Translate

fredag 15 juni 2012

Hur jag förklarar varför vi åker till BUP

Jag såg att någon googlat och sökt svar på hur man ska förklara besök på BUP för sitt barn. Jag förklarar så här numera:

"Om man bara har tagit hand om hundar i hela sitt liv, och sen får en katt, så blir det ju lite knasigt. Då måste man lära sig vad en katt gillar. För det blir inte bra om man försöker behandla katten, som man behandlar en hund. En katt gillar oftast inte att vara kopplad till exempel. Och den behöver få vara ifred oftare. Och äta annan mat än hundarna. 

Det är samma sak med dig. De flesta vuxna vet hur man tar god hand om neurotypiska barn, men inte lika mycket om hur man tar hand om aspergerbarn eller barn med ADHD. Det är därför vi måste till BUP, så att pappa och jag kan lära oss att ta hand om dig på bästa sätt. Så att vi lär oss mer om Asperger och ADHD. Så vi förstår vad du behöver och vad vi ska hjälpa dig med. Annars blir det som att vi försöker ta hand om en katt, på hund-sättet."


Det här förstår han, för han älskar katter. Och liknelsen blir bra, eftersom han får vara katt. Dessutom är en katt inte sämre än en hund. Bara annorlunda.

PS. Liknelsen förutsätter förstås att man sagt till sitt barn, att det är lite annorlunda.

4 kommentarer:

 1. Vilket bra sätt att förklara på :)

  SvaraRadera
 2. Klockren förklaring! Tror du den kan funka på mitt ex?? ;-)

  SvaraRadera
 3. Kom att tänka på nedanstående bok när jag läste detta.

  http://www.bokus.com/bok/9781843104810/all-cats-have-asperger-syndrome/

  SvaraRadera