Translate

onsdag 27 juni 2012

Boktips: Grodan blir glad

Idag plockade barnen upp den fina boken: "Grodan blir glad." av Max Velthuijs. Den verkar vara slut på förlaget, men finns kanske på biblioteket, om någon vill läsa. Jag tycker i alla fall att det är en fin liten bok, som förtjänar att läsas för barn med särskilda förmågor och svårigheter.

I bokens början, är grodan glad för att han är grön och kan simma och hoppa. Men han blir snart missnöjd, eftersom han kommer på att han inte kan flyga som ankan. Och inte heller baka kakor som grisen, eller läsa som haren. Haren förklarar dock för grodan, att han inte heller kan flyga eller baka kakor, eller simma och hoppa som grodan. Och boken slutar jättefint:

Haren: "Och du är en groda, och vi tycker om dig allihop." 
Grodan gick tankfull ner till floden och tittade på sin spegelbild i vattnet.
"Det där är jag", tänkte han.
"En grön groda med randiga badbyxor."
Plötsligt kände han sig alldeles lycklig.
"Haren har rätt", tänkte han. "Vilken tur jag har som är groda!"
Och så gjorde han ett skutt av glädje - ett långt grodhopp,
så där som bara grodor kan.

Självklart, kan det vara tufft att vara ett barn med diagnos, och barnen måste också få tycka att det är jobbigt. Men visst vore det toppen om barnen även kunde få känna som grodan ibland? Att få ta ett glädjeskutt, antingen med benen eller mentalt. Och få känna att de är bra, just precis sådana som de är.

2 kommentarer:

 1. Hej, Först och främst, tack för en jättebra blogg. Tack vare den kunde vi, på ett någorlunda begripligt sätt förklara för vår sexåring att han har något som heter adhd och Aspergers.
  Vi läser också denna bok och vi har också problem med tugg, dock i vår sons fall handlar det om kläder mm.
  Vi hittade dock ett halsband, med en bitring på, som vi frågade honom om han ville ha och det har fungerat jättebra. Finns på
  http://shop.alltforforaldrar.se/catalogsearch/result/?q=halsband

  Mvh, L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att du gillar bloggen och framför allt, att den kunde vara till hjälp med något så viktigt. :)

   Tusen tack för tipset om halsbanden! :) Har fått tips innan, men var osäker på det där med gifterna på den länken jag fick då. Här står det dock tydligt att de är giftfria, så jag ska slå till på ett var till barnen! (De små måste nog också få.) Visade bilderna för M och han ville ha ett blått! Eller helst två, ett i varje blå. Det blir nog två stycken till honom, förresten. Ett att ha hemma, och ett som får ligga i skolan som reserv. Återigen, tack! :)

   Radera