Translate

onsdag 1 april 2020

Nya insikter med hemskolning

Nu har vi precis avslutat 2 veckor i COVID-19-karantän (om vi hade det eller inte vet vi inte men det var misstänkt likt på 2 av oss i alla fall så vi tror att vi alla haft det). Under denna tid har jag fått chansen att undervisa sönerna i flera ämnen. Jobbigt men nyttigt och gav mig många nya insikter.

Bl a så har lillebror gjort 
 • flertalet läsförståelseuppgifter i svenskan samt
 • en uppgift där man skulle samla in fakta och sammanställa om kristendomen, judendomen och islam (Abrahams religioner) och därpå följande uppgift att
 • göra en presentation om någon av dessa religioner som man ska hålla för klasskamraternaJag sammanställde mina insikter till två av ämneslärarna och resursen. Hoppas på att de lyssnar och tar det på rätt sätt. Se mejlet nedan
---------------------------
Hej!

Nu efter att gjort skolarbete med lillebror i 2 veckor under COVID-19-karantänen så har jag fått lite nya insikter som jag tänkte dela med mig av. Hoppas det är ok. Det är inte menat som kritik till er som jag vet alla gör ert bästa och just nu går på knäna p g a rådande COVID-19-situation. Men desto viktigare att lillebror mår bra och gör det han ska, istället för att kräva mer resurser av er. Jag vet naturligtvis inte hur ni arbetar i detalj i klassrummet med honom, så detta är som sagt inte kritik, utan bara min insikt om vad han behöver efter att jag fått försöka vara "fröken". Jag utgår alltså ifrån mina egna handledningsförsök och justeringar av min egen pedagogik i de olika ämnena.

Jag skickar inte detta till alla i teamet för jag upplever att det främst är i svenskan och SOn som svårigheterna är störst, helt enkelt för att ämnena är svårast för honom. 

Det som ställer till det är hans autism och då menar jag drag som svårigheter att läsa mellan raderna och göra egna tolkningar istället för att bokstavstolka och svårigheter att förstå andras avsikter. Det blev väldigt tydligt för mig ikväll när vi gjorde svenskauppgiften. Frågan "Var utspelar det sig?" kunde han inte svara på för det stod inte rakt ut. Jag fick peka på de svensk-klinkande namnen samt att Monica åkte hem till Stockholm, samt att det stod att huvudpersonen var född i Holland. Jag fick alltså hjälpa honom att lägga pussel med detaljerna för att han skulle förstå helheten, vilket är så autister brukar göra för att förstå omvärlden. Jag skulle tro att någon vuxen behöver sitta med och hjälpa honom att tänka rätt på dessa uppgifter. Frustrationen blir annars för stor och han tycker att det är uppgiften det är fel på. Han behöver också en förklaring till varför han ska göra det. "Den här texten lär man sig inget på." sa han. Och det är ju sant om man inte förstår att det är själva processen som är viktig, inte faktan i texten.

Även tydligheten är extra viktig för honom. När det stod "Helig plats" på arbetsbladet i religionen så visste han inte om det var byggnad (kyrka) eller stad (Jerusalem) (och jag förstod inte det heller om jag ska vara ärlig). Ett "vanligt" barn hade antagligen frågat en lärare eller valt det ena eller det andra och bara kört på, men lillebror fastnar lätt där. Han blir arg och frustrerad. Väldigt typiskt autistiskt beteende. Nu löste vi det genom att ange både och, men som exempel på när en liten förklaring kan hjälpa honom att inte fastna. Antar dock att sådana förklaringar kommer direkt i klassrummet så det är kanske ett relativt litet problem i skolan.

Även ADHDn spelar in så klart. Är något tråkigt så stänger han av. Dopaminet blir för lågt. Då blir det jättesvårt att motivera honom. Jag har själv behövt muta honom stundtals. Jättesvårt för er.

Det dåliga arbetsminnet (korttidsminnet p g a ADHD) spelar också in när han ska läsa långa texter och långa instruktioner. Han glömmer helt enkelt det första han läste i främst instruktioner men även långa berättelser. Det blir för rörigt. Att kunna planera sitt arbete och sin tid tillhör ju de executiva funktionerna och det är dessa som är dåliga vid ADHD. 

Han behöver få instruktioner steg för steg. Någon måste alltså hacka upp det i hanterbara småbitar för honom. Gör ni kanske redan? Det bästa är om det finns en skriftlig instruktion till honom som han kan titta på, för då finns den kvar när arbetsminnet sviker. Jag gissar att detta är svårt för resursen att hantera "on the fly" när hon också har andra elever så det är bra om det redan finns en instruktion till lillebror som hon kan lägga fram. Och han behöver få förklaringar av sånt som de andra barnen förstår instinktivt. Som t ex presentationen. Jag fick säga till honom att han skulle titta på arbetsbladet och flytta över det han hade skrivit där om judendomen till presentationen. Det begrep han inte själv. Gissar att alla andra barn i klassen begriper detta utan någon instruktion....

Exempelvis tänker jag mig något sånt här:
 1. Ta fram arbetsbladet i Classroom
 2. Leta svaren i ruta nummer 1,3, och 4 på den här websidan.....
 3. Leta svaren i ruta nummer 2, 5 och 6 på den här andra websidan.....
 4. Kontrollera att du har stor bokstav i början och punkt i slutet på alla meningar.
 5. Välj en religion du som vill göra en presentation om som du kan visa på datorn. Den ska du sen hålla för några klasskamrater.
 6. Öppna presentationsdokumentet från classroom i appen för presentationer.....
 7. Börja med att fylla över faktan från arbetsbladet på rätt sidor i presentationen på sidorna 1-6 samt 8.
 8. Läs lite mer på websidorna ovan för att få reda på lite mer fakta att fylla på presentionen med. Se frågorna i uppgiften i classroom.
 9. Se om filmerna om människosynen i de tre religionerna och fundera på likheter och skillnader. Skriv ner stödord om du vill. Om du får problem, kontakta resursen eller läraren så hjälper de dig.
 10. Bildgoola bra bilder att lägga in i presentationen. Se till så att både bilder och text från plats. Förstora texten så den blir så stor som möjligt och går att läsa.
 11. Be resursen eller läraren kolla på din presentation för att se om den är klar.
 12. Skicka in den i Classroom. Efter att du har skickat in den kan du inte längre ändra i den.
Han skulle säkert ha nytta av motsvarande detaljerade uppgifter i svenskan också. Så tydligt som det går och gärna lite diskret så inte de andra barnen ser det. Tänk:"Instruction manual for dummies...." som det brukar heta på engelska. Detta är superlätt att missa detta behov för han är ju smart annars och har som copingstrategi att bete sig illa när det blir för svårt. Jag tror inte ens att han är medveten om detta själv. Han bara blir förbannad, tycker det är meningslöst osv, för han är inte medveten om sin svårighet. Och det är ruskigt effektivt att bete sig illa när man inte klarar att göra arbetet..... Liksom att springa hem till mamma.... Storebror med samma diagnoser gömmer sig på toa istället. Också det en copingstrategi som funkar effektivt för barnet.....

Att göra nya saker är också extra svåra, som det här med att göra en presentation. Jag antar att de flesta barn kan klura ut det utifrån mallen, men om man har bristande föreställningsförmåga som lillebror har, så är det svårt att se slutresultatet framför sig i huvudet innan man börjar. Jag visade honom lillasysters arbete om kristendomen. Så exempel på resultet kan hjälpa i många situationer.

När han väl förstår så vill han göra bra ifrån sig. Han vill inte sticka ut bland kompisarna och skäms för att han är annorlunda. Ikväll gick vi igenom vad Yom Kippur och Sukkot är för något och då ville han på eget initiativ skriva in det i sin presentation för att förbättra den (stod bara där med namn, ej förklarat vad det var), men det gick inte eftersom den var inlämnad. Då blev han lite besviken, så visst vill han göra bra ifrån sig. 🙂

Jag förstår absolut att detta kan vara svårt med begränsade resurser och om ni känner att ni saknar det så får vi kanske lyfta frågan till rektorn. Min tanke är inte att köra på er en massa nytt jobb utan att ge er tips för att underlätta så ni får mindre jobb och lillebror klarar sig mer själv, något som ju alla vinner på.

Fråga mig gärna om något var oklart. 🙂 Ni får gärna visa detta för kollegor som ni tror kan ha nytta av att läsa det. Funderar på om det kanske skulle behövas liknande i engelskan t ex. Slöjden?

Med vänliga hälsningar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar