Translate

fredag 7 juni 2013

TEMA sorg - Stulna kvällar

Ikväll känner jag en enorm trippel sorg och trippel besvikelse.

1) En sorg för att jag smällde av på mina söta små barn. Igen. När lillebror och lillasyster sprang runt och jagade varandra och klockan var 22.30, då var det bara för mycket. De hade fått komma ner för att äta. De borde ju sitta still och äta! Det var liksom villkoret för att de skulle få komma ner. Men 3-5-åringar funkar ju inte så. De lever i nuet. Vill man springa runt mitt i natten, så gör man det. Det vet jag ju. Jag borde haft mer tålamod och förståelse. Ändå så smällde jag av. Och när man smäller av så stressar man ju barnen, och skjuter insomnandet ännu längre in i framtiden. Så smart av mig.....

2) En sorg för att vi inte får någon vuxentid på kvällarna. Varken någon vidare egentid eller tillsammanstid. För när barnen somnat kl 22-23, så ska köket röjas och tvätten hängas. Ja, fast jag tar mig faktiskt lite egentid. (Det ser ni ju eftersom jag bloggar.) Av nattsömnen. För om jag bara vaknar igen till barnstressen nästa morgon, så blir jag mentalt knäckt. Det är faktiskt värre, än att sova lite mindre och få tänka sin egna tankar en stund. Jag intalar mig själv att sömnen blir av bättre kvalitet på det sättet, så jag vinner totalt sett. Någon som tror mig? ;)

3) En sorg för att människor vars barn somnar/somnat klockan 19-20 inte alls förstår vilken press man lever under (det är ju dåligt för barnen att inte sova) och kommer med oombedda "finurliga" tips om nattningsrutiner. Det är inte någon speciell jag tänker nu, utan rent allmänt genom åren. (Vill bara säga det, så inte släktingarna som var här idag tar åt sig - handlar inte om er!) Vi hade nattat dem sen klockan 20. Okej, lite sent att börja klockan 20, men det är svårt när det är så ljust ute. Det är det väl för alla? Det borde ändå inte ta 2-3 timmar. Låt mig ge några exempel på varför nattningsrutiner inte funkar så bra hos oss:

a) Varva ner barnen med en bestämd rutin som följs varje kväll.

Förutsättning: Att barnen samarbetar liiiite grann. INTE springa iväg hela tiden. Hur gör man när de springer iväg gång på gång? För jag vet inget annat sätt än att visa en film som fångar dem (det gör vi när de äter, men det funkar inte 100%) eller att hålla fast dem rent fysiskt, och det ska man ju absolut inte göra med autistiska barn. Det vet alla som följt Bo Hejlskov Elvéns arbete. Och inte med några andra levande varelser heller, för den delen....


b) Sätt ner foten när de vill komma upp och äta igen.

Förutsättning: Att de KAN somna på tom mage. Ingen av våra har någonsin lyckats med det. Och tro mig: Vi har tyvärr försökt att tvinga i säng dem med tomma magar. Och om man åt sig mätt klockan 19, så blir man lätt hungrig igen, när klockan blivit 22...... Inget barnen ska lastas för, att magen funkar som den gör.....

Rent allmänt med att sätta ner foten: Hur länge ska man låta dem skrika som svar? Vad gör man när de springer iväg och bara skrattar åt ens tillsägelser?


c) Ge barnen ett varmt bad.

Förutsättning: Barnen varvar ner av det. Inte upp. De börjar INTE skvätta ner hela badrummet. Och de börjar inte slåss och puttas när de försöker komma i först. De skriker inte heller i badrummet så det ekar mellan väggarna. Sen när de badat en lång stund, så ska de frivilligt gå ur badet. Det ska INTE bli en konflikt av det, när barnet kräver mer och mer varmvatten.


d) Tänd ett stearinljus.

Förutsättning: Att det får vara ifred. Att inte fingrar och/eller långt hår kommer i närheten, och man får en levande fackla..... Förresten så ger de där stearinljusen luftföroreningar.  Bra nattningsrutin, va? Tack för det tipset....


e) Läs en saga

Förutsättning: Att barnet sitter still. Att barnet inte kommer på, efter 5 böcker, att det är hungrigt. Och hur många böcker ska man läsa för att förhindra att barnet springer iväg? Hur många orkar du? Och om barnet inte blir sömnigt av att läsa saga, utan tvärt om varvar upp för att det är så mysigt och går och hämtar fler och fler böcker?


f) Lyssna på en ljudsaga eller musik.

Förutsättning: Att barnet som lyssnar är moget att ligga still och faktiskt förstå vad de lyssnar på. Att de kan skapa inre bilder från ljudsagan.


g)  Sjung för/med dem

Förutsättning: Att de inte ber en hålla tyst direkt. Ja, den är riktigt humor, för oss som inte kan sjunga..... ;)


Vad funkar här då?
* Som jag skrev ovan: Vid matbordet - en film som engagerar dem för stunden, så de sitter kvar och äter alternativt man kan mata dem. Att då proppa dem fulla med mat. Och helst inga snabba kolhydrater.
* I sängen: Att titta på tråkig film. Maken brukar se gamla oblodiga deckare. Eller läsa sagor mycket lååååååångsamt. Att vända blad så långsamt det går, helst inte alls. Eller vänta tills de känner att de är trötta, vill lägga sig och krama dem till sömns. Kramar är bra! De lugnar ner.

Vi ger inte sömnmedicin, men funderar ibland på om vi kanske borde. Vi vill dock kämpa med pedagogiska strategier ett tag till, eftersom vi tror att det rent fysiskt går att få dem att somna (ja faktiskt) i alla fall klockan 21. Det händer att vi lyckas med det ibland. Problemet är rätt mycket att de alla tre kämpar mot sömnen. Motivationen saknas alltså.

Lillebror: "Du jobbaj med att uppfinna fel sakej" (Jag ska uppfinna något sätt att ta bort natten, alternativt en stark lampa som kan lysa upp hela natten.)

Lillebror: "Jag vill att det ska va två solaj. Så en kan gå upp, näj den andje gåj nej." (två solar, så den ene kan gå upp när den andre går ner.)

Lillebror:  "Jag HATAJ natten."

M: "Jag bara MÅSTE få....." (samma sak varje kväll, fast med olika saker)

Lillasyster: "Ja tan inte sova" (säger sig inte kunna sova fastän ögonlocken hänger)

6 kommentarer:

 1. Hm, jösses så jobbigt.
  Utifrån sett (och släng rådet i sjön om det inte alls är så) så får jag för mig att det är kanske lillebror som varvar upp mest när det gäller sömnen och får på så sätt igång lillasyster så hon inte heller sover, och vips så har du två barn som inte sover och så M, som antagligen hör allt stoj och då inte heller kan varva ner och då inte heller sover....

  Min fundering var om du kunde separera barnen på kvällen på något sätt? Kanske om lillebror får medicin så kanske han blir lugnare på kvällen och kan sitta med sin ipad (eller nåt sånt en stund) och du får ta lillasyster till någon lugn vrå och få henne att varva ner med någon film, eller nåt som får henne lugn, då kanske du först kunde få henne att sova, hon som jag tror har större potential till att sova) och sedan få till det med M och lillebror.

  Hur är det med näringslösning, har ni sånt utskrivet? Vi har det till vår son för natten, och det är det enda som får honom tillräckligt mätt för natten plus att om nattningen drar ut på tiden så att de blir hungriga igen är det bra mycket lättare att öppna en förpackning och hälla i dryck än att försöka få i dem annan mat, för då varvar de ju upp igen, det händer ju något. (vår näringslösning innehåller 120 kalorier per deciliter och det är otroligt svårt att hitta något annat som ger så mycket kalorier per dl). (som du vet så har vi problem med allergier, men symptomen blir snarlika du beskriver med uppvarvning mm för att han inte har ätit ordentligt, han är 2.5 år och behöver fortfarande detta för att bli trött o sova, är han det minsta hungrig så somnar han inte, tro mig vi har försökt ;)

  Men när man är så trött som ni är, är det svårt att få till ovanstående råd, jag vet, men nu till sommaren så blir det lättare, åtminstone mentalt, och barnen kan vara ute o ta sitt kvällsbad (i pool) t ex o slipper skvätta ner hela badrummet osv, så kanske ni kan få en paus då?

  Sedan så slänger jag in en liten sak om lillasyster, hon kanske har tråkigt? Om ni för det mesta är hemma, så byter hon inte miljö tillräckligt ofta, och då blir hon inte mentalt trött (vår son blir trött av att göra saker, vara i lekparken, buspalatset mm), men ni kan ju inte få till det med ytterligare två barn, kanske hon kunde få någon resurs, för att stimulera henne att komma ut, och då komma hem och vara tröttare? Vi märker på en gång på sömnen om vi har gjort för lite med vårt barn, han är helt klart svårare att lägga, och vi möter jättemånga föräldrar runt 17-19 på lekparken som likt oss, försöker få ur den sista energin som finns ur den lilla kroppen, men ni behöver ju hjälp av någon att få till det, för det blir ju alldeles för jobbigt för er att försöka ta er ut hela familjen (kanske kontaktperson skulle funka?).

  Superkram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har fullständigt rätt. Det är oftast lillebror som är "problemet". Vi brukar ge honom iPaden, så får han spela en stund medan lillasyster somnar. Sen kan man ta iPaden under protester, men han somnar sen efter ett tag. Det funkar!

   Har du någon länk till näringslösning? Vad den innehåller? Jag har inte alls tänkt så kring den, för barnen äter ju faktiskt bra och är rätt välmående - inte trådsmala. Så jag har tänkt att den inte är för oss, men alltså man kan ju undra och fråga efter den.

   Tja vi badar inte dem varje kväll, så själva badet är sällan ett problem. Man får torka av dem istället. ;)

   Jodå, det är ju så att man måste låta dem springa av sig tidigt på kvällen. Det är inte alls bra när de fastnar i datorspel. Men de brukar hoppa en del studsmatta, gunga osv. (Vi har rätt mycket saker i vår lilla trädgård.) Igår så hade vi faktiskt varit iväg och badat, så de borde ha varit trötta. Samma sak när vi varit iväg på pappas begravning. Vi kom hem klockan 23, med alla barnen vakna i bilen. Hur är det möjligt? Sen andra kvällar så somnar de klockan 21 och vi fattar inte varför.

   Jag borde nog skrivit att de faktiskt tar sovmorgon ibland alla tre. De kan vakna kl 8-9 på helgen och ibland på dagisdagar. Jag lämnar sent. Så så farligt lite sömn blir det kanske inte alltid. Men det blir en ond cirkel, så klart. Nästa kväll får man inte i säng dem, om de vaknade klockan 9. Men även om jag sliter upp dem klockan 7, så kan de somna sent nästa kväll ändå. Det är lite oförutsägbart.

   Kram, och tack för alla tips! :)

   Radera
  2. Hej,
   Vi har en näringslösning utskrivet av dietist (sjukhuset) som heter Mini max barnsondnäring från 6 månader (men kan användas upp till 16 år som fullkost),
   http://www.nestlenutrition.se/healthcare/se/products/Pages/Minimax_Barnsondn%C3%A4ring.aspx

   Den är dock gjord av mjölkprodukter, men, det måste ju finnas en mjölkfri variant också. (om man får det beviljat av läkare, så ingår det i en slags högkostnadsskydd vilket är 120 kr/leverans/månad oavsett antal förpackningar).
   Det finns säkert andra tillverkare också men det är nestle som har funkat för oss.
   (Minimax har fått kritik för arsenik över referensvärden eftersom den innehåller rismjöl, men jag har kontaktat tillverkaren, och efter början av 2012 så har de en annan tillverkare av rismjölet och nu är värdet långt under referensvärdet, nämner det så att du inte får en chock om du börjar googla).

   Oj, sovmorgon, det har inte vi ;) aldrig faktiskt. Vi har också det problemet att om vi har gjort en del o kommer hem sent har vårt barn svårt att varva ner, vi ska hellst komma hem en viss tid, så att han hinner varva ner innan han ska sova, tyvärr....det är som om hjärnan inte kan koppla ner annars, så inte mycket råd där inte....

   Vill bara nämna att näringslösningen har räddat oss, för han kan även få snabba blodsockerfall o bli jättearg, och det går mycket snabbare att få i honom lite näringslösning än att försöka få till något annat, o då vet man att det han får i sig, innehåller allt han behöver. Då kan man lugnt få till lunchen och få honom att äta, men om han inte äter, behöver paniken inte komma, eftersom han får näringslösningen som mellanmål i så fall (när det behövs) och vi alla i familjen blir bättre föräldrar.

   Lycka till!

   Radera
 2. Oj vad jag känner igen era kvällar... Nu har vi förvisso bara 2 barn, men de där nattningarna va! Vi har också provat ALLT! W somnar 22-24 varje kväll OM vi nattar honom aktivt. Låter vi honom bara vara och kolla film osv, är rekordet kl 03, sen pallade inte jag mer...

  Vi har provat melatonin. Jag grät när jag hämtade ut receptet, men vi var och är desperata. W blev sömnig av melatoninet och somnade vid 20-tiden. Vilken känsla det var! Dock var det inte lika spännande när han fick nattskräck efter en timme och sedan vaknade vid 2-tiden och var klarvaken 2-3 timmar. Detta upprepade sig varje gång vi provade, så vi la ner det projektet. Det bästa för oss är när nån av oss kan vara ledig med barnen. Då får de leka och kolla film hela kvällen och somna runt midnatt. Sedan kan de sova fram till 11! (förutom lite sängvätning och byta av sängar under natten)

  Jag brukar alltid säga att vi har världens bästa fest-barn! Har vi fest hemma så är barnen med hela tiden och har jätteskoj, och morgonen efter får hela familjen sova!

  Jag funderar mer och mer på hur vi kan strunta i normer och tider och vad som är normalt i samhället. För änsålänge har vi ingen skolplikt att följa. Dvs, har vi haft en dålig natt så lämnat vi på förskolan runt 10. Jag har vid flera tillfällen vabbat för dessa mornar. Och det har gått igenom direkt! (tips, om fler har det tufft ibland)

  Ja, jag kan ju tyvärr inte ge dig tips eller råd om hur ni kan få det bättre. Personligen tycker jag det fungerar bäst när man bara låter det flyta. Våra barn älskar film och vi har byggt ett biorum (!!!). Det är just nu vår bästa avlastning. De kan sitta där i ett par timmar, och vips har vi fått loss lite tid. Jag gillar egentligen inte att de ser på tecknat i flera timmar. Men det funkar och då är det ok! (min nya regel här :) )

  Hoppas hoppas att ni också på något sätt kan få igen av er stulna tid, för så känns det verkligen... Som att nån stjäl tiden, och att väldigt väldigt få förstår hur det är och känns.

  Kram till dig som orkar så mycket och ändå ger hopp och energi till främmande människor! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mia!
   Det låter enormt jobbigt. Jag blir själv så himla stressad när barnen inte kommer upp, och man vill lämna på dagis, för att själv vara på jobbet i tid. Det låter som att ni hittat en helt okej lösning på ert problem. Smart att VAB:a. Det hade jag inte alls tänkt på. Bra att veta! Tack!

   Smart med biorum! Vi har en stor TV på ovanvåningen och soffor och fåtöljer. Problemet är bara att ingen somnar av att titta på film. Det förlänger bara kvällen. :( Men bra avlastning! När vi var på socialförvaltningens förebyggandeenhet för tips och råd, var just det deras första tip2s: "Kan ni visa mer film? Ni behöver få ner er stress. Så känn er absolut inte dåliga! De som har fina tankar om att aldrig titta på TV lever inte det liv som du och jag lever.....

   Har ni surfplattor (typ iPad). Det är vår bästa avlastning när lillebror blir för vild. Vi får saker gjorda då. Och barnen har även var sin dator med spel. Problemet är bara att de vill ha hjälp med spelen av maken hela tiden.

   Tack, vi jobbar på det. Vid 21.30 blev det idag. Som tur är jobbar jag halvtid. Det underlättar.

   Ja, jag antar att denna reflektion stärker mig också. Många saker hade jag aldrig kommit på om jag inte satt ner här och skrev. Kram tillbaka och tack för alla tips! :)

   Radera
 3. Jag har hört att flera av er inte kan kommentera. Petra, har du testat att göra det som anonym? Beskriv exakt vad som händer, så ska jag ta upp det med blogspot. Du kan skicka meddelande till mig på:

  https://www.facebook.com/Aspergermamma

  Dit kan du också skicka kommentarer, så kan jag publicera dem. Men berätta vilket inlägg det gäller.

  Tack!

  SvaraRadera