Translate

onsdag 16 februari 2011

Hjälpmedel: Penngrepp, klistrigt underlägg, saxar, visuell klocka, sittkudde och tunga bestick

Jag får inte så mycket kommentarer från er läsare och vet därmed inte vad som intresserar er, men jag ser vad ni googlar på när ni hittar min blogg. (Men jag ser självklart inte vilka ni är.) Det har varit några stycken som sökt på hjälpmedel, så jag tänkte ägna dagens blogg åt att berätta om de tips vi fick hos arbetsterapeuten. Vissa av sakerna behöver man inte vänta på diagnos och tid hos arbetsterapeut för att få tag på. Man kan köpa själv. Hade jag vetat att de fanns samt var jag skulle köpa sakerna, hade jag själv gått händelserna i förväg. Jag har kompletteringshandlat hos ett företag som heter Varsam och har en internetbutik: http://www.varsam.se/shop/

Penngrepp: Arbetsterapeuten såg direkt att någon slags penngrepp skulle hjälpa M. Han har problem med finmotoriken och dessa penngrepp gör pennan tjockare och lättare att hålla i för honom. Numera vill han bara använda pennor med penngrepp och verkar tycka att det är lite lättare och roligare att rita.

Klistrigt underlägg: Han har lite koordinationsproblem (som är vanligt bland autister), vilket gör det svårt för honom att hålla i pappret med ena handen och rita med den andra. Dessutom så vill han gärna vifta med den hand som inte ritar. Arbetsterapeuten gav oss ett klistrigt underlägg som gör att pappret ligger still. Det underlättar verkligen för honom och går att tvätta utan att klistereffekten försvinner.

Saxar: M är vänsterhänt, så jag köpte en vänstersax som fjädrar ut sig själv när man klippt färdigt. Det finns lite andra saxar också och man får nog testa sig fram, vad som passar ens barn.

Klocka med lysdioder: Tidsbegrepp och att ha en känsla för hur lång 1 minut, 5 minuter osv är, är ofta svårt när man har autism. Vi fick (låna) en klocka med 20 lysdioder och som man kan klicka igång på 5, 10, 15 och 20 minuter, då lika många lysdioder börjar lysa. Varje lysdiod som är tänd betyder att det är en minut kvar. De släcks efter hand som tiden går. Jag vet inte var man får tag på de här, men det går säkert att googla. Det finns liknande med andra tidsintervall också. Den här klockan har varit mycket populär hos Ms småsyskon och jag tror verkligen att den skulle vara bra för alla barn. Tiden är svår att förstå även om man inte har autism.

Sittkudde med bollar i: Vi fick även låna en sittkudde med många små bollar i. De är stora ungefär som pingisbollar. Tanken är att M ska ha lättare för att sitta still när han sitter på denna, eftersom han konstant får känselstimuli av den. Vi har inte testat den tillräckligt mycket för att jag ska kunna uttala mig om den, men han tycker inte illa om den i alla fall. Ville ändå nämna att denna typ av hjälpmedel också finns.

Tunga bestick: Arbetsterapeuten tipsade oss om att man kan köpa bestick som är lite tyngre än vanligt. Det var främst för att M viftar med och tappar besticken. Detta har vi dock inte testat än, eftersom vi inte vill göra honom för beroende av hjälpmedel. De är bra när de behövs, men kan bli för många. Vad händer t ex i skolan om han vänjer sig vid tunga bestick? Då måste han ha egna bestick där, och det kommer kamraterna se. Rent allmänt så tror jag det gäller att använda hjälpmedel med måtta. Det är inte bra om de blir lata, slutar anstränga sig och stannar i utvecklingen.

6 kommentarer:

 1. Fortsätt gärna med det du gör, allt är av intresse för mig! Jag läser som sagt varje inlägg och tycker allt är kanonbra. Tack för att du tar dig tid att informera oss!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Tack Mari! Du är världens bästa moster! :)

  Jag tror att jag har igen tiden, för att jag slipper informera var och en av er enskilt. Men mest gör jag det för att det är kul att dela med sig och bidra till ökad förståelse för alla Aspies. Det är denna värld M ska leva i, så jag gör det mycket för honom! Det är dessutom ett bra sätt för mig att varva ner och samla mina tankar!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag läser gärna allt det du skriver.
  <3
  Med vänlig hälsning
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Vad trevligt Maria! Tack för att du berättar. :)

   Radera
 4. Hej Aspergmamma!

  Vilken intressant blogg du har skapat!

  Jag skriver till dig eftersom jag kan se att du tipsar om smarta saker på din webbsida:

  http://aspergermamma.blogspot.com/2011/02/


  På Shoppo.se erbjuder vi ett stort urval av olika hjälpmedel för äldre, handikappade och andra personer med speciella behov. Kvalitet, design och personlig service är våra viktigaste värderingar.

  Våra hjälpmedel listas även i funktionhindersguiden på Stockholms Läns Landstings webbplats Habilitering och Hälsa:

  http://habilitering.se/funktionshindersguiden/hjalpmedel#Hj%C3%A4lpmedelsbutiker

  Jag undrar om du kanske skulle kunna överväga att införa en länk till våra hjälpmedel också?

  Här är länken till vårt sortiment.

  https://www.shoppo.se/

  Tack på förhand och väl mött!

  Vänligen, Aspa

  Aspa Manthou
  Hjälpmedelskonsulent
  Shoppo.se
  Hjälpmedel for en bättre vardag


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aspa! Tack för att du läser min blogg. Och vad fantastiskt att ni också har en webshop som erbjuder detta. Som du ser är din länk inne ovan i din kommentar. Ska absolut titta in er sida och blogga om jag hittar något bra att köpa där. :) Tack! Önskar dig allt gott.

   Radera