Translate

tisdag 18 juni 2013

Tema: Fritid och sommar - Pool i uterummet

Nu har vi äntligen satt upp nya poolen i uterummet. Det blev faktiskt rätt bra.Vi köpte poolen i förra säsongens rea. Den kostade 500 kronor. Egentligen så tål nog inte uterummet vattenläckage eller vattenskvätt så särskilt bra, så det var kanske inte så smart av oss? Och jag vet inte om det blev så estetiskt egentligen. Inte direkt som i någon av de flotta inredningskatalogerna man får hem så här års. Men det duger för oss. När man har barn med speciella behov får man ibland göra lite speciella saker, tänker jag.

Anledningen till att vi gjorde så här är:
1) Vi brukar ha svårt att komma ut under somrarna när alla är hemma. Jag har skrivit lite om hur slitsamt det kan vara att åka och bada i detta gamla inlägg.
2) M behöver verkligen lära sig simma. Han är snart 9 år.
3) Dessutom så har vi rätt liten tomt. Om en så här pass stor pool skulle få plats, så fick det bli i uterummet.

Anledningarna till att M behöver ha en pool hemma för att lära sig simtagen är:
* Han behöver en miljö utan för många nya intryck. Helst inga andra barn att titta på. Vi tror inte att det funkar att sätta honom i simskola.
* Han är blyg och vill inte visa sig med bar överkropp.
* Han har svårt att slappna av i kallt vatten. Fastän han ibland har våtdräkt på sig. Det brukar bli rätt varmt i uterummet. Och det underlättar att det inte blåser där.
* Han har väldigt svårt att lära sig genom att härma. Han lär sig bäst genom att få vända sig inåt och känna efter i kroppen. Det var så han lärde sig gunga. Utanför uterummet ser ni gungställningen. Det var först när vi satte upp den som han kom på hur han skulle göra. Genom att sitta där, fundera, testa och känna efter. Det är förmodligen samma sak med simtagen och att lära sig flyta. Han behöver få prova sig fram i sin takt.
* Han behöver öva mycket. Vi har tidigare om åren försökt öva simtagen de få gånger vi kommit iväg till en sjö, men det har gått alldeles för långsamt fram. Han hinner glömma mellan gångerna.

Tror ni att M var glad och tacksam när vi berättade om våra planer för uterummet? (Vi var tvungna att berätta, eftersom vi först skulle städa ur det.) Åh nej, så arg han var. Det skulle ju vara exakt likadant som innan. "Kommer man kunna äta där? Uäääh!" Fast idag när poolen äntligen kom upp så förstod han. Och då klagade han på att det var för lite vatten i den. Och vi får absolut inte montera ner den när det blir vinter. :)

Finns det någon av er som har ett bra, kanske lite annorlunda tips inför sommaren?

Här kan ni läsa fler inlägg om samma tema av andra bloggare. Detta tema har precis börjat.
https://www.facebook.com/pages/Neurobloggarna-F%C3%B6lj-v%C3%A5ra-temaveckor/111575532334914

11 kommentarer:

 1. Jag svarar på Unik Familjs kommentar på facebook, som var:
  "Ah! Vad mysigt! Hur stor är poolen..?? Vi projekterar för en med 3,05 m i diameter, för leverans på söndag när myset fyller år. Våra trädgårdar är så himla lika! Förutom storleken då, vi har några extra kvadratmeter... Oavsett ser det toppen ut! Bodde ni närmare skulle vi bjuda in oss själva på poolparty..!"

  Ni hade självklart varit så välkomna! :) Vår pool är 3,05 precis som den ni beställt. Det räcker länge, tänker jag! Imorgon får maken åka och köpa rening + kanske en liten stege, för den är rätt hög.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Unik familj, skicka längre kommentarer till min sida på facebook. Man kan skicka meddelanden till mig där. Så kopierar jag in dem hit och svarar på. Inga problem alls. Gör gärna så, för jag vill gärna ha dina kommantarer! :)
   https://www.facebook.com/Aspergermamma

   Radera
  2. Låter bra! Försöker klura vidare kring varför det strular...
   Då är det nog exakt samma pool vi har fixat, och jag blev med ens ÄNNU mer nöjd..! Hög, är nog bra för oss. Ett rejält lock på den sen också, så kanske jag slipper oroa mig för att de ska dränka sig däri... :O /UnikFamilj

   Radera
  3. Hm, jag tror det blir svårt att få till ett säkert lock, för poolställningen är inte så stabil som den ser ut. Tyvärr så får man nog ha koll på barnen, så de inte ställer sig på poolskyddet och går igenom och inte hittar upp. Vi kommer nog inte ha något poolskydd i år, just eftersom den står i uterummet.

   Radera
 2. Åh, vad fiffigt med en lugn och varm plats med pool!
  Även vår store kille (8) måste lära sig simma snart (och cykla..) och vi hoppas att det ska lösa sig i sommar. Även jag är tveksam till simskola med andra barn. Han tror dock, sötisen, att han redan kan simma eftersom han kan ligga ner på mage i badkaret här hemma och hålla huvudet ovanför vattenytan..

  Jag gillar verkligen er poollösning! :D

  SvaraRadera
 3. En undran bara har ni kontakt med eran Barn habilitering nåt!
  För där borde de kunna erbjuda simträning i den pool de har. (förmodar att alla habiliteringar har en)
  För som sagt det kan ju finnas ett antal olika orsaker till varför man Vill/måste träna Lite avskilt på just simningen för sitt barn. Och har man då särskilda behov som
  Speglar sig på alla möjliga sätt så borde man få tillgång till Hab och deras bassäng där man bor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men precis! Det har vi också. Problemet är bara att boka tid och komma iväg. Det brukar alltid vara ett stresspåslag. Alla ska vara mätta och maken ska må bra. (När han har ont i kroppen är inte alltid humöret det bästa, och han måste gå undan.) Så visst, det är fullt möjligt och kanske åker vi dit i vinter. Men nu är det så praktiskt att han kan öva när han vill. Och det går faktiskt framåt redan nu! :) Men tack för påpekandet!

   Radera
 4. Jag var ganska sen när jag lärde mig simma ( 10 år) Kommer inte ihåg varför jag inte lärt mig simma, men iallafall när jag väl gjort det så älskade jag att simma. Så pass mycket att jag började tävling simma, jag blev väldigt duktig på det.

  Har funderat länge på varför jag just gillar att simma och jag tror det beror på att jag kan fysiskt anstränga mig utan att använda alla sinnen. Synen behöver jag knappt använda, det enda man hör är ju vattnet som plaskar (väldigt behagligt i mina öron) och även fast det är lite kallt när man börjar så blir man ju varm när man börjat simma. Sedan så måste jag ju koncentrera mig lite på arm och benrörelserna vilket gör att jag kan koppla av alla andra tankar som jag vanligtvis tänker. Så när jag simmat klart så känner jag mig väldigt utvilad (i hjärnan alltså) fysiskt är man ju trött.

  Tycker det är en toppen bra idè det som ni gjort med polen, läser vidare i din blogg och hoppas på att jag får veta hur det gick med M, om han lärde sig simma. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt intressant att höra. M har just fått tipset att trötta ut sig ibland mot hyperaktiviteten, så vi ska nog försöka få honom att simma lite även i vår lilla pool. Han kämpar på och det har gått ganska bra, men har ännu inte lärt sig att koordinera armarna och benen. Var för sig funkar simtagen men inte ihop. Har du något tips?

   Radera
  2. Jag tänkte på det där du skrev igen. Maken vindsurfar ju, och det är superviktigt för honom. Han säger som du att han kopplar av helt då. Han älskar att vara på havet. Jag måste fråga honom om den fysiska utmattningen. Tack för att du skrev detta! :)

   Radera
  3. Förlåt om jag inte svarat på dina meddelande (om du nog skrivit fler än detta, jag orkar nämligen inte gå igenom alla inlägg en gång till, och dum som jag var har jag inte antecknat vilka meddelande jag svarat på i din blogg :-) )
   Jag mins faktiskt inte hur jag lärde mig koordinera både armar och ben samtidigt. Men jag min på simmskolan hade man ju en flytplatta när man tränade ben och flytringar som man kunde sätt på benen för att träna armar. Viktigt var också att lära sig flyta i vattnet.
   Kan ju säga att med rätt akustik i duschrummet och rätt duschmunstycke så kopplar jag av där också, då hör man ju bara vattnet som brusar svagt i öronen och ögonen håller man ju stängda. Sedan om man har ett duschmunstycke som har mjuka "tunga" strålar är det väldigt behagligt mot huden.

   Förresten kan jag förstå din man och att han gillar att vidsurfa, kan tänka mig att det är väldigt avkopplande samtidigt som ansträngande fast på ett behagligt sätt. Jag hade nog säkert vetat pröva om jag inte hade så dåligt balanssinne.

   Radera