Translate

torsdag 8 september 2011

Bort med lördagsgodis och Kalle Anka!

När jag var liten fanns det två saker som jag såg fram mycket emot: En ny Kalle Anka varje fredag och lördagsgodis.

Nu när jag själv har barn, försöker jag undvika båda dessa saker så mycket jag kan. Kalle Anka av den enkla anledningen att det inte lär barnen något. Okej, kanske lite, lite men inte alls mycket i förhållande till den tid man lägger ner. Det finns så mycket annat, så många bra böcker som man kan läsa för barnen istället, som är lika kul. Mulle Meck, Kråke, Alfons Åberg eller vilken faktabok som helst. Vi har en hel bokhylla full med barnböcker som barnen går och tittar i varje dag. Och så ofta vi hinner, läser vi för dem.

Och angående lördagsgodis: Varför ska man under en av två lediga dagar, göra barnen "höga" på socker? Varför ska man lära barnen att unna sig onyttigheter? (Ska man inte unna sig nyttigheter istället?) Varför ska man måla upp godis som något så sällsynt, att man bara får det en gång i veckan? Inte konstigt att man proppade i sig godis när man precis flyttat hemifrån....

Min man och jag är inte helt överens om det här med lördagsgodiset. Han tycker att vi kan unna barnen det. Tänket är nog väldigt fast rotat hos honom. Men då säger jag att vi istället ger dem det som är gott och nyttigt varje dag, som t ex frysta hallon. Och varför inte obegränsat med många olika sorters frukt och bär och kanske lite russin ibland?

Ja, jag tror ni förstår hur jag tänker: Bort med onyttigheter på lördagen och fram med goda nyttigheter alla veckans dagar! Men glöm inte äta detta i samband med en måltid, så ni inte förstör barnens tänder.

3 kommentarer:

 1. varför ta bort det som barn gillar och som är tradition?

  Godis, jag förstår din tanke. Min äldsta var två år och hon skulle på sitt första kalas och jag bad mamman i familjen att inte ge henne godis. Vad tror du hon gjorde? Gav henne godis. Kan du avhålla dina barn från kalas? för evigt? Nej. De kommer själva att komma fram till godis senare i livet och då kommer de att tänka saker själva.
  Låt de själva upptäcka att godis i sin egen takt genom att ha det framme jämt och då blir de heller inte att bry sig om godis för det blir heller inte viktigt för dom. Jag i min tur bara gav godis på lördagar och det är inte bra för lite vill ha mer.

  Lycka till med ditt val

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar Annie! Jag var nog lite otydlig. De har fått godis innan och lillebror är ett litet godistroll. Han kan äta det till frukost, lunch, mellis, middag och kvällsmat om han får. Sen vägrar han att äta mat och kräver mer godis. "Godis passar i min mun." har han t ex sagt. :) Alltså, ja det finns ju inget helt rätt sätt att göra. Lillebror ska på kalas imorgon t ex och då får han äta av godiset, trots att han kommer bli superspeedad av det. Det går ju inte att alla andra får godispåsar men inte han. Så kanske "kalasgodis" istället för "lördagsgodis"? Nä, jag vet inte. Vi kanske får ändra oss sen när barnen blir äldre, men just nu så är de så små att vi lätt kan hålla det borta. M är inte särskilt förtjust i godis och har aldrig varit det. Så varför lära honom äta godis? Han har ju ADHD. Han började lära sig äta PEZ och klubbor, men nu när han inte får det, frågar han aldrig efter det. Han får chips istället.

  SvaraRadera
 3. Glömde skriva: När M var liten och på kalas låtsades han att han gillade godiset. Åt väl någon bit av det, men när vi kom hem ville han lägga undan det till sen. När man frågade honom ifall han ville byta det mot en skål chips, sken han alltid upp och sa ja till det. Sen frågade han aldrig efter godispåsen igen. Jag tror han skäms för att han inte är som andra barn på den punkten.

  SvaraRadera