Translate

söndag 7 november 2010

Det känns som nålar när han duschar

Enda sen han var liten har han alltid badat istället för duschat. Att duscha är lite obehagligt för honom. Han säger själv att det känns som nålar mot huden. Det är vanligt att autister tycker så och förklaringen är överkänsliga sinnen. Det känns extra starkt för dem.

När han var liten hade vi problem att få i honom i badkaret, fastän han älskade att bada när han väl kommit i. Det var som att den känslan var som bortblåst nästa gång han skulle bada. Det spelade ingen roll att vi påminde honom, utan han tog bara fasta på hur obehagligt det var att skölja ur schampot (det sved i ögonen). Det var som att han inte mindes positiva känslor, bara negativa. Vi fick lura honom och säga att han bara behövde tvätta fötterna i badvattnet. När han väl stod där, så sa vi att det var lika bra att tvätta rumpan också eftersom den var smutsig. Då fick vi honom att sätta sig i vattnet några sekunder, och då kände han hur skönt det var och ville bada. Han gick alltid på detta varje gång. "Jag vill bada en liten stund."

Numera har han växt till sig, och förstår att det finns sätt att skölja ur schampot så man inte får det i ögonen. Han går med på att bada, bara det är hans pappa som sköljer ur schampot på ett speciellt sätt. Och han minns att han tyckte det var skönt förra gången.

I skolan går det dock bra att duscha, tack och lov. Jag tror att de har snålspolande duschar. Han säger i alla fall att duscharna där är okej. Jag får gå dit och titta så vi kan köpa en likadan, men samtidigt så går det alldeles utmärkt att bara bada här hemma. Han är ju rätt liten fortfarande, så han kan få leka med badankor, sälar och båtar några år till om han vill. Det vill jag naturligtvis inte ta ifrån honom, bara för att det kan vara bra att vänja sig vid att duscha också. Och jag tror inte att man kan påverka känslan av en "hård" dusch - bara öva honom att stå ut med det. Och är det verkligen rätt att göra det? Visst kanske praktiskt att klara det, om man är iväg någonstans där det inte finns något alternativ, men man blir lika ren av att bada....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar