodde vi var ensamma om den erfarenheten sen vi gjorde samma sak i Ms klass. Jag har inte hört om fler, tills nu. Tack för att du berättade! Jag tror som du: Öppenhet gagnar alla. Sen finns det alltid sura personer, men de vill man ju ändå inte skicka hem sitt barn till. Lika bra man vet vilka de är.

   Superbra att du skrev detta, för då kanske någon mer vågar berätta. Annars tror jag att man ska gå på sin egen magkänsla. Är det bara föräldrar med helt fel attityd - sura människor som inte vill vänka om - så kanske man ska hålla tyst?

   Radera
 2. Jag hade verkligen uppskattat ett mail som ditt! Då hade jag kunnat prata med mina barn om klasskompisens upplevelse av världen utifrån hans perspektiv och hur mitt barn kan bidra till att han får det bra i sin vardag :-)

  Tack för att du delar med dig, dina erfarenheter är mycket värda. Min dotter har en klasskamrat med adhd och tack vare din blogg har jag lärt mig mycket och kunnat prata med min dotter om klasskompisens diagnos och hur denne upplever världen. Det har gett henne bättre förståelse och hon blir inte arg på kompisen längre utan förstår varför denne hanterar situationer olika än vad hon gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för denna kommentaren! Jag blev jätteglad. Så glad att jag var tvungen att lyfta fram din kommentar i ett separat inlägg.

   Superfint av dig att bry dig, leta upp informationen och förklara för dottern. Fler borde göra som du! Du är en vardagshjälte. :)

   Radera
 3. Är ganska övertygad om att öppenhet är mycket bättre än att vara tyst. Det är inte många som har kunskaperna om tex detta så de kan prata med sina barn om sånt som händer på dagarna. För visst händer det mycket på en dag! Jag jobbar i förskola så jag vet hur det kan vara. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller fullständigt med dig! Barns fantasier och föräldrars okunskap är ibland värre än sanningen. Det händer ju jättemycket på en dag. Och jag ser drag hos fler barn på dagis, för den delen. Alla vinner på att det är okej att man är olika.

   Förresten så var både pedagogerna och dagisföreståndaren oerhört stöttande till detta. De tyckte det var bra skrivet och bra att vi gjorde så här och att alla vinner på öppenheten.

   Radera
  2. Vi gjorde likadant med vår son, men då i hela miniorlaget (F-3). Det var några få som sa att de uppskattade vårt brev. Men vi fick ta bort det som ni fick med ang kosten. Trist tycker jag, men huvudsaken var att brevet gick ut.

   Radera
  3. Varför fick ni ta bort det med kosten? Det låter lite lustigt tycker jag. Men bra att några uppskattade brevet.

   Radera