Translate

lördag 4 augusti 2012

Vår baksida

Vi har en inhägnad liten baksida med studsmatta, gungor, sandlåda, hammock, lektorn med rutschkana, lekstuga som sitter ihop med lektornet, uterum, trädäck och en liten plastpool. Det har blivit så, att vi gjort en "mini-lekplats" hemma, eftersom det är väldigt ansträngande att åka bort. Lillebror och lillasyster är ju rymmare dessutom. Den här praktiska grinden ingick i husköpet. Ingen kommer varken in eller ut.


För M så har det bästa sättet att öva motorik, varit hemma i lugn och ro. Han härmar inte andra barn och lärde sig gunga först när vi satte upp gungorna i trädgården. Jag vet inte hur många gånger jag själv visat och pekat på andra barn, utan framgång.
Studsmattan är förmodligen det bästa vi köpt. Så mycket motorik de lärt sig i den - de hoppar nästan varje dag! Eller springer runt-runt. Perfekt när det är spring i benen och man har liten tomt. Och den är även bra att leka i. En studsmatta är varmare än marken (precis som ett trädäck), och är dessutom väldigt mysig att ligga och kramas i (när ingen hoppar), göra kullerbyttor (också när ingen hoppar) och titta på moln. Den har gett oss många mysiga stunder med barnen!Trädäcket är inte alls stort, ca 15 kvadratmeter, men det räcker för att barnen ska kunna köra "Bobby-bil" tillsammans. Eller leka någon lek som t ex att måla med vatten (som torkar upp efter hand). Man kan också ta ut en bilmatta och lägga på trädäcket. Eller sätta upp ett litet lektält. Eller spela ett spel.Lektornet med lekstugan, uterummet och även hammocken fungerar som utmärkta viloplatser, när man vill vara ifred en stund. Det är bra att kunna skärma av syn- och hörselintryck från övriga familjemedlemmar ibland. Se Ms alternativa viloställning på bilden. I uterummet (15 kvadratmeter) kan man äta i lugn och ro, om det är skrik inne i huset. Och läsa saga när det regnar. Eller leka någon lek. Men snart gör vi nog om det till "poolrum", för vi vill att M ska lära sig simma och jag tänker på hur det var när han lärde sig gunga. Nog bäst han får öva simtag i lugn och ro, här hemma. (Det kommer ett inlägg om det senare.).

Hammockar tror jag är underskattade. Perfekt gungövning, och väldigt mysig att läsa saga i, eller så kan man leka att den är en båt. Men man måste vara försiktig så de inte klämmer sig. Och naturligtvis har det varit bra med ett (litet) lektorn, där man kan öva på att klättra och vara på hög höjd. Under lektornet kan man dessutom göra en koja genom att sätta fast filtar.

Vår baksida är bara ca 120 kvadratmeter stor, inklusive uterummet. Det är lite trångt mellan sakerna, men det bryr vi oss inte om. Det finns lite springyta kvar för barnen. Det är huvudsaken. Baksidan funkar, för att inte säga är vår räddning många lediga dagar.

PS. Om någon undrar hur vi hunnit fixa hit allt detta, kan jag berätta att det mesta satte vi upp för flera år sen, när M var 3-4 år och lillebror bebis (dvs när lillasyster inte fanns). Och när vi hade hjälp från min far som var här och snickrade.

1 kommentar: