Translate

söndag 10 juli 2011

Klarar ingen av oss gluten?

Nu har de sjunkit in lite, det här med ADHD. Vi har ju känt på oss det länge, men det som var nytt var mer exakt vad som är ADHD hos M (och vad som är autism). Psykologen menade på att det är det här med att han pratar hela tiden och suger på saker, förutom att han är rastlös och springer runt mycket.

Det vi har tänkt, är att om man tar bort autismen från M och förflyttar överskottsenergin han har i munnen till övriga kroppen - så får man lillebror! Lillebror har en otrolig energi, flänger runt hela dagarna och hittar på bus när det inte händer något. Sen har han någon typ av problem med sitt minne, precis som M. Det kan i och för sig vara att han är liten och omogen. Mycket annat är likt, fast mycket mildare (se inlägget om lillebror).

Tänk om det är så att killarna inte kan bryta ner gluten, som sedan sätter sig i deras hjärnor och nervsystem. M är ju på en glutenfri diet sedan två veckor. Vi tycker att vi sett lite förbättringar, men än är det för svårt att uttala sig säkert. Han har blivit lite bättre på ögonkontakt. Han tar själv oftare initiativ till ögonkontakt. Men i alla fall, tänk om lillebror inte heller kan bryta ner gluten och vi ger det till honom. Då kommer han kanske bara bli värre och värre i sin ADHD och han är utåtagerande (till skillnad från M). Eftersom vi ska ta bort allt med E-nummer dvs laga allt från grunden själva, är det rätt enkelt att ge glutenfritt även till de andra barnen. Så det ska vi göra! Det vore kul att se om de blir lugnare på den tid vi har kvar innan sommarlovet är slut och de ska tillbaka till dagis.

Och det här med kopplingen till tarmsjukdomar: M hade kolik som liten och är oftast väldigt konstig i magen. Lillasyster hade sitt problem med krystreflexen i ett helt år (men det har förmodligen andra orsaker). Lillebror och lillasyster är friska i magen ungefär hälften av gångerna, konstiga andra hälften. Men det är kanske normalt för små dagisbarn, eller? Maken har ju Crohns sjukdom och jag har en massa födoämnesallergier, och det hör man ofta är kopplat till immunförsvaret och tarmarna. Och min pappa har Asperger (enligt mig, ingen diagnos). Hm, kanske långsökt men värt att googla det lite....

5 kommentarer:

 1. Jag och M tittade varandra i ögonen jättelänge i lördags, säkert 1 minut utan avbrott. Vet inte om han fastnade, men jag tittade tillbaka och sen fick jag nån fråga, som vanligt =).

  SvaraRadera
 2. En ny blogg har öppnat som visar upp ursprunget till moderna sjukdomar.

  http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html

  SvaraRadera
 3. Vad intressant, det du skriver. Vi har också en storebror (7 år) med AS, dock ej ADHD, och en lillebror (4 år) med enorm energi, nästan ingen koncentrationsförmåga och stooor impulsivitet. Jag tänker ADHD mer och mer för varje dag som går. Vi har dessutom, som ni, en syster, men mellan bröderna som är 5 år, som än så länge är väldigt NT :).

  Glutenfri kost vågar jag dock inte testa här då det enda sonen med AS äter är mat med gluten. Då behöver jag bröd och müsli som är glutenfri och dessutom accepteras av den mycket kräsna äldsta sonen först.

  Med lite planering och förberedelser kan det kanske gå dock. Det tål att funderas på.

  SvaraRadera
 4. Det är ju väldigt vanligt med både asperger och ADHD. Ibland tänker jag att det är två olika sidor av samma "mynt". Jag har inte skrivit något inlägg om det än, men glutenfri kost har faktiskt gett stor effekt på lillebror. Eller så har han bara mognat. Men det känns som att han tagit flera språng senaste dagarna: Vill hjälpa till, städar, lättare att få kontakt med honom, kan koncentrera sig mer, mindre spring i benen och minns saker bättre. Så våga testa på lillebror om ni storebror är kräsen. Annars kan jag rekommendera SamMills majspasta till hela familjen. Smakar rätt likt vanlig pasta, men har lite gulare färg, men det märks inte om man inte har nåt att jämföra med. Vi har gått över mer till havre. Det är ju rätt lätt att göra egen müsli. Vad tror du om du köper hem lite olika saker: russin, solrosfrön, cornflakes osv och låter honom blanda sin egen müsli? Det går faktiskt rätt bra, nu när vi kommit in i det, så våga testa. Det är guld värt att lillebror är lugnare! Absolut värt det!

  SvaraRadera
 5. Jag kan tillägga att lillebrors mage blev helt bra, sen vi slutade med gluten. Han har inte någon lös avföring längre.

  SvaraRadera