Translate

torsdag 29 november 2012

Tomatismetoden, Mozarteffekten och AC/DC

För ett tag sedan började maken spela klassisk musik för M vid läggdags. Maken berättade att han tyckte sig se en förbättring hos M. Att M blev lugnare och att kommunikationen flöt på bättre. Jag tänkte att det nog var inbillning, men det är ju inget skadligt med klassisk musik, så jag sa inget. Klart de ska få ha sin stund med klassisk musik!

Sen så fick jag tips om Tomatismetoden (har inget med Tomater att göra ;o) ), och blev intresserad. Det saknas bevis för metodens effekt, och på hemsidan hänvisar de till klinisk erfarenhet. Metoden verkar ha sin grund i den så kallade Mozarteffekten som är väldigt omdiskuterad.

Och här kan ni läsa om att Mozarteffekten nog faktiskt inte finns:
http://www.svd.se/kultur/mannen-bakom-mozarteffekten-dod_7264973.svd
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1012&artikel=1514993

Man skulle kunna sammanfatta resultaten, med att musik kan ha positiv effekt på koncentrationsförmågan, åtminstone tillfälligt. Musiken kan hjälpa till att skärma av störande ljud. Och det behöver inte vara Mozart eller ens klassisk musik. Det går lika bra med Blur eller kanske till och med AC/DC som är Ms favoritband? Låt barnen ha musik i öronen under prov och vid enskilt arbete i skolan!

Jag vill påpeka att jag inte menar att Tomatismetoden är ekvivalent med att lyssna på musik. Om man tittar på metodsidan, så ser man att Tomatismetoden är betydligt mer komplicerad än så. Den innehåller även tal. Men att lyssna på Mozart ingår. Hm....

Jag är naturligt skeptisk mot allt som saknar bevisad effekt, och som kostar en rejäl slant. Men bara för att det är dyrt och obevisat, behöver det inte betyda att metoden inte fungerar. Jag tänker att Tomatismetoden kanske är synterapins motsvarighet för hörselsinnet? Och synterapi tror jag på. Eller så är Tomatismetoden bara ett dyrt sätt att lyssna på musik på, som annars finns gratis på YouTube. Om någon av er läsare har erfarenhet av Tomatismetoden - berätta gärna! Om någon blir nyfiken att testa - googla och läs på noga innan ni lägger en massa pengar på detta. Jag kommer inte att googla mer i nuläget, så jag planerar inte att skriva om detta igen.

Jag kommer inte heller lägga ut pengar på någon ljudträning, men vi kommer fortsätta spela klassisk musik för M och syskonen (när de vill lyssna). Och de får själva upptäcka ljud med elpianot. Det är ju inget skadligt. Det värsta som kan hända, är att de blir musikaliska.... Och kanske får ett specialintressen som M verkar ha fått. :)

6 kommentarer:

 1. Hej, tack för alla dina råd och tips och för att du låter oss i samma situation ta del av er vardag!

  Angående musik så har vår son (as och adhd) väldigt svårt att komma till ro på kvällen. Inte så att han bråkar men han snurrar runt och är rastlös.
  Vi började då sätta på en lista med barnlåtar på ca en timme via min telefon och en liten högtalare. Just nu är det barnens julfavoriter eller astrid lindgren-låtar.
  Med låg volym så ligger han och har fokus på låtarna och inte på allt omkring och att han inte kan sova och att det är tråkigt och vad vi gör osvosv och kommer faktiskt till ro fortare.

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var så god! Kul att du läser och uppskattar det jag skriver. :)

   Tack för tipset! Vad bra att det funkar. Det låter ju absolut som något som är värt att testa. En smart strategi! Fast just nu accepterar lillebror att han får titta på en film och sen ligga still och sova.

   Ha det bra och skriv gärna igen! :)

   Radera
 2. Musik är min räddning i många situationer. Har ju AS och problem med perceptionen, men musik får mig att känna mig lugnare och koncentrera mig bättre.

  Jag skulle t.ex. inte kunna tänka mig att åka tunnelbana eller buss ensam utan att lyssna på musik. Där hjälper musiken mig att avskärma mig från alla jobbiga intryck som en tunnelbanefärd faktiskt innebär för mig.

  Har stora problem med sömnen och under en period somnade jag betydligt lättare om jag lyssnade på musik. Problemet var bara att när musiken slutade vaknade jag igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad intressant Anna! Tack för att du delar med dig. Jag ser dig framför mig. Ja, eller faktiskt så ser man ju alltid många som gör just så på buss och tunnelbana. Och som tittar bort. Nu förstår jag varför. Blundar du också när du åker? Jag tänker att det hjälper, eller så blir du åksjuk.

   Hm, jag funderar på om man kan loopa musik på något sätt. Om du behöver detta knep någon gång i framtiden. Eller en lååång spellista på datorn som räcker en hel natt?

   Radera
 3. Blundar nästan alltid när jag åker. Har jag tur lyckas jag även få sova en stund. :) Något som jag verkligen brukar behöva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superbra! Det verkar ju som att du hittat din strategi med detta! :)

   Radera