Translate

måndag 8 november 2010

Lillebror lär honom

Lillebror börjar närma sig 3 år och blir mer och mer intresserad av att leka med andra barn för varje dag som går. Han frågar ofta efter M och vill att de ska köra bil, cykla eller bara springa runt tillsammans. Just nu accepterar han inte ett nej, utan står på sig: "Kom och kör bil!" Och de kör bil (sådana man åker på) och skrattar så gott tillsammans. Det är helt underbart att se! Han lär M att ha roligt och att leka med andra barn. Naturligtvis har dagispersonalen jobbat jättemycket med detta under Ms alla dagisår. Det har varit tufft, men gett resultat. Men den motivation att få igång en lek som ett småsyskon har, som ser upp till sitt storasyskon, tror jag är sällsynt hos dagiskamrater. Dagiskamrater leker nog hellre med någon annan, än den som mest vill vara för sig själv.

Syskonen kommer även lära honom hur man ska bete sig genom sitt sätt att agera. T ex ikväll så åt lillebror upp en stor portion lasagne på några minuter och fick sen hoppa ner och fortsätta köra bil. "Förstår du varför det är bra att sitta kvar och äta upp maten istället för att springa iväg och göra annat? Märker du att du missar en massa rolig lek nu?" frågade jag M. Och han förstod, lassade in lasagnen i snabb takt och fick köra bil några minuter han också.

I fredags så tog lillebror på sig en fingervante själv, något som M har väldigt svårt med. Jag bara väntar på att lillebror ska börja prata lite bättre så han kan lära M på barns vis alla saker som han kan, men som M har svårt för. Det är kanske bättre än när vi vuxna förklarar? Eller ett nytt sätt att visa honom på och framför allt en sporre: "Kan lillebror, så måste jag också fixa det!" borde M tänka.

Ja, vi får se vad som händer. Det känns spännande i alla fall! De har börjat hitta varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar