Translate

söndag 21 juli 2013

Mentaliseringsövningar

När vi var på habiliteringen för att få stöd med Ms kommunikation, så trodde logopeden att det kan vara mentaliseringen som han har svårt med. Det vill säga att veta vad han ska prata med vem om, och att det är därför han ofta pratar om samma saker om och om igen.

Eftersom hjärnan sägs vara plastisk (föränderlig), så tänker jag att det är bra att försöka öva upp mentaliseringsförmågan på honom redan nu. Så jag hittade på en enkel lek. Han och jag skulle tänka ut tre saker som var bra/kul respektive jobbiga med att vara den andre. Efter en stunds funderande skulle vi berätta vad vi trodde för varandra och så fick man svara om den andre hade gissat rätt eller fel. T ex, så gissade M:

Bra/kul med att vara mamma i familjen:
1) Att åka på utflykt med barnen
2) Mysa med barnen
3) När barnen äter ordentligt

Jobbigt med att vara mamma i familjen:
1) När M pratar med släktingarna om deras igenkalkade toalett (som ser brun ut), gång på gång
2) När mamma städar efter barnen
3) När barnen lägger sig för sent (då blir mamma orolig)

Han lyckades rätt bra. Vi har även utökat leken. Idag hade vi släktkalas för lillasyster som fyllde 4 år, så vi pratade om hur de olika släktingarna hade haft det under kalaset idag, t ex:

* Hur kände farfar som hade 6 barnbarn att träffa på en gång?
* Hur kände en släkting som är sjuk och mest bara orkade sitta i hammocken? Till henne kunde man sagt: "Idag är det varmt och jobbigt." om man ville prata med henne. Och jag förklarade också att det var därför jag gick dit med lite vattenmelon.
* Hur kände minsta kusinen? Som att gå på kalas med en massa stora elefanter eller giraffer? Man får ju faktiskt förstå att hon var mammig.
* Hur kände lillasyster som fick alla paket?
* Hur kände lillebror som bara fick 2 paket och dessutom fick låna ut iPaden, samt är en aspergare som blir trött av mycket folk?

Vi gick in på fler detaljer än så. Jag försöker lära honom att själv fundera över sånt här. Och jag påpekade att det är lättare att prata med folk, om man vet lite om hur de mår och hur de tänker. Kanske kan han på detta sätt bli bättre på mentalisering? Men vi får se. Det lär inte skada honom i alla fall.

1 kommentar: