Translate

söndag 16 november 2014

Matteläxa: Former i 2D och 3D - svårt vid visuella perceptionsstörningar

Vi har länge vetat att M har problem med den visuella perceptionen, dvs att tolka synintryck. Vi har tagit honom till optiker och ögonläkare, men deras tester klarar han bra. Han ser alltså liten text på långt håll. Det som han har svårt med är rumstolkningen. När han var liten så stegade han sig fram till föremål för att lära sig hur långt bort de var. Fastän vi bor i en länga med 8 likadana kedjehus så frågade han vilket som var störst. Perspektivet gör ju att de längre bort ser mindre ut. Han gick fram till alla hus och ställde sig på exakt samma ställe för att se vilket som var högst. Det var samma sak med träd. Och han har frågat och frågar vilket som är högst, i flera år. Nu så tror jag att han lärt sig se lite bättre, men det är ändå något vi måste jobba med fortfarande.

Ett sätt är att låta honom följa olika föremål med blicken, för han har svårt med att rikta blicken åt rätt håll. Det är speciellt jobbigt för honom att titta åt höger. Han får ont i huvudet och kliar sig i ögonen när jag rör saker (hans gosedjurskatter) åt höger. Det blir givetvis bättre och bättre ju mer vi tränar, men det ställer ju ändå till det i vardagen fortfarande. Som på matten när de just nu har olika former i 2D och 3D i läxa: cirkel, kvadrat, rektangel, triangel samt klot, kon, cylinder, kub, rätblock, tetraeder. Ms resurs skrev till mig i kontaktboken att M hade mycket svårt för detta på lektionen, även fast de hade formerna i 3D att känna och titta på. Han hade svårt att fatta hur många hörn de olika figurerna har. Att en kon såg ut som en triangel från sidan, osv.Eftersom min vän Sabina har mycket bättre koll på det här med visuella perceptionsstörningar, så frågade jag henne vad vi skulle göra. Vi har nästan bara helgen på oss. Läxförhöret är på tisdag. Hennes blogg är helt fantastiskt - den tycker jag ni ska läsa. Hon länkade upp följande tre inlägg åt mig och tipsade mig om att stapla memorykort så M kunde förstå skillnaden mellan 2D och 3D.

https://autismeyes.wordpress.com/2012/11/01/konturer-och-former-fran-2d-till-3d-och-tillbaka-igen/
https://autismeyes.wordpress.com/2012/11/15/vinklar-och-horn-med-kanseln-som-hjalpmedel/https://autismeyes.wordpress.com/2014/02/11/area-och-volym-nya-ovningar/

Jag testade det med kvadratiska memorykort och M såg direkt att det blev en kub. Sen testade jag med cirkulära memorykort. "Ett klot!" sa M då. Hm, vi hade lite att jobba på, med andra ord......

Så idag så pysslade vi de olika formerna med papper och tejp. M tyckte det var jättetroligt att klippa tetraeder, kub, rätblock, cylinder osv. För att formerna tydligt skulle framgå, så tog vi papper i olika färger på de olika sidorna. Så blev det tydligt också skillnaden mellan 2D och 3D. Vi pysslade nog totalt med detta i nästan 2 timmar. Så nu tror jag faktiskt att M kan alltihopa inför tisdag. Nu har han fått se och känna på alla former. Han försökte t o m göra ett klot (vilket så klart inte gick), och vi kom fram till att det i det fallet behövs lera. En pyramid, med en kvadrat som bas, kunde vi också göra. Och vi kom fram till att den har ett mer hörn än en tetraeder.

Så här ser en kub ut, innan vi vikt ihop den:


 Så här blev det:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar