Translate

söndag 20 mars 2011

Hjälpmedel för motoriken - svårt att härma

Nu är det vår och äntligen kan barnen vara ute och leka! Därför tänkte jag berätta om några av de saker som hjälpt Ms motorik. M har väldigt svårt för att härma andra barn och måste lära sig det mesta genom att själv prova sig fram.

1) Studsmattan! I början var M väldigt försiktig, men nu hoppar han som bara den. Man kan göra annat i den också, som att öva på kullerbyttor eller bara rulla runt. Men glöm inte skyddsnätet! Och gärna ett undertill också ifall ni har fler barn. Våra minsta vill nämligen gärna springa under den, och tänker inte på faran när någon hoppar. Kanske ett hemmabyggt med hönsnät funkar? (Vi har inte hunnit fixa detta än, utan måste vakta barnen, suck.) Dessutom så är studsmattan fantastisk att ha när man har liten tomt och spralliga små barn (som vi). Bara att skicka in dem en liten stund i studsmattan, så kommer de ut trötta efter ett tag.

2) Madrass på golvet inomhus. Vi har haft en madrass liggande på golvet sen M var bebis. Den används flitigt varje dag. Där kan man göra kullerbyttor, springa runt, gosa, spela spel eller bara sitta och mysa med en leksak.

3) En egen gunga. När M var mindre och inte hade någon diagnos, reagerade jag på att han inte kunde gunga. Andra barn gungade runt omkring honom, men han kunde inte bara titta på dem och göra likadant. Det löste sig när vi köpte en egen gunga till honom! Han lärde sig snabbt! Och det underlättade att det var i vår trädgård och inte på en lekplats, där han koncentrerade sig på allt annat som hände eller var rädd för att det skulle komma andra barn.

4) En hammock. M har suttit och sparkat igång gung i den många gånger. Den har hjälpt honom att våga gunga. Den har ju rygg, så man ramlar inte ur den lika lätt som en vanlig gunga.

5) En Triggy - en trehjuling för större barn med två hjul fram och ett hjul bak, så man slipper stå på näsan om man ramlar (utan på rumpan istället). Den har ratt och skopa och ser jättetuff ut, trots att den är en trehjuling. Eftersom M är rätt disträ och har svårt med koordinationen, samt att vi bor nära en 50-väg, kom vi snabbt fram till att vi ville vänta med en 2-hjuling ett tag.

http://www.bergtoys.com/

6) En sparkcykel. Jag kan inte påstå att M är särskilt bra på att cykla sparkcykel, men den övar hans motorik och koordination. Vi peppar honom med att säga: "Får se hur många spark du klarar idag. Jag räknar! Igår klarade du 15! Få se om du kan 16 idag!"

Om ni inte har en egen trädgård, kanske mormor och morfar har? Förklara vikten av att ert barn får träna upp motoriken, samt vikten av att barnet får träna i lugn och ro, så hjälper de säkert gärna till. Och en gunga kan man sätta upp inomhus, om man vet var takbjälkarna finns. Och har man inte möjlighet att sätta upp en stor studsmatta utomhus, finns det mindre att ha inomhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar