Translate

torsdag 15 augusti 2013

Nya tag med specialglasögonen

Som jag skrivit om i tidigare inlägg har M ett par special-läsglasögon.

http://aspergermamma.blogspot.se/2013/01/ms-fargade-testglasogon.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2013/01/fortsattning-ms-fargade-glasogon.html

De är blågröna och det är han själv som upptäckt att texten blir tjockare när han har grönt glas på vänster öga och blått på höger. Fråga mig inte varför. Jag vet bara att det är så här, inte varför.
Glasögonen dröjde hos tillverkaren och vi fick dem faktiskt inte förrän i april. Sen ville M inte använda dem i skolan, eftersom det innebar att andra barn skulle se honom med dem på. Detta kommande läsår så har de bytt lokal vilket innebär att M får eget rum att gå till ibland, återigen. Nu vill han helt plötsligt börja använda dem. För att ingen ser honom med dem på. Han har dessutom frågat efter dem några gånger här hemma de senaste dagarna och velat läsa helt frivilligt. Det har aldrig hänt tidigare. Han påstår fortfarande att glasögonen hjälper honom att läsa. Att texten blir tjockare.

Som ni ser, är de rätt mörka. Optikern var noga med att påpeka att han bara får ha dem ett visst antal timmar på dagen eftersom hans ögon är under utveckling. Det blir nog inget problem, för han vill bara ha dem när han läser. Han säger att de inte hjälper honom med varken ansiktsuttryck (gissa om jag blev besviken) eller något annat. Men att de hjälper honom vid läsningen är ju enormt värdefullt. Jag har länge misstänkt att han har dyslexi-liknande problem. Vi har varit hos flera optiker och ögonläkaren. Ni vet, det är farligt att beskylla autismen och ADHDn för barnet alla problem....

Det var verkligen en flexibel optiker som lyssnade och trodde på Ms upplevelse. Hatten av för henne! Hon fick leta lite för att hitta blå och gröna provglas och hon lät oss prova hemma en god stund med provglasögonen innan vi beställde de som ni ser i bild. De kostade 3500 kronor och vi har betalat dem helt ur egen ficka. Och de kan nog inte räknas med vid vårdbidragsansökan heller. Det är ju inget vedertaget med läsglasögon vid autism. Ändå så hjälper de M.

Om någon av er blev nyfiken på det här med synen, så rekommenderar jag er i första hand att läsa i Sabinas blogg. Hon försöker just nu dra ihop folk så vi kan få hit en expert till Sverige. Något som inte finns i detta land. Häng på om ni kan! Eller bara läs bloggen. Den är fantastiskt bra och informativ. En riktig ögonöppnare i dubbel bemärkelse. Vilken insikt Sabina har om dotterns upplevelse av omvärlden.
http://autismeyes.wordpress.com/2013/08/14/vem-ar-intresserad-av-en-beteendeoptometrist/

Här kan ni läsa om 10 tecken på CVI, för att ta reda på om ert barn kanske har liknande svårigheter:
https://autismeyes.wordpress.com/2012/12/25/vem-behover-synterapi-10-tecken-pa-cvi/

Jag har även några inlägg som handlar om M och synen:
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/10/sabinas-blogg-om-synterapi.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/12/super-mario-att-se-3d-i-2d.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/10/hur-stora-ar-grannhusen-inuti.html 
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/10/m-ovar-illusioner-och-perspektiv.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/05/lashjalpmedel-ett-papper-med-hal-i.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar