Translate

fredag 4 maj 2012

Läkarbesök

Idag var vi hos BUP-läkaren för autism-teamet, med M. För att berätta kortfattat om en timmes läkarbesök, så hände detta:

* Läkaren lovade skriva intyg på mjölkfri kost, samt kost utan glutamat och sötningsmedel. Samt lägga till gluten och socker, som vi i och för sig redan har ett intyg på, från läkaren som ställde ADHD-diagnosen. Han var osäker på om han kunde ge detaljer om E-nummer, men annars hade jag på önskemål att han även la till AZO-färgämnena (E102, E104, E110, E112, E122, E124 och E129) och natriumbensoat (E211). Dessa har man sett ger beteendestörningar, och inte bara hos barn med NPF. Skolans kök är som tur är mycket bra, och de serverar inte glutamat och så lite tillsatser som möjligt. Jag vet det, för jag snackade med kökschefen i förra veckan, och jag var verkligen positivt överraskad. Men sånt kan förändras snabbt, så lika bra att ha så mycket som möjligt på läkarintyget.

* Vi tog upp det här med ticsandet, handviftningarna, för att höra om det finns något mer vi kan göra för att hjälpa M. Jag ställde frågan var gränsen går mellan tics och Tourettes, samt om de meningar som M hakar upp sig på kan vara ett tecken på Tourettes. Det trodde läkaren inte. Så vi får fortsätta som innan: Ignorera ticsandet, smyga undan snöret när det blir för mycket, och ersätta det med något annat (ett pyssel, spela padda). Och samma sak med upprepningarna: Ignorera dem och lugnt börja prata om något annat.

* Läkaren kollade Ms längd, vikt och koordination och balans. M fixade alla övningar. Han visade även oss några egna, som han förmodligen har lärt sig på skolgymnastiken.

* Och jag frågade efter arbetsminnesträning. Det hade BUP inte, men han tipsade om träningsprogrammet Robomemo som företaget Cogmed utvecklat. Han trodde dock att det kostar en slant, eftersom det är ett koncept med coach osv. Vanliga datorspel, trodde läkaren annars kunde funka bra det med. Och det tror jag också. M har blivit väldigt bra på Clouds & Sheep samt Plants vs zombies. I båda dessa spel så ingår att hålla många saker i arbetsminnet, att öva finmotorik, att snabbt tolka bilder (som M har svårt med), samt att planera inför framtiden. Och i Clouds & Sheep så ingår det även att man förstår hur mycket arbete det är med att sköta om en familj. (Skojar bara med det sista, men jag ler inombords, när sönerna tar hand om var sin fårfamilj.)

* Och slutligen så frågade läkaren (fastän vi redan sagt det), om det verkligen var så att neuropsykiatriska teamet hade ställt ADHD-diagnosen på M, utifrån DSM-IV-kriterierna. Han tyckte att M var så lugn under besöket. Det är ju inte alltid så att han är så där extremt lugn som han var idag, men M har ju faktiskt blivit mycket bättre, speciellt med avseende på ADHD-symptomen. Jag tyckte det var kul att läkaren sa så, men jag undrar om han kopplade att det är kosten som gjort skillnaden.... "Jag ser många barn, och de utvecklas mycket i den här åldern." Jag förklarade att den största förändringen skett efter 3-4 månader utan gluten. Fast huvudsaken är att vi får läkarintyget, och det får vi. Han höll med om att det saknas bra studier på kopplingen autism och kost, men att man som förälder inte kan vänta in dessa. Vill man testa, så ska man få det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar