Translate

måndag 20 juni 2011

Sockret ska bort! Recept på osötad glass till barnen

I och med att maken fick diagnosen Crohns sjukdom och läkaren som utreder M för ADHD rekommenderade att minska på sockret, så ska vi försöka ta bort allt socker, i alla fall allt raffinerat socker. Frukt och honung kommer vi fortfarande äta.

Maken googlar om Crohns och han har hittat många som påstår att en LCHF-diet gjort dem bättre, dvs en diet med mindre socker och stärkelse. Teorin går ut på att deras tarmar har svårt att bryta ner stärkelsen och sockret, men lättare för att ta upp monosackarider som glukos och fruktos. Men det är inte lätt, allt det där. Man måste läsa på, och ibland känns det inte som man kan äta någonting. Fruktos har t ex lågt glykemiskt index, eftersom det enbart bryts ned i levern. Bra för blodsockret, men inte bra för levern om man äter för mycket. Ger fettlever. Och glukos (druvsocker) tas upp direkt och ger en sockerkick. I och för sig önskvärt för ett barn med ADHD som har lågt blodsocker (och kanske ett utbrott p g a det)... Men dippen sen då? Ja ni får googla själva. Som ni märker är jag ingen expert på det.

I alla fall: Om vi dessutom tänker på att lillebror far runt som en skottspole och hittar på bus med en otrolig fart kombinerat med utbrott (=blodsockerfall?) och att lillasyster inte ens fyllt 2 år, så känns det naturligt att göra så här. Det är ju egentligen bara jag som får äta socker, men jag vet hur jag blir - sugen på lite mer och lite mer. Det är ju egentligen inte gott att smågnaska choklad en hel dag. Men lite i smyg, kommer jag säkert att äta någon gång...

Igår experimenterade jag med hemlagad glass enbart sötad med banan och grädde. Jag blandade 3 bananer, 3 äggulor och 1 msk färskpressad citron (för att bananerna inte ska bli bruna), kryddade med lite kanel och kardemumma, vispade 2,5 dl grädde hårt och blandade sedan alltsammans med 2 dl mjölk. Sen 30 minuter i glassmaskinen. Jag måste erkänna att jag tyckte den smakade lite surt. Kanske lite mindre citronsaft nästa gång? Men lillebror och lillasyster åt med god aptit utan att varken klaga eller märka någon skillnad. Jag var lite förvånad faktiskt, för båda gillar verkligen socker, men sen kom jag att tänka på att lillebror äter omogna vinbär hela dagarna på dagis, så han gillar surt! Men M gillade inte glassen p g a kryddorna. Annars var den okej, sa han.

Ikväll experimenterade jag med choklad-honungsglass: 3 äggulor, 1,5 msk kakao, 2 vanliga rågade teskedar honung, 2 dl grädde (vispas hårt), 2,5 dl mjölk, gjord på samma sätt. Ok, den smakar inte som vi vuxna som ätit socker i åratal är vana vid, men den kanske är god nog för barnen? Och man kan låta dem äta lite extra. Nästa gång ska jag testa hallon-banan-yoghurtglass. Och jag är lite sugen på att baka gluten- och sockerfria kanelbullar snart. Kanske med lite hackade russin i? Någon som har något annat spännande att testa?

5 kommentarer:

 1. Jag åt faktiskt chokladglassen idag, efter att har varit ifrån socker hela dagen, och nu smakade den mycket sötare. Maken har också sagt att samma sak hänt honom, när han inte ätit socker på några dagar och sen börjar igen. Det smakar sötare. Tillvänjning?

  Ikväll gjorde jag en ljuvligt god jordgubbsglass: mosade och blandade 2 bananer, nästan 1 liter färska jordgubbar (som inte hade klarat sig till morgondagen), 2 äggulor och 3 dl hårt vispad grädde.

  SvaraRadera
 2. Tips på enkel glass, mixa fryst frukt ex mango och naturell yoghurt, jättegott om man inte ätit socker på ett tag!

  SvaraRadera
 3. Jag har en del recept på osötad glass i min blogg. Sök under etiketten "Om mat och sånt" Där finns även en del andra tips på sockerfritt gott.

  Lycka till med allt!

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket och tack för tipset! Jag ska absolut kolla upp dina recept! :) Sockerfritt gott, behövs verkligen i den här familjen.

  SvaraRadera
 5. M ochc jag äter inte längre mjölkprodukter och vi har kraftigt dragit ned på all glass för alla.

  SvaraRadera