Translate

torsdag 23 augusti 2012

Ny nattnings-strategi

Vi har haft väldiga problem med att natta lillebror nästan hela hans liv. Han har så svårt att ligga still och slappna av. Antingen rör han på sig, springer iväg, eller busar. Ofta slår och sparkar han på den som försöker natta honom. Allt är tydligen bättre än att göra ingenting. Till och med att en förälder blir tokarg, för att man slåss och skrattar åt det. Då händer det ju något i alla fall....

Vi har försökt att ha en regelbunden nattningsrutin, men det har inte hjälpt. Och läsa saga i sängen funkar inte. Inte heller titta på barnfilm. Han vill aldrig stänga av och den piggar upp honom. Busa honom trött funkar inte heller. Vad vi än gjort, har han ändå börjat busa, när det är dags att ligga still och sova. Det har känts rätt hopplöst, faktiskt.

Lillebror är väldigt smart på teknik och detaljer. Ofta känner vi att han är understimulerad. Han behöver utmaningar. Så vi testar just nu ett nytt sätt att natta honom: Att trötta ut honom mentalt. Att proppa hans huvud fullt med nya lärdomar, så han ligger still och funderar, efter att man stängt av filmen. Och då somnar.

Det går rätt bra! Och han har lärt sig en hel del om helikoptrar, fallskärmshoppning och robotar. Youtube är grymt bra!

Förhoppningsvis börjar han snart förknippa nattningen och sängen med avkoppling, mys och ny kunskap, istället för tristess och bråk. Vi får hoppas att detta får honom att somna lite tidigare, på sikt. Men vi får ta en kväll i taget. Det är dumt att bli irriterad för att klockan går. Då blir det moment 22. Klart han märker att man är irriterad även om man försöker dölja det. Det är varken behagligt eller lätta att somna, när någon är irriterad på en. Nej, det blir att försöka acceptera läget: Att han somnar sent. Och njuta av stunden tillsammans istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar