Translate

torsdag 19 juli 2012

Att välja mellan fyra val

Det har ju varit en lång "resa" med maten, speciellt för M som är mera medveten än de andra två barnen. Det är inte för inte, som jag blivit kallad för "mat-fascisten" här hemma.... Men det var inte något av barnen som sa det, i och för sig. Det var kärleksfullt menat, dock.

Jag har delat in maten i 4 kategorier:
1) God och nyttig
2) God men onyttig
3) Äcklig men nyttig
4) Äcklig och onyttig

Ms logik är ju så stark, så jag har frågat honom vilket vi väljer. Så klart nummer 1! Och jag har också påpekat vilka matvaror han äter, som faller inom denna kategori. Till exempel blåbär, jordgubbar, tomater, spenat, paprika, makrillfilé och ägg. Allt för att mat ska bli något positivt. Och exemplen är konkreta och inte allmänna som "frukt och bär". Jag vill att han ska förknippa de olika matvarorna med något bra. Att han gör något bra för sig själv, samtidigt som det smakar gott. Tur att han inte har kommit på att man kan gradera "god" mellan matvarorna. Så god onyttig mat får högre poäng, än nyttig god mat....

Vi tvingar aldrig i barnen något som de inte vill äta. M äter jättebra av grönsaker. Vi får nästan gömma dem. Annars äter han upp allt på hela grönsaksfatet. Lillebror äter nästan bara majs och tomater, men desto mera frukt. Och lillasyster äter några grönsaker hon med, samt mycket frukt.

Det blir ju lätt mycket förbud när man varken äter mjölk eller gluten, så jag tycker det är viktigt att prata om alternativen. Och jag har sagt till M att han är "plus" några saker, inte bara "minus gluten, minus mjölk" som det heter i skolan. Till exempel "plus kiwi" som han var väldigt förtjust i ett tag. Då köpte jag hem så mycket kiwi till honom, som han ville ha.

Och jag har gjort följande enkla bild till honom, så han kan se det vi pratar om. Jag ville först rita in bilder i rutorna, men fick inte det för honom, så jag lät bli. Han vill nog kunna peka i rutorna, tror jag. Klicka på bilden, så blir den större.


Vi pekade på var kalasgodiset är: "God men onyttig". Och så pratade vi om att vi försöker hitta goda men nyttiga alternativ, till det som är gott men onyttigt. Till exempel, så gör vi hemlagad isglass på färskpressad juice och bär, istället för köper med socker och tillsatser i butiken. Så vi har hemlagad isglass i rutan: "God och nyttig". (Barnen ÄLSKAR den!)

Och de gamla kalktabletterna hamnar i rutan: "Äcklig men nyttig". Men jag köpte dock nya med äppelsmak, så numera har de bytt till rutan:"God och nyttig".

Vi försöker alltså flytta allt till dit, till övre vänstra rutan: "God och nyttig". Ja, det är rätt självklara saker egentligen, för oss vuxna. Men inte för M. Han behöver denna genomgång, som dessutom gör honom glad. Han ser familjens plan framför sig. Och den är positiv! Vi gör något bra för oss allihopa! (Inte bara för honom.) Så fiffigt!

------------------------------------------------------------------------------------------------

Och samma typ av bild har jag också gjort för städningen, för att motivera honom att hjälpa till mer. Men jag har inte så stora förhoppningar om den saken....

1. Upplockat och dammsuget
2. Upplockat men snafsigt
3. Leksaker överallt men dammsuget
4. Leksaker överallt och snafsigt.

Självklart väljer han nummer 1, i teorin.... Ja i teorin, kan väl mamma städa, antar jag.... Dummare än så, är han inte. Men värt ett försök, tycker ni inte?!


9 kommentarer:

 1. Jätte fiffigt!
  Härligt när man kan förenkla och förklara något som kan vara väldigt komplicerat och svårt att greppa.
  Jag tror många vuxna tom. skulle behöva använda det här!
  De flesta äter nog övervägande onyttigt men gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Tja kanske det? Många vuxna behöver i alla fall fatta att nyttig mat inte nödvändigtvis behöver vara äcklig eller tråkig. Jag får alltid höra att folk inte vill offra god mat, eller att de vill ha livskvalitet och äta gott. Konstigt att de vet så mycket om min diet, och hur jag upplever maten, när de inte testat min diet. Och jag har ju testat deras diet..... Smaken förändras faktiskt när man lägger om kosten, och maten smakar mer och sötare. Det blir alltså en förändring och fler matvaror, faller in i övre vänstra hörnet. :)

   Radera
 2. Vilket underbart diagram! Vi har kommit så långt hemma hos oss att dottern (5 år) kan navigera i sockerdjungeln... Nu ska jag börja följa din blogg! Jag bloggar själv på engelska, svenska och spanska om våra erfarenheter att byta till socker, vete och mjölkfri diet här hemma. Kom över din sida för länge sen men sedan föll det i glömska. Jag är jätte intresserad av koppling mat-beteende/välmående (näst intill fanatiskt intresserad!). Brukar kalla mig själv för "mat-freaken" för att försöka ladda ur lite spänningar som ju obönhörligen uppstår i kontakt med de flesta runtomkring (fast de närmaste vännerna börjar ju vara omvända vid det här laget, eller slutat bry sig...eller gett upp!). Mat-fascist låter nästan mer beskrivande och kanske jag anammar även det uttrycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen! :) Det låter som att vi är lite lika..... ;)

   Jag försökte hitta din profil, men kom inte in på den. Länka gärna dina bloggar här, om de är offentliga! Vore intressant!

   Just nu så känner jag mig lite uppgiven, över att det finns så många motstridiga råd. Jag önskar att man kunde veta EXAKT vilken mat man ska äta. Så hade jag ätit den.

   Men vissa saker börjar komma fram, som det här med socker, gluten och mjölk. DET känner jag mig fast övertygad om. Det är inget vi ska äta.

   Radera
  2. www.sweetdreamsfromthenorth.blogspot.com eller www.lapatiperradelnorte.blogspot.com - tanken var att jag skulle överge patiperra men det blev inte riktigt så...

   Radera
  3. Tack, nu följer jag dig! Och gillar på facebook. :) Vi verkar tänka lika! Håller helt med dig om dagis. Har en klump i magen angående det och vill gärna att de ska få även mjölkfritt, och allmänt bättre kost. Pasta och bacon-sås kan de gärna ta bort, liksom all korv. Vi har haft ett rent helsike med lillebror, de senaste dagarna. Han äter bra om man bara ger honom bra mat Men om man börjar fuska med glutenfritt bröd, då vill han bara äta det. Helt sjukt att se. Det är ett beroende för honom.

   Radera
  4. Så fint att höra att det finns andra "freakar" till morsor! :-) Du verkar ju ändå ha fått bekräftat att det finns symptom på några avvikelser och att detta går att bota med mat. Jag lever i total ovisshet - vilket gör mig helt galen ibland. Tror att jag inbillar mig, fast min man ju också kan intyga att det verkar finnas kopplingar mellan humör och mat. Ändå vill jag inte tro på det - fast jag är övertygad att det är så...

   Radera
  5. Klart det är så! Ät tre råa lökar på fastande mage och se sen hur ditt humör blir! (Skojar, gör det inte!)

   Men seriöst, lågt blodsocker och blodsocker-berg-o-dalbana ger sämre humör. Det kan jag sätta mitt huvud på. ;) Det märks väldigt tydligt hos de som är mest utsatta: Människor med NPF.

   Radera
  6. Vi ska snart vara med i en tidning (Mat och hälsa), där våra upplevelser stöds av psykiatrikern på BUP. Kommer i slutet av månaden, och jag kommer att skriva ett inlägg om det då.

   Radera