Vi har fått effekt av gluten- och kaseinfri kost. Stor effekt! Jag har många inlägg om detta för den som vill läsa och få tips. Se alla länkar nedan.
Ändå har jag fått nog av senaste tidens skriverier om hur magiskt det är att ändra kosten. Jag är djupt bekymrad. Anledningen är att denna debatt indirekt skuldbelägger många som redan har en mycket ansträngd situation. Som inte klarar av att göra en kostomläggning i nuläget. Föräldrar som gör allt de kan och orkar (och lite till). Som just nu "trampar vatten för att hålla näsan över vattenytan". Som är på väg in i väggen. Det är mycket bekymmersamt att flera av dessa berättar att de får dåligt samvete, för att de inte kan eller orkar lägga om kosten i nuläget.
De mår förmodligen bäst av att stanna där de är. Fortsätta trampa vatten och behålla näsan över vattenytan. Inte få några farliga idéer..... Då kanske de får fast mark under fötterna någon gång i framtiden, istället för att gå under. Och kan testa då. Om de vill. Men i nuläget, tror jag att vi andra gör klokast i att inte lägga någon kokbok ovanpå huvudet på dem. Den är tung. Näsan måste ju stanna över vattenytan! Vi måste vara rädda om dem!
Jag vet att tanken med sådana här tips är god. Att hjälpa. Men det blir tyvärr så fel, när man framställer det på fel sätt. Med undertonen: Att man får skylla sig själv, om man inte testar. Och med undertonen: Att det skulle funka för alla. Forskningen visar att diet inte funkar för alla. Det är viktigt att komma ihåg!
Och det är verkligen inte "bara att" lägga om kosten. För mig och maken har det varit hårt slit. Jag har varit uppsagd och arbetsbefriad med lön under ett år, då jag kunnat läsa på och experimentera med maten. Annars hade det inte gått. Jag hade gått in i väggen. Förresten om någon vill veta hur jag undvek att gå in i väggen, kan ni läsa det i dessa gamla inlägg. (Det är inte säkert att detta funkar för er och ni gör det kanske redan, men någon kanske får nåt tips?)
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/11/varfor-jag-inte-gatt-in-i-vaggen.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/12/var-familjs-spelplan.html
Man kan aldrig veta vad det är man egentligen föreslår, när man säger till en annan människa att lägga om kosten. Det är för komplext och för olika i olika familjer. Jag vill förklara varför:
1.
För det första så är NPF ärftligt. Många föräldrar till barn med diagnoser, har själva svårigheter. T ex med matlagning. Vissa skulle behöva färdiga matlådor hem för att klara av att byta kost. Jag skojar inte. Här är ett exempel på svårigheter vid NPF och hur de kan visa sig vid matlagning:
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/08/matlagning-inte-sa-enkelt-vid-npf.html
Förresten innehåller den där kokbokens ("Mat för barn med autism och ADHD" av Annika Röed) recept strösocker och växtoljor med för mycket omega-6, som ingen bör äta, speciellt inte barn med NPF. (Omega-6 konkurrerar nämligen med omega-3 som finns i Eye Q.) Det om något, visar ju hur svårt detta är. Inte ens författaren har full koll på vad barnen bör och inte bör äta, enligt gällande forskning...... (Och tro inte att jag har det heller.) Men boken är ändå ett mycket välkommet tillskott. Det behövs nya recept! Man kan ju byta ut sockret mot druvsocker och oljan mot kokosolja.
2.
Några anledningar till att man inte kan lägga om kosten, kan vara att:
- Barnet äter väldigt selektivt. Antingen så äter det pasta (med gluten) och mackor (också med gluten), eller inget alls. Förklaringen kan vara att barnet blivit beroende av gluten. Eller mjölkprodukter. Men hur bryter man den onda cirkeln, utan att riskera att barnet svälter ihjäl? Någon som har ett bra svar? Jag har det inte..... Det är nog många som vill veta..... Och det är kanske ändå inte så lönt med de där matlådorna jag nämnde ovan?
- Barnet är stort och bryr sig inte så mycket om vad mamma och pappa säger. De äter vad det vill i skolmatsalen, och går till kiosken efter skolan tillsammans med kompisarna.
http://aspergermamma.blogspot.se/2013/01/mutor-for-mjolkfritt.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/07/att-valja-mellan-fyra-val.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/03/jag-viiiiiill-inte-sluta-med-nat-mer.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/03/lyckad-forhandling-om-mjolkfritt.html
3.
Man får ofta kämpa för att barnen ska få rätt kost på skola och dagis. Egentligen behövs inga intyg - skolor och dagis kan göra som de vill, men de kräver det ibland, bara för att de har rätt att göra det. De vet tydligen bättre än oss föräldrar, vad barnen ska äta..... Här är lite om strulet vi haft och fortfarande har med detta:
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/12/ingen-komjolk-for-lillebror.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2013/01/lakarintyg-for-kosten.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2013/01/kostlistan-till-dagis.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2011/11/hur-man-far-glutenfritt-pa-skoladagis.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2011/11/lakarintyg-for-gluten.html
Hur man än vänder sig, har man rumpan bak..... Det är alltid någon som har synpunkter på ens val.....
4.
Det är svårt att ta bort gluten och mjölk ur kosten samtidigt. Den mesta av maten innehåller minst ett av dessa ämnen. Kolla själva! Och om man är lite kinkig, som jag, och inte vill äta en massa tillsatser, är det svårt att använda ersättningsprodukterna. Jag läste "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Jansson och den ändrade min syn på det här med tillsatser. Modifierad majsstärkelse och guarkärnmjöl är inte ämnen jag vill ge mina barn. Visserligen så tar kroppen inte upp den sistnämnda. Men vad gör ämnet i kroppen då? Och hur bra är det för miljön? Ju mer man läser på, desto svårare blir det....
5.
Ibland tar det tid innan man ser effekt. För M tog det 4-6 månader innan vi såg effekt av glutenfri kost. Om barnet inte förbättras snabbt, har man lättare för att ge upp, eftersom man tappar tron på det och inte orkar med extraarbetet. Man måste ju fortfarande ta hand om barnet lika mycket som tidigare! (Men sen när effekten kom hamnade vi rejält på plus, dvs det totala arbetet blev mindre.)
6. Det sociala med släkt och vänner blir inte direkt lättare..... Först måste man förklara varför. Det är inte alltid man blir trodd..... Sen måste man antingen fråga dem om varje liten sak de tänker servera, eller ta med egen mat. De anstränger sig kanske, men så blir det ändå fel någonstans. "Ojdå, innehåller skorpmjöl gluten?" Och så har barnet ätit köttbullarna redan..... Det är enklare att bjuda hem folk. Men andra sidan: Hur ofta orkar man det?
7. Många har ont om pengar, och har inte råd att köpa varor som t ex kokosolja. Fast jag hävdar att man sparar en del pengar också, på att laga mat från grunden och köpa råvaror istället för halvfabrikat. Jag har tyvärr inte räknat på det för egen del, men det är klart att denna osäkerhet kan avskräcka många. "Har jag råd?"
---------------------------------------------------------------------------------
Förresten det här med medicin. Jag förstår ärligt inte att kost och medicin ställs som två motpoler hela tiden. Varför? Varför kan vi inte se det som ett "smörgåsbord", där man väljer inget, ett, några, eller alla saker som finns? Varför hör man om motsatsförhållandet mellan kost och medicin, men inte om motsatsförhållandet mellan medicin och NPF-pedagogik? Det är faktiskt lika fånigt. Allt som hjälper är väl bra?
Lite mer om medicin: Nu gör jag några antaganden, bara för att föra ett logiskt resonemang. Bli inte sura. Se det som ett tankeexperiment. Låt oss anta att alla som säger att ADHD-medicin är skadlig, har rätt. Låt oss anta att långtidseffekterna påverkar barn och vuxna negativt. Låt oss även tänka att alla de vuxna jag känner, som säger att medicinen är räddningen för dem själv och/eller deras barn, också har rätt. (Klart de har!) Deras "nu" blir outhärdigt utan medicin. De går från kaos till en (ansträngd?) kontrollerad tillvaro tack vare medicinen. För det första:
- Vad är deras framtid värd, om deras livskvalitet i nuet är så låg att de inte står ut med livet? Läs gärna detta inlägg om Tinas dotter Mathilda. Ett väldigt gripande inlägg, om en liten flicka som inte vill leva längre, när hon är utan medicin. (Och som dessutom äter mjölkfritt, eftersom de har god effekt även av det.) http://munderbar.wordpress.com/2012/03/04/jag-drogar-mitt-barn/
- Om de som har NPF mår bra i nuet tack vare rätt medicinering, har de kanske större möjligheter att hitta tid och ork att lägga om kosten?
Till er som lagt om kosten och sett effekt:
Stötta de familjer som vill testa att lägga om kosten. Det behöver förmodligen lite vägledning och era bästa tips, så de slipper "uppfinna hjulet igen". Det är verkligen snällt av er! På riktigt. (Ingen ironi.)
Det framgångsrecept som jag själv tror på, om man ska lyckas nå fram till andra:
1. Börja med att lyssna. Annars kan man sällan hjälpa någon.
2. Inte säga något negativt om de val andra familjer redan har gjort, som t ex att ge sina barn medicin. Det finns en anledning till att de har valt att göra så.....
3. Prata om sig själv och ens erfarenheter. Inte generalisera och säga att detta är lösningen för alla. Inte lova "guld och gröna skogar", för det verkar som att kostomläggning inte funkar för alla. Tyvärr. Hur pinsamt blir det inte då, när det inte funkar för en familj?
4. Råda de som är i en svår situation att fundera noga innan, om de verkligen orkar i nuläget.
5. Ge en realistisk bild, inte en drömbild. Ingen lyssnar på "duktiga" historier. Berätta om misstag och fallgropar. Och tillbakagångar, som man tvingas ta när livet blir tuffare igen. (Vi ger t ex glutenfritt köpebröd i nuläget.)
6. Vara tydlig med att man måste ta det i en takt som man orkar. Att det ibland kan ta lång tid. Att man måste ha tålamod. Och klappa sig själv på axeln för varje liten positiv förändring man lyckas med.
7. Aldrig någonsin vara otrevlig mot någon. De flesta människor gör faktiskt så gott de kan. Och vill sina barns bästa.
8. Acceptera att det alltid kommer finnas människor som inte vill testa. Det måste man respektera.
Det är vad jag brukar försöka med. Och jag upplever att jag ofta blir lyssnad på.
---------------------------------------------------------------------------------
Det är en sak jag vill att alla ni ska veta. Det finns många som hävdar att en gluten- och mjölkfri diet bör ätas AV ALLA. Och att många västerländska sjukdomar beror på dessa ämnen. Ni kan läsa här:
http://gluten-celiaki.blogspot.se/
http://www.staffanlindeberg.com/Svenska.html
Om makens Crohns som verkar ha läkt ut:
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/12/frisk-fran-crohns.html
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/mjolkfett-bakom-vastvarldens-tarminflammationer
Och i somras kände jag själv inte av mina björk, och gräs-allergier. Min "månatliga Candidainfektion" är borta. Är detta en slump?
---------------------------------------------------------------------------------
Övrigt
Ett långt inlägg om koststudier. Vilka slutsatser jag (=statistiker som jobbar med läkemedelsstudier), jag kommit fram till. Och om varför Mats Reimer har fel:
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/03/mina-funderingar-kring-koststudier.html
Barnens förbättringar:
http://aspergermamma.blogspot.se/2013/02/tema-kost-sonernas-forbattringar.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/05/manga-forbattringar-for-m-pa-kort-tid.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/02/barnen-mar-battre-och-battre.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2011/09/lillebrors-forbattringar.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2011/11/ms-forbattringar-sen-kostomlaggningen.html
Länkar om vad några experter säger:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=233&artikel=5303921
http://www.matochhalsa.se/artikel/barnpsykiatern-ratt-kost-har-positiv-effekt/343
Boktips:
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/04/energibarn-vara-alskade-skitungar-av.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/07/veteberoende-och-stenalderskost_14.html
Lagar man skräpmat får man skylla sig själv - eller?
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/08/lagar-man-skrapmat-far-man-skylla-sig.html
Kan rätt kost ersätta ADHD-medicin?
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/08/kan-ratt-kost-ersatta-adhd-medicin.html
Den som vill komma i kontakt med mig, kan skicka meddelande här eller på facebook. Jag kan länka in er i ett nätverk, med trevliga NPF-föräldrar som lägger om kosten:
https://www.facebook.com/Aspergermamma
Min andra blogg, med några stycken recept:
http://aspergermammasrecept.blogspot.se/
Mina bästa tips om hur man gör för att lyckas med en kostomläggning:
http://aspergermamma.blogspot.se/2013/03/tema-kost-hur-lyckas-man-med-en.html
Lycka till, med vilka val du/ni än väljer! Tack för att du/ni läste ända ner hit! :)
Bra skrivet...har själv lagt om kosten för längesedan, började med att mitt barn var så överkänslig/allergisk redan på BB - vi fick testa oss fram då inga blodprover visade nått men hen hade hemska atopiska eksem - såriga, blåser och blödande. Svullen buk, skrek...skrek och spydde - kaskader. Vi började med läkares instruktion att plocka mjölken och ge låg laktos, sen laktos fritt och sist helt mjölk fritt - då försvann alla konstiga infektioner som öronen och urin - som hen hade jämt symtom av men inget visade på prover! Fortsättning kan man läsa hos mig sen =) Kommer blogga om detta då det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat!
SvaraRadera//Mia-Marie
Ska absolut läsa Mia-Marie, för du har säkert många erfarenheter att lära av. Det vet jag sen tidigare. ;)
RaderaHej,
SvaraRaderaBra skrivet, tänkte bara göra ett inlägg som någon kanske är hjälpt av, nu har vi ett allergiskt barn, men inte mjölk och gluten, men andra allergier, så med min kunskap kontra min ork och mina allergier som inte stämmer med sonens har det blivit följande kompromisser:
*Så lite E nr som möjligt, men gränsen går med 2-3 E:nr, och finns det 2 likadana produkter väljer jag den med minst E:nr. (Eftersom jag hamnade i facket att jag gick in på affären, hittade produkter utan E:nr men där de hade bytt ut E:nr mot naturliga tillsatser, vilket råkade vara till råvaror som min son inte tålde, tex morotsjuice, och då går man runt i 1,5 timme och kommer ut med 3 produkter, inte hållbart så då har jag gjort denna regel, man kommer ifrån det värsta bovarna.)
* Glass innehåller som du skrev en hel del konstigheter, så jag försöker göra egen glass och har köpt en ordentlig apparat för detta, philips glassmaskin, best in test.
Om jag inte ha funnit tid till att göra glass, köper jag GB:s gräddglass (ja, de har ändrat på innehållsförteckningen nu så den innehåller hyffsat med saker i förhållande till många andra glassorter)
* Jag har köpt OBH nordica bakmaskin, aldeles nyligen, och är helt såld. Visst, det blir tråkig form på brödet men man kan helt välja själv vad man vill ha i, och det finns även glutenfria recept med. Så om man riggar ingredienserna så kan man efter tre timmar få ut ett färdiggräddat bröd, och den är superlätt att diska. (Pizzadeg kan man också göra, rigga grejerna på morgonen, sätta på timer, och om jag kommer hem vid 16 så är degen klar för att användas in i ugnen). (Maskinen är dock inte bra om man vill ha frön i sitt bröd, solros och pupafrön).
* Köper hellst kravmärkt, men är det slut i butiken så väljer jag en icke kravmärkt produkt, med undantag för ris och bananer som verkligen innehåller aldeles för mycket miljögifter.
(De får ändå i sig mycket via förskolor och skolor som inte väljer att handla kravmärkt, så där kan man inte göra så mycket, tyvärr.)
Jag har verkligen brottats med det dåliga samvetet över att jag inte orkar och hinner göra allt från grunden men det känns mycket bättre nu med lite "regler".
Det var bra att du tog upp det i din artikel att man som mamma för sin familj ska försöka få ihop hela sin vardag, inte bara maten utan man ska hinna både jobba och ta hand om resten av alla sysslor som finns och ändå få med sömn...
Kram
Tack för tipsen Linda! Jag har också den där glassmaskinen. Den står just nu oanvänd eftersom vi inte äter mjölkprodukter eller strösocker. :( Men jag får väl leta upp något recept. Gör annars på bananer, hallon och rått ägg. Funkar rätt bra.
RaderaBrödmaskin har vi, men vi försöker gå ifrån jäst bröd, eftersom vi inte tror det är nyttigt med jäst. Jag bakar med bakpulver. Fast brödmaskinen är bra att vispa pizzadeg i. De få gånger vi gör pizza. Svårt utan ost också....
Är det gifter i ris? Det var något nytt för mig.
Håller helt med dig. Det är sorgligt att man inte kan påverka dagis mer. Men man får fokusera på det man kan förändra.
Kram
Hej,
RaderaRis är läskigt eftersom det innehåller arsenik och även andra sorters miljögifter, det är trots allt kina som har en stor andel av produktionen av ris, och de är inte miljövänliga.
Så här står det på livsmedelsverkets hemsida: "Risdryck och gröt och välling av ris
Vegetabiliska drycker gjorda på ris innehåller arsenik. Barn som regelbundet dricker risdrycker, till exempel istället för mjölk, kan på sikt få i sig halter som kan skada hälsan. Små barn är känsligare än större och därför bör man inte ge risdrycker till barn under sex år. Välj istället andra berikade vegetabiliska drycker.
Även gröt och välling gjorda på ris kan innehålla arsenik. Man behöver inte avstå helt från att ge risbaserad gröt och välling, men man bör variera med andra sorter, och mellan olika märken. För till exempel glutenintoleranta barn finns majsbaserade produkter att alternera med."
Jag känner att om livsmedelsverket har kommit fram till detta så känner jag att jag inte vill köpa annat än ekologiskt ris. Vi äter en hel del ris eftersom vår son inte tål potiatis och säkert innehåller kanske den ekologiska en del arsenik också men då har jag gjort det jag kan.
Jag vet väldigt lite om jäst, men rimligtvis, om du köper glutenfritt bröd är det väl bakat med jäst? Och då borde det kanske vara bättre att du själv gör brödet i bakmaskinen med jäst? Andelen jäst som är i brödet är ändock så lite i förhållande till vikten (så du kan ju fundera över det, jag vet som sagt för lite).
En av mina vänner är vegitarian så hon brukar inte ha ost på sin pizza, men hon tycker ändock att det är gott, hon häver över lite beasås över pizzan när hon har tagit ut den för att få lite kräm. Man kan även ha på lite tacosås för att få det lite mer blött (enkelt att göra tacosås själv, om du vill komma ifrån sockret).
Kram
Hej igen,
RaderaRätt ska vara rätt, Arsenik kommer mest från ris från usa, medans andra former av miljögifter kommer från riset från kina. Det var så länge sedan jag läste om detta så nu kollade jag upp det. :)
Tack snälla! Superbra info om ris. Det hade jag ingen aning om. Läge att köpa ekologiskt....
RaderaÄven smarta tips till pizzan. Ska testas! Tack! Och man kan göra på bakpulver med. ;) Blir sugen på att experimentera nu! Majonäs funkar nog också.
Jag är lite osäker på det där med jästen. Vet inget. Har hört att det hör ihop med Candida, men jag vet inget. Det är mest en känsla. En trög känsla i magen och så att man rapar jäst ibland. Känns inte bra. Inte naturligt.
Tack igen! :)
Kram
Hej,
RaderaHärligt om du börjar köpa ekologiskt ris, desto fler vi är desto mindre miljögifter kommer att användas i världen, tyärr är det ofta slut i butiken så vi varvar mellan änglamark (coop) och I love eco (ica).
Hm, det här med jästen, om du tex har bakat bröd och så låter du det inte jäsa tillräckligt länge, då vill det gärna bli som du säger, brödet smakar jäst, eller man kan rapa jäst. Det är också därför man rapar jäst när man äter deg, för jästen har inte arbetat klart ännu, jästen ska liksom vara "död" när man stoppar in brödet i ugnen. (enligt min mamma ska man tillsätta några tsk socker för att jästen snabbare ska jäsa ut, men det har jag inget belägg för, men har uppenbarligen funkat för henne).
Men absolut, bakpulverpizza är också väldigt gott. Majonäs var ett bra tips, det ska jag testa.
Kram
Alltså jag köpte det tidigare, men maken som är den som handlar nu, är lite snål.... Och han säger att riset ändå kommer från ungefär samma region. Kanske äta mer ekologisk potatis från Sverige istället?
RaderaJag tror att det med socker är sant. Men hur vet man att allt dött? Och hur mycket klarar man? Svåra frågor tycker jag.
Man kan också ta lite jäst + bakpulver.
Kram
Hej igen,
RaderaAbsolut kan ni satsa på ekologisk potatis istället, såklart, men jag tycker verkligen att ni ska köpa ekologiskt ris också om ni ska äta ris, det innehåller absolut mindre kemikalier och mögelgifter än det vanliga riset.
Ris är ju trots allt en basvara, så det kanske man inte ska snåla på, det är inte så mycket pengar om man jämför med mycket annat.
När det gäller jästen, så om man följer de gamla recepten för jäsning så då ska brödet vara helt utjäst. Titta gärna där. Jag har inga belägg för detta men kanske har de snålat in på jästiden i nya recept för att det ska gå fortare att tillaga? (det ligger ju i tiden, att allt ska gå fort).
Hej där,
Raderakollade i en gammal bakbok från 1984, hittade lite intressant information där:
"Jästen består av levande svampar som förjäser socker till kolsyra. Den utvidgar sig i degen och gör att degen jäser och brödet höjer sig.
Den färska jästen skall lösas upp i lite ljum vätska ca plus 37 grader. Är degspadet för varmt kan det förstöra jästsvamparna. Kallt degspad ger långsam och dålig jäsning. Torkad jäst ska inte användas till kallt degspad."
Sedan så hittade jag följande råd i samma bok:
"första jäsningen ska ske till dubbel storlek av degen, mellan 30 till 60 minuter på dragfri plats. Knåda sedan degen. Jäs efter det bullarna till dubbel storlek, hellst med en bakhandduk på. Så här prövar man om bullarna är lagom uppjästa: Tryck mycket lätt på bullens ena sida. Den lilla fördjupningen som bildas skall sakta gå tillbaka." Det sista hade i vart fall jag ingen aning om.
Tyckte det var lite kul info :) i en 30 år gammal bok. Man har mycket i sina gömmor....
Trevlig helg!
Håller helt med dig om riset! Synd jag inte kan övertala maken.... Men skam den som ger sig.
RaderaAngående jästen, så är det så det är. De häller i mera gluten i degen och har en process som gör att industribakat bröd bara jäser i några minuter. Tid är pengar.
Hehehe, det där visste jag faktiskt. Bakade mycket förr. Tack för påminnelsen. :)
Japp, skam den som ger sig, är nog ledordet för oss med våra makar ;)
RaderaOj, det visste jag inte, att det skulle vara mer gluten i köpt bröd, där ser man! Du som kan sånt här, har du någon bra idé på varför min man reagerar väldigt negativt på köpt pizza från bagaren, men inte alls när vi gör vår pizza helt själv? (Tänkte att din man har ju haft lite problem med magen). Köpepizza är det enda som hans mage verkligen reagerar negativt emot och det är mycket.
Kram
De är värda det, eller hur?! ;)
RaderaOjdå, det har jag aldrig hört talas om. Kan det vara jästen? Att de penslar pizzan med smör/olja? Tål han inte deras ost? Är det glutamat i pizzan? Har de möjligtvis extra gluten i degen, de med? Har svårt att tro det, men man vet aldrig.
Ska fundera lite på den.
Kram
Visst är det konstigt? Tittade lite på glutamat, kanske det kan vara det, men det är så svårt när försämringen är så påtaglig. Såg också att pizzaost är 38% så det kanske kan vara fettet? Gör vi egen pizza så blir det dels inte lika mycket ost och så blir det ju en ost som är 28% eller lägre, men detta är en gåta....
RaderaKan det vara någon tillsats i den billiga (?) osten på pizzerian? Eller så är det kanske mozarellaosten? Den är ju lite speciell i konsistensen.
RaderaMan kan säkert göra glass på kokosmjölk. Någon som testat?
SvaraRaderaJa, det går säkert! Eller på kokoskräm. Fast M gillar inte kokos, men vi andra gör ju det! Tack! :)
RaderaOtroligt bra skrivet. Jag har inte lagt om kosten av olika orsaker, men kör laktosfritt.
SvaraRaderaTack! :) Laktosfritt är bra för många. Min mage blev åtminstone mindre bubblig.
RaderaUnderbart skrivet. Jag har hittat tillbaka till mat-bloggar världen. Jag kan säga helt ärligt att jag brände nästan ut mig i kostomläggningen och önskade i vissa stunder att mina insikter kunde göras ogjorda. Men nu har vi det relativt bra, jag har slutit fred med mig själv och omgivningen. Barnen får kanske inte världens bästa mat på dagis, men åtminstone inte sådan som de blir sjuka av. Och jag själv har lärt mig att ha ett mindre stressigt förhållande till matlagning i allmänhet. (och så träffar vi mycket mindre folk, för vi har flyttat, och det är otroligt skönt just nu, för då behöver man inte hela tiden vara på sin vakt med vad barnen får och inte får äta och vad andra tycker och tänker om ens val...dessutom märker jag att det finns mer medvetenhet bland föräldrar och mina åsikter anses inte vara galna mer. Allt går mot det bättre, och omställningen var definitivt värt det - så här efter nästan två år!
SvaraRaderaTack och välkommen tillbaka! Ja, jag såg det i min blogglista. Kul! :)
RaderaKänner definitivt igen det du skriver tyvärr. Ibland vill man helst isolera sig. Men jag tror också att saker är på väg att hända i samhället. Bra att du är tillbaka. Tillsammans är vi starka. :)
Sen såg jag att ni skrev om glassmaskin. Vår blev på andra sidan jordklotet, rymdes inte med hem. Men jag har för avsikt att köpa en ny och jag gör glass på basen av kokosmjölk. Man måste vara hitta en kokosmjölk som inte har bismak (Aroy-D i förpackning, inte konserv är bra). Har en hel bok med smasikiga glassrecept (kolla Spunky Coconut bloggen, hon har också en del recept på nätet).
SvaraRaderaÅh tack för tipset! Vill testa! Sötar du med något?
RaderaVille bara tipsa om att Hälsokraft butikerna har ost som är helt vegan av märket Wilmersburger finns i flera smaker - innehållet vet jag ej men det kan man säkert googla eller kolla om man är på en hälsokraft butik...
SvaraRaderaSen kan man göra egen ost =)
Recept finns här
http://veganen.blogspot.se/
Då det gäller jäst så kan man även nyttja Bjäst
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%A4st
Jag gör glass så här:
skalar och skivar banan och fryser in på bakplåtspapper på en bricka - massor så vi har i en bunke [har dom på brickan först så dom ej fryser samma i en klump] sen tar jag lite banan, lite vatten och någon smak [kakao eller hallon] mixar samma detta och det blir glass, vill man kan man frysa den lite till...gör man mycket kan man ha i en bunke och ta fram, tina lite och skopa upp =)
Kokosmjölken jag använder är Santa Marias 500 ml Tetra [lila] den innehåller endast kokosmjölk och vatten, inga tillsatser, om man ställer den i kylen eller i frysen så stelnar den och då kan man ta ut den och vispa den till "grädde"
Det vi sötar med är agavesirap
Egengjord chokladsås:
1dl kakao
1dl agavesirap
½ krm salt
1dl vätska - tar oftast kokosmjölk som man kan späda med vatten om såsen blir för tjock
Äter vi riskakor är det änglamarks ekologiska råriskakor annars köper jag från en sajt med PayPal 100% bovete kex eller så gör jag egna =)
http://www.ordersnoborders.com/sv/le-pain-des-fleurs-bovete-crackers-2-x-75-gram.html
Bröd och pizza har jag recept på i bloggen - bovete/bakpulver
I min blogg kommer det komma mera eftersom, har haft massor med tips ute i gamla bloggen men just nu ej haft ork [skall opereras] att fixa till i bloggen men det kommer...Kan förresten berätta också att det finns bovete pasta och quinoa pasta att köpa =) som är supergod - köper just nu på en affär inne i stan men finns även på länken ovan om bovetekex!!!
Jag tycker det är super intressant med mat =) *hihi*
*hm* kom på en sak till...man kan alltid baka med surdeg då kan man ha bakpulver, bovetemjöl, vätska och surdeg...
SvaraRaderaSurdeg kan man få tips om från olika sajter
http://www.bakamera.nu/?p=2015
byt ut sånt man ej äter (vetemjöl mot bovetemjöl, boveteflingor tex.)
Här kan man också få mycket inspiration - sök, finns även en baksajt, vegetariskt och massa annat på iFokus =)
http://vegan.ifokus.se/
Och vad många bra tips! Tack så jättemycket Mia-Marie! Verkligen jättebra. Ska gå igenom dem alla. Stort tack för att du tog dig tid att skriva.
RaderaOst saknar vi! Och bovetemjöl brukar jag använda. Det har en god nötig smak. Intressant att det finns en del användning för det.
Tack, igen! :)
Så lite så - jag tycker ju detta är intressant och har ju både erfarenheten av eget barn inom AST och som äter både selektivt och utifrån allergier/intoleranser och även IBS mage så som mig själv...
RaderaMan hittar en massa bra saker med åren =)
Och jag tycker man kan dela med sig, sen är det ju upp till varje person att nyttja det man mäktar (orkar) och som passar en själv...håller med dig massor just där att det "går hysteri" i detta med kosten och jag vill absolut inte "pracka" detta på någon utan delar bara med mig av vad som funkat för oss och hur jag löst saker och ting, vill man prova eller finner det intressant så gör man =) Viktigt dock att man har kontakt med en läkare eller dietist också som man kan bolla med, vid behov!
Nu har vi ju allergier och intoleranser i botten som gör att kosten blir speciell sen att det förändrat AST för dottern är ju bonus, precis som alla symtom och olika "sjukdomar" som försvunnit - ständiga infektioner (urin/öron - som ej visade på prover men symtom) eksem, klåda, blåsor, svälld mage, smärta m.m. är ju också BONUS - sen hennes beteende, svårigheten att ta in, koncentrera sig osv. som var extrem då hon var liten lindrades ju...jag anser inte att ändring av kosten botar AST men jag anser att symtom förvärras av kosten - som en slags allergi faktiskt...
Att en person med AST har svårare att ta hand om viss kost - det blir som gift i kroppen och ger symtom eller förvärrar redan befintlig symtom...Hoppas du förstår hur jag tänker =)
Du är välkommen till bloggen och kika hur mycket du vill och det kommer säkert komma mera recept och länkar eftersom!
Ha det gott...//Mia-Marie
Vi delar absolut intresset, som du vet!
RaderaÄr supertacksam för att du delar med dig av din fleråriga erfarenhet. Jag är ju ny på detta.
Jag förstår absolut hur du tänker. Jag tänker nog likadant. Jag tror att många är känsliga för gluten och kasein, men att det märks mer hos de som har autism/ADHD. Vi har samma erfarenheter av vad som blivit bättre. Jag har själv diagnos IBS sen 17 år tillbaka, men det märker jag inte av numera. ;) Och maken märker inte sin Crohns.
Ska absolut läsa!
Ha det bra!