Translate

tisdag 26 februari 2013

Fullt vårdbidrag

Idag fick vi beviljat helt vårdbidrag (dvs 100%) för sönerna. Vi har tidigare haft halvt (50%) för M. Vi fick ansöka på nytt för båda två, nu när lillebror fick sin diagnos.

Jag kommer inte lägga ut vår ansökan här i bloggen. Det är för att det inte känns okej att lägga ut mina formuleringar. Jag vill inte att försäkringskassan ska få dem av någon annan än mig. Men självklart svarar jag som vanligt på frågor här i bloggen.

Om ni vill läsa om hur man bäst skriver sin vårdbidragsansökan, så hittar ni inte så mycket om det i min blogg. Möjligtvis kan bloggen hjälpa er att identifiera vilka drag hos era barn, som är NPF-drag. Men googla det, läsa på i något forum eller i någon grupp på facebook istället. Där kan ni få bra tips.

Mina bästa tips, är att skriva i punktforum och låta det ta tid. Skriv en lista på allt extra ni gör och hur mycket extra tid det tar, och fyll på efter hand. Låt dokumentet växa fram. Låt det mogna. Stressa helst inte fram det, för då tror jag att ni lätt glömmer att skriva viktiga saker. Jag skrev till och från under 2 veckor.

Vi ansökte om merkostnadsdel för gluten, och mjölkfri kost, enligt livsmedelsverkets schablon, men fick avslag på detta. Anledningen är att behovet inte är medicinsk styrkt. Vi har läkarintyg, men för att det ska godkännas av försäkringskassan, måste man ha gjort utredningar för gluten och mjölk. Det har vi inte. Vi har "bara" gått på symptomen. Man kan tycka att det borde räcka när man har två autistiska barn, men, men.... Vi kommer inte överklaga detta. Orkar inte och vi är rätt nöjda totalt sett, och det är nog små chanser att få rätt dessutom.

12 kommentarer:

 1. Finns det nån som önskat sig att du skulle lägga ut ansökan här, eftersom du poängterade så starkt att du inte skulle det? Det känns som en helt absurd önskan och tanke öht. Så vidrigt utlämnande och privat som det är finns det inte många jag skulle vilja visa min ansökan för iaf... Uffa. När jag skrev så beskrev jag en vanlig dag från början till slut, dvs en vardag, plus en helgdag. Dvs vad som händer och inte händer och vad jag behöver göra, bistå med, förhindra, puffa för osv. Plus vad vi INTE kan göra, som andra kan, dvs den kvalitetsförlust vi har i vardagen. Mycket ingående och ytterligt tydligt och illustrativt. Fick sen beröm för min ansökan, som visserligen blev lång men lättläst, sammanhängande och så pass tydlig att nästan inget behövdes sägas per telefon. Fick inte heller merkostnader beviljat vilket var synd, det hade suttit bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh nej, det fanns det absolut inte. Bra att du frågade! Det är bara det att denna blogg är väldigt detaljerad. Den som har läst samtliga inlägg och läst vårdbidragsansökan, hade inte fått sig så många överraskningar faktiskt. Men jag har själv valt att ha en sån privat blogg. Det är därför den är anonym. ;)

   Vad smart att skriva även de man inte kan göra. Jag nämnde det lite grann, men önskar att jag hade tagit med mer om det. Bra att du skrev det. Tack!

   Det verkar vara svårt att få igenom merkostnader. De drar ju dessutom av för rätt löjliga saker, som litteratur med motiveringen att man kan hitta information gratis på biblioteket och nätet. Som att det skulle vara lika bra som att äga vissa böcker och kunna stryka under i och ha hemma att bläddra i när det behövs.

   Men det känns ändå rätt generöst av Sverige, tycker jag. Inte för att det är hög timpeng, men för att man får något över huvud taget.

   Radera

  2. Jag vill förtydliga att det alltså inte är innehållet som jag inte vill andra ska se. Nej, jag skäms inte för att vi har det så här. Vi kan ju inte hjälpa det. Vi gör vårt bästa precis som alla er andra. Det jag inte vill publicera är mina formuleringar. För det vore inte kul om någon kopierade min ansökan, för att fuska sig till pengar. Inte för att jag tror att någon av er som läser här, skulle göra det. Men vem som helst kan ju googla efter information och hamna här....

   Radera
 2. Hej,
  Otroligt skönt att du har fått bidraget beviljat.

  Tycker dock inte att du ska tycka att det är generöst av sverige, vi har faktiskt betalat skatt för att ha denna välfärd, så vi har redan betalat för att hjälpa andra, så det är pengar från oss själva som vi får tillbaka. Vi betalar 1/3 i skatt av vår lön för att få hjälp vilket jag tycker är toppen, men som sagt, det är inte välgörenhet.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack! Ja, du har så klart rätt Linda. Så är det ju. Det är tur att vi har vår välfärd, även om den är dyr. Vill inte tänka på hur det ska gå till annars om man hade varit tvungen att jobba mer.... Stannade själv på dagis en stund och stöttade i morse, eftersom lillebror var på väg att få ett utbrott. Var på jobbet kvart i elva. Ska nog skriva ett inlägg om hur morgonen var.

   Radera
 3. Skönt för er!!! Det är ni värda! Minst sagt! Hur länge gäller det?

  Vi fick nämligen också hem ett kuvert från förs.kassan igår. Vi får halvt bidrag för lille W, men det gäller bara till oktober... Men då har vi å andra sidan inte fått någon diagnos ännu, men ett väldigt bra läkarutlåtande!!

  Återigen, ni är sååå värda det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) Det gäller i 2 år från december när vi skickade in ansökan.

   Wow, att ni fått innan diagnos t o m. Bra! Det trodde inte jag att man kunde.

   Radera
 4. Menar du att ni fick ett helt VB för båda tillsammans...? Eller ett helt för båda?

  Vi har just nu 3/4 för dottern, först hade vi 1/2 - 3/4 fick vi efter att handläggaren tyckte att "ni lägger ju så mkt tid, borde vi inte kunna få ihop mera..."

  Kosten har vi ingenting för, men vi har ju bidrag till glutenfri mat i.o.m. celiakin...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fick ett helt totalt sett. D v s ett halvt + ett halvt, antar jag. Det verkar ganska rimligt tycker jag. Jag kan inget göra, i alla fall. Jag svarade ärligt, så klart. Och erkände vad som funkade, när hon frågade.

   Din dotter kräver nog mer än båda mina, så det är säkert rätt att du har mer för henne.

   Radera
 5. Det där med vad jag inte kan göra, som spontant hälsa på nån, få spontanbesök, få besök av nån som inte vet att bete sig med mina ungar, ändra en plan för att det skulle passa bättre, åka på semester till folk som inte begriper osv (och det är ju GALET mycket, inklusive jobba, på tal om hur andra gör med jobb), det tror jag att jag fick från Linda Fridholm, om jag minns rätt.

  Jag hade fått merkostnader beviljat men jag kom inte upp till minimisumman, pga somligt som de inte godkände.

  En annan sak som är galen med vb är att man mister det när de blir 19. Det är ju långt bort för dig, men tiden går fort, och jag kan inte säga att jag gör mindre idag än innan min stora fyllde det. Undrar hur man tänkt där? Kanske inte alls?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den informationen! Det ska jag komma ihåg att nämna om 2 år när det omprövas. För så är det ju för oss också, förutom att de klarar lite spontanbesök. Vi har inte åkt på semester på några år. :(

   Alltså får någon igenom merkostnadsdelen, som har ett autistiskt barn? Det känns som att de drar ifrån det mesta. Då måste nog barnet förstöra sjukt mycket och så måste man nog kunna bevisa det, tror jag.

   Ja jag tror inte de tänkt alls. Hur många av dessa barn flyttar hemifrån vid den åldern, för det första? Hur många av dem har ett jobb?

   Radera
 6. Vi har 18 % merkostnader samt helt vårdbidrag till juni året då sonen fyller 19 år. Han har autism, add + språkstörning. Skönt att ni fick ett helt vårdbidrag i alla fall.

  SvaraRadera