Translate

måndag 18 juli 2011

Moment 22 vid nattningen

Just nu har vi det otroligt tufft att få i säng barnen i tid. De somnar klockan 22. Det är naturligtvis sommarvärmen och ljuset som ställer till det, delvis. Det hade varit helt okej att förskjuta dygnet under sommarlovet, om nu bara alla tog sovmorgon. M gör aldrig det. Han vaknar alltid senast klockan 7, oftast klockan 6, oavsett när han somnade kvällen innan. I morse var han uppe första gången kl 5 och frågade om det var morgon.... Jag vet faktiskt inte om han lyckades somna om eller om han bara låg i sängen och försökte. Jag somnade om i alla fall.

Det har med hans autism att göra. På nåt sätt har hans sömnhormoner tagit slut tidigt på morgonen. Jag är rätt säker på att det har med hans biologiska klocka att göra, för han vaknar kl 6 även om det är kolmörkt och knäpptyst i huset. Detta stressar mig oerhört mycket varje kväll, att vi måste få honom i säng i tid, eftersom han aldrig tar igen sömn. Det är inte bra för hans lilla kropp att sova 8-9 timmar vissa nätter. 

Problemet vi har nu, är att lillebror inte har ro i kroppen att äta kvällsmat. Vi gör vårt bästa för att få i honom tillräckligt, men ofta måste han komma ner och äta lite till eller så tar vi upp något till honom. Och M hör att lillebror är vaken och har fått för sig att han absolut måste somna sist, eftersom han är äldst. Det spelar ingen roll vad vi säger, att lillebror tar sovmorgon och att lillasyster sover middag, osv osv. Han har verkligen hängt upp sig på det här. Hör han lillebror springer han ur sängen och gallskriker. Och vi brukar försöka få upp lillebror på mornarna, för att vänta tillbaka dygnet på honom, men inte lägger han sig tidigare för det. Han blir bara grinig och är ännu mer svårväckt nästa morgon. Inte bra för honom heller.

Ja, och ni kan säkert räkna ut hur mycket egentid och tillsammanstid vi vuxna får... Det är ju inte alltid precis färdigröjt, diskat osv när barnen somnat... Jag brukar försöka intala mig själv att det är nedvarvande att hänga tvätt. Jag är oftast inte klar förrän kl 23 med allt. Ja och sen vaknar ju M klockan 6 nästa dag... Maken är ju sjuk och därmed inte så bra på att komma upp på mornarna.

Vi kan inte ha det så här, det inser ni säkert lätt. Vi vet inte riktigt hur vi ska lösa det. Så, mina kära och kloka läsare, några tips? Det gör inget om det är något vi redan testat. Skriv precis vad som helst! Åtminstone kanske det sätter igång min hjärna i lite nya banor. Det hade verkligen behövts.

PS. Om någon undrar när och hur jag hinner blogga, så tar det mig inte många minuter att skriva ner ett inlägg. Jag har oftast skrivit dem i huvudet under dagen, när jag varit med barnen. Eller så bara kommer orden när jag sätter mig vid datorn.

8 kommentarer:

 1. Hej
  Läste ditt inlägg å kom att tänka på en sak. Du har säkert redan provat men men, samma rutiner varje kväll å låt "M" vara uppe lite själv med er 15-30 min elle så, då känner han ju att han är större än syskonen. Jobbar med en tjej på 24 som har samma diagnoser, anar hur jobbigt du har det.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är guld värt med rutiner. Vi försöker ha rutinen lite kvällsfilm på ovanvåningen, men vissa dagar när det regnat på dagen men spricker upp på eftermiddagen, är det så oerhört svårt att hålla dem inne. Men jag vet att du har rätt. En fungerande nattningsrutin är A och O! Den ställs dock på ända när lillebror inte äter, och inte kan somna på tom mage (vi har försökt det med). Problemet blir ju om vi lovar M att vara uppe med oss, och lillebror inte kommer i säng. Men kanske nåt annat, på dagtid, som är speciellt för M, bara för att han är stor! Han har nog inget, vad jag kan komma på nu.... Där kom vi kanske på nåt tillsammans! Värt att testa i alla fall! :) Stort tack, Jenny!

  SvaraRadera
 3. Jag tror på att bara upprepa att man inte behöver vara uppe längst bara man är äldst, men att det däremot stämmer att man behöver mindre sömn. Och sedan räknar man, tillsammans med barnet ut hur många timmar sömn respektive barn får när man lägger sig en viss tid och när man vaknar en viss tid och förklara när storebror behöver somna för att få sin sömn eftersom han alltid vaknar en viss tid. Välj en senare läggtid för lillebror och räkna med all hans sömn så att det blir mer än storebrors. Skriv ner siffrorna så att det blir tydligt och räkna med att få upprepa ett antal gånger.

  Den typen av resonemang brukar fungera bra på vår son med AS i alla fall, men det kan ta lite tid innan det går in, särskilt om det finns en låsning i grunden.

  (Det är första gången jag läser här så kanske har ni redan provat detta till förbannelse, i så fall ber jag om ursäkt för det överflödiga rådet :) )

  SvaraRadera
 4. Ja, tanken har slagit oss, men vi har inte vågat prova, eftersom vi varit rädda för att han ska fixera sig vid det för mycket, och tvinga oss att räkna varje kväll vid läggningen. Så bra att veta att liknande resonemang funkar för din son, och att du tänkte på detta också. Då är vi inte helt fel ute. Stort tack! Vi ska nog testa det i alla fall.

  SvaraRadera
 5. Hej igen, kom att tänka på en annan grej, mycket fysisk aktivitet (om ni inte redan har det) för att han ska vara trött i kroppen samt att han får en del hjärngympa i form av problemlösningar, kan ju va lättare att somna när hela kroppen ä trött. (Tips från min brukare.)

  SvaraRadera
 6. Ja, det är nog sant det med. Han springer ju runt mest hela dagarna, så det har vi inte riktigt tänkt på, men kanske tvinga honom att göra något som suger energi. Att cykla eller gå promenad utan att hålla någons hand. Han blir helt matt av det. Hjärngympa kan vi ta under tiden, för det klarar han faktiskt samtidigt, i alla fall på promenad. Tack, vi får testa det med!

  SvaraRadera
 7. Vi har samma rutin för O varje kväll, tiden varierar men proceduren är densamma. Och det funkade faktiskt nu på semestern också! (Bortsett från att i fick ligga bredvid till han somnar...Men det är ju inte så hemskt! ;))

  Vad jag kom på när nu när jag läste igen var följande. När det är dags för de små att gå och sova. Så tar en av er ut M på en liten promenad. Men innan ni går så säger ni att oavsett hur det ser ut hemma när ni kommer tillbaka så ska han lägga sig då. Kanske kan funka. Förutsatt att en av er kan lägga båda små...

  Med O funkar det att säga att "efter det programmet så går vi och borstar tänderna/äter lunch/går till lekplatsen eller vad vi nu ska göra" Då vet han vad som gäller, och det är sällan det blir protester, han försöker gärna få se mer, och ibland får han men oftast inte. (Han tittar gärna på svt.play vilket gör att man verkligen kan "styra" hur länge han ska titta.

  Jag förstår verkligen er desperation! jag blir helt knäpp de enstaka kvällar som O bråkar på kvällen, och det är ETT barn, ENSTAKA kvällar!!

  Hoppas iaf att detta hjälpte lite, eller gav någon idé på lösning...

  SvaraRadera
 8. Hej igen!
  Ja rutiner är verkligen A och O, men så svårt i ett hushåll med 3 och en make som ibland bara måste gå undan en stund mitt i nattningen. Nja, ibland lyckas en av oss natta de två små själv, men då får man oftast kämpa otroligt mycket med ens största tålamod och är helt matt efteråt. Det är mer en bonus, som vi ser det. Men en promenad utan att hålla M i handen hade nog varit jättebra, om inte de två små hade varit så ivriga på att följa med varje gång någon går utanför dörren. Kanske en kvällspromenad hela familjen? Men vi är inte så där jättebra på regnpromenader... Men kanske promenad/alernativt film vid regniga dagar. Kan vara värt att försöka några kvällar. Vi har inte så mycket att förlora. Fast ofta behöver en av oss lägga lillasyster i tid, så det kan bli rörigt mitt i promenaden. Nåja, jag får väl försöka se lösningar, inte problem, och bara testa. ;) Så stort tack!

  PS. Vi måste ALLTID ligga med lillasyster och lillbror i sängen. Annars springer de upp, suck... Vi har testa att försöka få lillebror att somna själv, men det är helt lönlöst.

  SvaraRadera