Translate

måndag 1 augusti 2011

Nödproviant: Kakor gjorda på druvsocker

Som jag skrivit vid flera tillfällen tidigare är M otroligt blodsockerkänslig. Hur vi än försöker se till att han äter ordentligt (långsamma kolhydrater, proteiner och fett) och tillräckligt ofta, misslyckas vi i princip varje dag med att hålla blodsockret på tillräckligt hög nivå. När det är för lågt börjar han yla och bryter man inte det tillräckligt snabbt med att höja blodsockret med mat eller dryck, får han ett utbrott.

Dextrosol eller russin, dvs rent druvsocker, får upp blodsockret väldigt snabbt, men innehåller ju just bara/mest socker. Man måste få i honom något annat direkt efteråt, för annars dyker ju blodsockret raskt igen. Jag har börjat baka chokladbollar på druvsocker att ha som nödproviant i kylskåpet. Han älskar dem och gör oftast ett glatt överraskat läte när han får några och äter upp dem direkt utan gnöl.  Problemet är löst, i alla fall för ett litet tag. Man får lite tid på sig att fixa någon bättre mat och han klarar att äta den (dvs han har inget pågående utbrott).

Vissa ADHD-barn blir piggare av kakao, men det får vi leva med i sådana fall. Förutom sockret får han ju i sig smör och havregryn som hjälper till att hålla blodsockret uppe en längre stund än enbart druvsocker. Eftersom vi gärna ser att han går upp lite i vikt får han äta några stycken om han vill. Lillebror gillar inte chokladbollar, men russin- och havrekaksmulor gjorda på druvsocker funkar istället. Han har också utbrott vid lågt blodsocker. Vad funkar på ditt barn, tror du? Muffins gjorda på druvsocker?

PS Mitt recept på chokladbollar: 100 g smör, 3 msk vatten (istället för kaffe av självklara skäl), 5 dl havregryn, ca 1 till 2 dl druvsocker, 3 msk kakao och majsströbröd till att rulla dem i eftersom vi äter glutenfritt.

PS2 Mitt recept på russin-havrekaksmulor: 1 dl russin, 1/2 dl druvsocker, 1,5 dl havregryn, 0.75 dl bovetemjöl, 1/2 tsk bakpulver och 75 gram smält smör. Jag blandar allt och bara lägger ut som en enda smet på en teflonplåt, eftersom det ändå blir för smuligt för att äta som kakor, utan måste ätas med sked. Det är som tur är, så lillebror vill äta dem. De blir rätt söta i smaken, men så länge lillebror äter och blir pigg och glad, gör jag dem så. 15 minuter i 175 grader. De går att värma lite försiktigt i mikron, om man haft dem i kylen.

PS3 Druvsockret har jag köpt av www.pgw.se, eftersom de hade vettigt pris, 59 kr + frakt för 3 kilo (men jag köpte 15 kilo på en gång, så det räcker ett tag och för att slippa flera fraktavgifter). De kallar det bryggsocker, eftersom det egentligen ska användas till att göra vin.

4 kommentarer:

 1. Jag tänkte på en sak...När jag var liten rullade vi alltid chokladbollarna i kokos. Funkar inte det? Jag tyckte inte det lät så trevligt med majsströbröd.., ;) Men jag har iofs inte koll på om det innehåller gluten eller socker...

  SvaraRadera
 2. Tack Tess!
  Tack för tipset! Jodå, det hade säkert funkat jättebra, om han bara inte hade avskytt kokos. Men han älskar majsströbröd. Blir lite som "Maltesers". En slump? ;o)

  SvaraRadera
 3. Förstår honom, är inte heller så förtjust i kokos! ;)

  Och huvudsaken är ju att han, och de andra barnen, tycker om det som bjuds! :)

  SvaraRadera
 4. Blodsockret stabiliserade sig, när vi tog bort allt gluten och socker, och började äta mer LCHF-lik kost. Jag rekommenderar att göra detta i första hand. Att ge barnen druvsocker, är bara en "brandkårsutryckning". Bättre att inte låta blodsockret dippa på grund av felaktig kost.

  SvaraRadera