Translate

måndag 5 november 2012

Husrenovering och småbarnsår

Ikväll valde jag egentligen att låta datorn vara avstängd och rensa ut gamla tidningar. Men jag kan ändå inte motstå att skriva ett blogginlägg. De tidningar jag rensade ut var en faslig massa gratistidningar - de flesta med heminredningstips.

Man ska ha nya fönster, utekök, walk-in-closet, modernt badrum, matchande kuddar i vardagsrummet, en röd tråd i hemmet, gärna loppisfynd som man fräschat upp tillsammans med det stilrena, spottar, nya fönster, tavlor från någon konstnär som är inne och färska blommor på bordet. Osv osv.

Hur nära känner man sig detta liv, när man nätt och jämnt får undan disken på kvällen, viker tvätt klockan 23, städar badrummet 5 minuter innan gästerna kommer (dvs alltför sällan, eftersom man sällan har gäster), det ligger leksaker överallt och vissa saker tydligen helt omotiverat har golvet som förvaringsplats?

Jag har länge tänkt att vi behöver se över ljussättningen här hemma. Maken tycker att vi behöver fler lysrör, helst i varje rum..... Barnen tycker mest att lampor är leksaker. *Tända, släcka, tända, släcka....* Och gärna peta på och skruva isär. Alltså har det blivit lite stiljte med det här med lampinköpen.

Och tavlor petas och sparkas ner, av flit eller misstag. Eller skvätts vattenfärg på. Barnen kan ju få dem i huvudet. Bättre att inte ha så många och lätta ramar. Absolut inte med äkta glas. (Vi har testat det, och den blev inte långvarig....)

Vissa av fönstren borde vi byta, men det är ju så himla dyrt. Och då måste man läsa på noga och hitta en hantverkare som någon rekommenderar, alternativt läsa på om vederbörande. Samt läsa på hur man skriver kontrakt. När ska man hinna det? I inredningstidningar läser man om u-värde och hur bättre klimatet blir inne och att det sparar miljön. Fast det sliter ju på miljön att göra de nya fönstren också, transportera dem, sätta upp dem samt jobba ihop pengar till dem..... Kanske ska jag leta upp några gamla gardiner och hänga för nu på vinterhalvåret? Gardiner som jag inte hunnit/orkat sätta upp någonstans i hela huset. OM jag hittar gardinstängerna vi köpte för flera år sen..... De ligger nog på vinden tillsammans med en massa annat. Städa vinden först behövs nog, om vi ska komma in där och leta.

Badrummen hade jag gärna bytt, speciellt som det är en spricka i våtmattan på ett av dem. Inte bra, men hela huset är i alla fall i betong, så lite fukt tål det. Och så spolar vi självklart inte vatten där det är hål. Ungarna älskar den aprikos-blommiga våtmattan och kommer bli jättearga om vi byter ut den. "Då målar jag blommor" på väggen, säger M. Jag tror honom. Risken finns. Jag har hört om barn som målat ett nytt vitt badrum i gladare färger. Och det är bläck på flera ställen bland de aprikosa blommorna. Skyldig person är hittills okänd, men klottret är i lillasysters höjd. Vi bytte i alla fall badrumsskåp. Ett nytt badrum kostar ca 70-100 tusen i bästa fall. Inte så farligt mycket, tänkte jag först. Sen kom jag på att jag måste betala det med alla pengar som är över när bolånet, elen, maten, bilen etc är betald. Det tar rätt många månader att spara ihop till ett badrum! Många extra dagar och/eller sena eftermiddagar man får jobba istället för att gå hem och träffa sina barn.

Och köket ska vi inte tala om. Vi bor i ett 70-talshus med skåpsluckor som ser ut att höra hemma i ett gammalt lantkök. Inte alls rätt stilmässigt. Och de är benvita i ett annars betydligt vitare kök. Fult om jag ska vara ärlig. Vi har dock vant oss. Stör oss inte längre på det. Och luckorna har både blivit målade  med tusch som inte går bort och pååkta med "Bobby-bilar". Och lådhandtagen har använts som en stege vid flertalet tillfällen när någon liten människa letat efter godsaker. Vi kan investera i nya kökluckor om några år.... I övrigt har vi blaskat över köket med lite vit färg på väggar och tak. Budgetrenovering. Men det var när vi bara hade ett barn. Spisen börjar funka dåligt redan efter 5 år. Tur vi inte köpte en med induktion som var dubbelt så dyr. Hade verkligen man tjänat in de extra 10 tusen kronorna en sådan kostade, i form av några sekunder eller minuters snabbare matlagning? Den ny-gamla får dock hålla ett tag till.

Soffan vi har borde vi verkligen slänga ut. Ett kvalsterbo och passar inte med maken som är kvalsterallergiker. Men när ska vi föräldrar kunna åka och välja en ny utan barn? Det tar ju lite tid att hitta rätt soffa. Numera ligger fleecefiltar och döljer de värsta hålen. Barnen älskar soffan som fortfarande är bekväm och har många fantastiska kuddar man bygga det mesta med. Kuddarna har dock använts som servetter och ska helst inte tvättas.... (Men det har jag gjort i alla fall.)

Jag vet inte om ni förstår vart jag vill komma. Just nu är barnen små. De bryr sig inte om det senaste. De vill ha mamma och pappa. De bryr sig inte heller om saker är rätt skabbiga bara de är kul att leka med. När jag läser alla dessa tidningar, fulla med reklam från hantverkare, så inser man ju vilka som skapat denna inrednings- och renoveringshysteri. Missförstå mig inte. Jag vet att vissa småbarnsföräldrar har detta som intresse och mår bra av det och får energi. Då ska man ju bara köra på. Men vi, resten, som tycker att detta är jobbigt - speciellt under småbarnsåren, måste ju inte haka på! Hur många gör inte det, bara för att man ska? För att "alla andra" gör det? Man kan faktiskt vänta tills barnen bara vill vara med kompisar och spela datorspel....

Och som sagt, om man räknar på det, så inser man att det är rätt mycket man måste jobba för det där fina SPA-badrummet. Vilken småbarnsförälder hinner SPA:a sig förresten? Våra badrum får nog hålla tills de är "slut".

Samma ekonomiska "tänk" gäller även med bil nummer två. Maken tyckte det vore bra med en bil till, men jag sa nej. Den kostar minst 3 arbetsdagars inkomst i månaden. Tre dagar då man kan vara ledig och träffa sina barn istället. Totalt onödigt om man inte behöver två bilar till jobben. Jag cyklar istället och handlar med min cykelvagn. Den kostade 900 kronor i inköp och rymmer en hel kundvagn med mat.

Nu menar jag absolut inte att fördöma någons val. Vi har ju alla olika anledningar till att vi gör saker och olika krav på våra boenden för att må bra. Jag vill bara ge lite nya tankar, som vanligt. Skriv gärna era! :)

4 kommentarer:

 1. Hej! Jag tycker att du verkar vara en fantastisk mamma till dina barn! Jag hittade din blogg för ett tag sedan och jag blir verkligen imponerad av din uthållighet. Jag har själv en son på sex år med AS och adhd och känner mig oftast så fullständigt otillräcklig. Pga utmattning av alla ständiga protester orkar jag alltmer sällan vara förstående. Jag blir arg. Och jag vet i samma ögonblick att det är helt fel. Men jag blir inspirerad av dina texter. Var hittar du din energi? /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det var snällt sagt! :) Men du får inte tro att jag är perfekt. Jag har tappat tålamodet flera gånger idag, men det är ju inget jag bloggar om..... (Men inte heller döljer.)

   Jag tror att alla föräldrar tappar tålamodet och skriker ibland. Och otillräcklig känner jag mig hela tiden. Men däremot så vet jag att jag alltid gör mitt bästa, så jag är inte så hård mot mig själv. Och jag tror att du med gör ditt bästa.

   När jag tappat tålamodet så ber jag om ursäkt och försöker återskapa en bra relation med barnet. Och jag analyserar varför det blev så, så jag kan förbättra mig tills nästa gång. Kanske var magen tom på mig, och det gjorde att bägaren svämmade över? Då får jag se till att äta bättre nästa gång.

   Tack för frågan! Senare ikväll (när barnen somnat), kommer det ett nytt inlägg med mina bästa tips för att hitta eller snarare behålla energin. :)

   Radera
 2. Jo jag gör såklart mitt allra bästa, men det är det som får mig att känna mig så otillräcklig. Ser fram emot dina tips! /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men precis. Så är det ju! Men det är ju situationen i sig som skapar det. Inte du! Du gör allt du kan redan.

   Radera